Mastercard ще помага на банките да предлагат крипто търговия

Време за четене 2 мин

Обновено на 12/03/2023

Mastercard се стреми да популяризира криптовалутите в масовия сектор, като улеснява участието на банките.

Платежният гигант планира да обяви програма в понеделник, която ще помогне на финансовите институции да предлагат търговия с криптовалути, съобщиха от компанията за CNBC. Според компанията Mastercard ще действа като “мост” между Paxos, платформа за търговия с криптовалути, която вече се използва от PayPal за предлагане на подобна услуга, и банките. Mastercard ще се занимава с регулаторното съответствие и сигурността – две основни причини, които банките посочват, за да избягват този клас активи.

Някои потребители също бяха скептично настроени. Криптовалутите като биткойн са известни с волатилността си, а водещите дигитални активи в света загубиха повече от половината от стойността си тази година. От януари насам индустрията претърпя милиардни загуби от хакерски атаки, съчетани с множество високопоставени фалити.

master card bitcoin

“Има много потребители, които наистина се интересуват от това и са заинтригувани от криптовалутите, но биха се чувствали много по-уверени, ако тези услуги се предлагат от техните финансови институции”, заяви главният дигитален директор на Mastercard Джорн Ламберт в интервю за CNBC. “За някои хора това все още е малко плашещо.”

Платежната компания заяви, че нейната роля е да държи банките от правилната страна на регулациите, като спазва правилата за спазване на крипто правилата, проверява трансакциите и предоставя услуги за борба с изпирането на пари и мониторинг на самоличността. Mastercard ще направи пилотен проект на продукта през първото тримесечие на следващата година, след което ще “извие ръчичка”, за да го разшири в повече географски региони. Ламберт отказа да съобщи кои банки са се включили досега.

Докато индустрията преживява мечи пазар или “крипто зима”, Ламбърт заяви, че по-голямата активност по пътя може да доведе до повече трансакции и да подхрани основната дейност на Mastercard.

Както Mastercard, така и Visa са се впуснали в партньорства в областта на криптовалутите. Mastercard вече се обедини с Coinbase, за да позволи на банките и търговците в мрежата си да предлагат услуги, свързани с крипто. Миналата седмица Visa си партнира с FTX, за да предлага крипто дебитни карти в 40 държави, и има повече от 70 крипто партньорства. American Express заяви, че проучва възможността за използване на своите карти и мрежа със стабилни монети, които са обвързани с цената на един долар или друга фиатна валута.

Криптовалутите, по ирония на съдбата, имаха за цел да нарушат дейността на банките и посредниците като Mastercard и Visa. Технологията, която стои в основата им – блокчейн, позволява трансакциите да се движат без посредници. Все пак Ламбърт заяви, че не са видели отпор от страна на индустрията относно участието си. Криптовалутите са на “прага на истинското навлизане в масовия сектор” и все още трябва да се обединят с традиционните играчи, за да стигнат дотам, каза той.

“Трудно е да се повярва, че криптоиндустрията наистина ще стане мейнстрийм, без да обхване финансовата индустрия, каквато я познаваме”, каза Ламбърт.

Ако се интересувате от крипто търговия, вижте това сравнение на крипто борси.

Автор: Калоян Тодоров

Калоян се потапя в света на криптовалутите през 2017 г. Той е по-известен в различни онлайн форуми като “Cryptosummer”. Понастоящем онлайн маркетологът се намира в София и е предприемач и автор в света на криптовалутите. Той също така предоставя маркетингови услуги за блокчейн проекти и пише за няколко уебсайта, свързани с крипто.

Leave a Comment