Solana цена на живо: графика със стойността на SOL

Константин КостовТекстът е актуализиран на 16 май, 2022

Solana
$ 23.06
1.72%

Солана се стреми да предложи възможно най-удобна платформа за потребителите и е постигнал голям напредък в тази област. Освен това екипът е създал лесен за използване портал за разработчици, който улеснява създаването на децентрализирано приложение (DApp) в Solana от всеки.

Следим за вас цените на криптовалутите в реално време, ето и тази на Solana:

Цената на SOL на живо днес е $ 23.06, а 24-часовият обем на търговия е $ 768,693,278.

Ние актуализираме нашата цена на Солана към USD в реално време.

SOL цената се промени с -1.72% през последните 24 часа.

Текущата позиция по капитализация в крипто пазара е №11, като пазарната капитализация в реално време е $ 8,842,745,972.

Най-добрите крипто платформи за търговия със Солана в момента са eToro и Binance.

Как работи Солана блокчейна?

Блокчейнът на Solana е конструиран така, че всеки блок съдържа запис на всички трансакции, които са били извършени в мрежата след създаването на последния блок. Това означава, че всеки възел в мрежата разполага с пълен запис на всички транзакции и тези данни се използват за проверка на новите блокове, когато те се добавят към веригата.

Екипът на Солана е внедрил и няколко функции, които помагат за подобряване на сигурността и предотвратяване на измами. Например на всяка транзакция в мрежата се присвоява уникален идентификатор и възлите приемат транзакции само ако могат да проверят дали идентификаторът е валиден. Освен това всеки възел в мрежата поддържа свое собствено копие на блокчейна, което помага да се гарантира, че нито една точка на отказ не може да срине цялата система.

Доказателство за историята (Proof-of-history) е метод за доказване, че транзакциите са в правилната последователност и са открити от правилния ръководител.

Блокчейнът на Солана е разделен на слотове или периоди от време, в които валидаторът приема трансакции и създава блок. В тази система лидерите се избират преди всеки слот, за да се спести време.

Един възел (или валидатор) се избира за “лидер” на даден слот чрез механизма за доказване на залог въз основа на количеството притежавани СОЛ. Всеки валидатор е отговорен за продължаване на броенето или отчитането на изминалото време, известно като последователност на доказателство за история, и за следващия блок от трансакции за слота, за който е избран.

Как работи доказателството за история

Валидатор А е назначен за слот 1 и прекарва пет секунди в търсене на следващия блок.
Валидатор Б е назначен за слот две и му трябват пет секунди, за да намери следващия блок, което прави 10 секунди.
Валидатор В е назначен на слот три и му трябват пет секунди, за да намери блок. До края на проверката са изминали общо 15 секунди.

На всеки валидатор му е необходимо еднакво време, за да завърши този процес. Знаем, че валидатор В е назначен на слот три и тъй като всеки блок отнема еднакво време, знаем, че слот три трябва да започне едва след изтичането на 10 секунди. Следователно валидаторът В не може да започне преди или след като броят на секундите е достигнал 10 секунди.

Тъй като това отчитане на изминалото време може да се види от всички валидатори, а лидерите на слотовете са избрани предварително, всеки знае кога трябва да започне даден лидер. Ако има четвърти валидатор (валидатор D), избран за лидер на четвърти слот, всички страни ще знаят, че на валидатор D е позволено да започне едва след изтичането на 15 секунди.

Защо да се използва доказателство за история?

Тази система намалява латентността и увеличава пропускателната способност, тъй като лидерите на слотове могат да предават транзакциите на останалите валидатори в реално време, вместо да чакат да запълнят целия блок и да го изпратят наведнъж.

Тъй като валидаторите отчитат времето, те могат да подпечатват всяка входяща трансакция с времева или доказателствена стойност, така че останалите възли да могат да подреждат трансакциите в рамките на блока правилно, дори ако те не се стриймват в хронологичен ред. След това другите възли могат да проверяват тези трансакции, когато постъпват, вместо да се налага да преглеждат целия блок от трансакции наведнъж.

Родният токен SOL

солана криптовалута SOL на телефона

Солана има свой собствен токен, наречен SOL. Токенът се използва за заплащане на такси за транзакции в мрежата и може да бъде залаган от потребителите, за да получават награди. Понастоящем в обращение са над 11 милиарда токена SOL, като общото предлагане е 20 милиарда.

Екипът на Солана непрекъснато работи върху нови функции и подобрения на платформата. Наскоро те стартираха програмата “SOLbeam”, която позволява на потребителите да печелят токени SOL, като управляват пълен възел. Това е чудесен начин хората да се включат в проекта и да подпомогнат растежа му.

Solana е невероятно амбициозен проект и за кратко време вече е постигнал голям напредък. С опитния си екип и иновативната си технология Solana е в добра позиция да се превърне в една от водещите блокчейн платформи през следващите години.

Ако търсите криптовалута, която има реален потенциал, Солана (SOL) определено си заслужава да бъде наблюдавана!

Как се стейква Солана?

Залагането позволява на притежателите да печелят награди за подпомагане на защитата на мрежата. Те делегират своите токени на валидатори, които обработват трансакции и управляват мрежата, която следва финансов модел на споделен риск и споделена награда. Колкото повече залози са делегирани на даден валидатор, толкова по-често този валидатор ще бъде избиран да записва нови трансакции в главната книга и толкова повече награди ще печели.

SOL може да се залага на някои борси, както и с лични портфейли. Въпреки че залагането на борса е чудесен вариант за начинаещи, използването на личен портфейл и самостоятелният избор на пул за залагане помагат за разпространението на токените в мрежата и за нейната по-нататъшна децентрализация. Използването на хардуерен портфейл като Ledger или Trezor е най-добрата практика за запазване на личните ключове в безопасност.

Софтуерните портфейли, с които може да се стейква Solana, включват:

Борси, на които можете да стейквате Солана за пасивен доход:

Какви проблеми се опитва да реши Solana?

Един от най-големите проблеми, с които се сблъскват блокчейн платформите, е мащабируемостта. Когато обемът на транзакциите започне да се увеличава, повечето блокчейн платформи започват да изпитват забавяне и по-високи такси. Това е така, защото всяка трансакция трябва да бъде проверена от всеки възел в мрежата, което може да отнеме време. Консенсусният механизъм Proof-of-History на Solana помага за решаването на този проблем, като позволява на платформата да обработва транзакциите много бързо.

Друг проблем, който Солана се стреми да реши, е “разхищението на енергия”, свързано с други блокчейн платформи. Например мрежата на Биткойн използва много енергия за захранване на операциите си по добив. Механизмът за консенсус PoH на Solana не изисква добив, което означава, че той използва много по-малко енергия от другите блокчейн платформи.

И така, какво е бъдещето на Солана?

Разработчиците на Solana работи усилено, за да се увери, че платформата е в състояние да отговори на изискванията на своите потребители. В бъдеще Solana планира да се превърне в платформа за разработчици, които искат да създават децентрализирани приложения с висока производителност. Освен това екипът работи по начини за улесняване на достъпа на потребителите до платформата и използването на нейните функции.

Solana има голям потенциал, а екипът е започнал отлично. Ако успеят да продължат да изпълняват плановете си, Solana може да се превърне в една от водещите блокчейн платформи през следващите години.

Едно от нещата, които правят Solana толкова уникална, е използването на нещо, наречено “gates”. По принцип “gates” са нещо като контролни пунктове за блокчейн, които помагат за поддържането на неговата организация и гладко функциониране. Понастоящем в мрежата на Solana има 100 гейта, като всеки от тях отговаря за обработката на различна част от веригата. Това помага да се разпредели работното натоварване и да се гарантира, че всичко върви гладко.

В момента екипът работи по редица различни проекти, които ще помогнат за подобряване на платформата и ще я направят още по-удобна за ползване. Едно от най-вълнуващите неща, по които работят, е нещо, наречено “Проект Серум”. Това е децентрализирана борса, която ще бъде изградена върху блокчейна Solana и е проектирана да предлага невероятно бърза скорост на търговия и ниски такси.

Интересът към Solana е голям и от страна на някои от най-големите имена в света на криптовалутите. Binance, например, работи в тясно сътрудничество с екипа, за да помогне за насърчаване на приемането на платформата.

Е, в момента екипът работи по редица различни проекти, които имат за цел да помогнат на Solana да достигне пълния си потенциал. Един от тях се нарича “Проект Дженезис”, който представлява план за включване на нови потребители и разработчици в платформата. Екипът работи и по разширяване на възможностите на мрежата чрез добавяне на нови функции и характеристики.

Едно нещо е сигурно – Solana е проект, който определено има голям потенциал. Със своите високи скорости на транзакциите, мащабируемост и опитен екип, Solana може много добре да се превърне в една от най-добрите блокчейн платформи през следващите години. Така че не забравяйте да я следите!

Солана портфейли

Ако искате да купите или да съхранявате Солана (SOL), има няколко различни възможности. Един от популярните варианти е Ledger Nano S, който представлява хардуерен крипто портфейл, поддържащ широк набор от различни криптовалути.

Друга възможност е да използвате софтуерен портфейл като Trust Wallet или Atomic Wallet. Тези портфейли са лесни за използване и могат да бъдат изтеглени безплатно от App Store или Google Play.

След като настроите портфейла си за Solana, ще трябва да намерите място, откъдето да закупите токени SOL. Най-лесният начин да направите това е на борса като Binance или eToro.

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.