Монеро цена на живо на XMR и всичко за криптовалутата

Константин КостовТекстът е актуализиран на 7 май, 2022

Monero
$ 156.75
3.41%

Монеро е криптовалута, която се фокусира върху поверителността и сигурността. Тя е децентрализирана валута и не се контролира от нито едно правителство или финансова институция. Транзакциите са напълно анонимни, което я прави популярен избор за тези, които искат да запазят финансите си в тайна.

Цената на Монеро на живо днес е $ 156.75, а 24-часовият обем на търговия е $ 108,573,006.

Ние актуализираме нашата цена на Монеро към USD в реално време.

Монеро цената се промени с 3.41% през последните 24 часа.

Текущата позиция по капитализация в крипто пазара е №26, като пазарната капитализация в реално време е $ 2,840,374,376.

Ако искате да разберете как да купите Monero по текущия курс, най-добрите крипто платформи за търговия с Monero в момента са Binance, Libertex и Bybit. Можете да намерите и други, изброени на нашата страница с крипто борси.

Какво представлява XMR (Monero)?


XMR е една от най-известните и в същото време една от най-големите криптовалути по отношение на пазарната капитализация.

Първоначално монетата е кръстена „Bit Monero“ след пускането си през 2014 г., но това не среща много одобрение от общността, поради което „Bit“ просто беше премахнато.

Името “Monero” идва от езика “есперанто” и означава нещо като “валута” / “монета” и следователно не е неологизъм, както мнозина приемат първоначално.

Най-голямата уникална точка на продажба на XMR е фактът, че всъщност можете да правите напълно анонимни транзакции с тази криптовалута.

Най-високото ниво за януари 2018 г. е малко под $ 500; резкият спад на цената се дължи на общите пазарни условия.

Можете да намерите подробна информация за технологията Monero по-надолу в статията.

 

Какво представлява технологията Monero?


Monero XMR Logo

Децентрализирана: Няма разлика в класификацията на възлите, т.е. че всеки възел има един и същ приоритет в мрежата.

Възможно: Един проблем при Bitcoin е, че историите на транзакциите са видими и следователно има „мръсни“ биткойни, за които е доказано, че са обект на незаконни транзакции. Тази история не е ясна при XMR, поради което не съществува “мръсен” XMR.

Защитени: Използвайки P2P мрежа, криптиране на портфейла, както и транзакцията, XMR е една от най-сигурните криптовалути.

Анонимно: Никой не може да докаже XMR транзакция или да се докаже, чрез blockchain анализ, че някой притежава XMR и / или колко. Поради тази причина няма „богат списък“ за Monero, който обикновено е открито достъпен с други криптовалути.

Блокове – интервали и трудност

Блокът на блокчейн Monero има интервал от две минути. Това беше променено през пролетта на 2016 г., дотогава интервалът беше само една минута; за сравнение, Bitcoin отнема десет минути. Друга разлика с Bitcoin е, че нивото на трудност при добив се променя непрекъснато, за разлика от Bitcoin, където това се случва на интервали от две седмици.

Емисии и инфлация

Премиите за минното дело падат непрекъснато след всеки блок, но не постепенно, с наполовина на всеки четири години, какъвто е случаят с биткойн например. От лятото на 2022 г. Monero вероятно ще достигне „емисиите на опашката”, които биха се изчислили на 0,6 XMR / 2-минутен блок. През 2040 г. ще има повече XMR монети от биткойни (21 милиона), 2130 35 милиона, 2300 62 милиона Monero. Няма горна граница.

Консенсус

Както при всички криптовалути на PoW (доказателство за работа), мрежата на Monero също изисква миньори, за да може съответно да продължи да валидира транзакциите в blockchain. За разлика от други монети, тук не се използва алгоритъм SHA (т.е. защитен хеш алгоритъм), а хеш алгоритъм, наречен „CryptoNight“, който принадлежи към протокола „CryptoNote“. Той гарантира, че запасите от памет се използват, което прави XMR криптовалута, която също може да се добива, например, на стандартни настолни компютри.

Мащабируемост

Мащабируемост в контекста на криптовалутите описва връзката между възможността за растеж със съответното търсене. За разлика от Bitcoin, Monero (XMR) няма фиксиран размер на блока. Специална система за възнаграждение не позволява спамърски активности; ако размерът на блока е над средната стойност на последните сто блока, премията за миньорите на този блок се намалява.

XMR като платежно средство?

Основен проблем с много криптовалути е липсата на полезност.

За какво ви е пореден нов начин на плащане, ако не можете да го използвате никъде?

Това отдавна е проблем с XMR.

Тази ситуация обаче се променя все повече, тъй като криптовалутите се адаптират и течение на времето винаги се появяваха нови доставчици на платежни услуги и (онлайн) търговци на дребно, които сега предлагат XMR като платежно средство за своите услуги и продукти.

Изчерпателен списък с всички точки за контакт можете да намерите тук:

https://www.getmonero.org/community/merchants/

Monero als Zahlungsmethode

Monero получи по-голямо внимание в този контекст чрез проекта „Coral Reef”, инициатива на „fluffypony” (Riccardo Spagni, основател на XMR), чрез който 50 онлайн магазина от известни музикални артисти приемат XMR като метод на плащане.

След този първи удар на инициативата, през 2019 г. последва новината, че XMR вече може да се използва и за плащане в магазина за стоки на популярната компютърна игра “FortNite”.

Други опции за използване на XMR

Ако се купи Monero, често срещано погрешно схващане е, че частни и анонимни криптовалути като XMR се използват само от престъпници.

И наистина подобни технически иновации не са безинтересни за хора от подземния свят.

Въпреки това делът на незаконното използване все още е незначителен и не е по-висок, отколкото при конвенционалните фиатни валути.

Лична сигурност:

Хората, които имат цяло състояние в криптовалути, могат да използват валути като XMR, за да защитят количеството на това богатство от любопитството на трети лица (частни лица, компании, както и официални, държавни органи / организации).

Свобода на използване:

Без значение дали политически дисиденти, журналисти, критични към правителството; всички те могат да купуват криптовалути като XMR и да ги използват за изпращане / получаване на „пари“, без да се страхуват от правителствени репресии.

Каква е технологията зад XMR?

След като по-горе се запознахте с това как да се купи Monero, нека се запознаем с технологията зад този крипто проект. Основата на технологията на Monero е протоколът CryptoNote, със свързания хеш-алгоритъм на Cryptonight.

Криптонотът има за цел да подобри аспекта на поверителност на криптовалутите. Ако прехвърлите напр. Монети в Bitcoin Blockchain, тази транзакция е обществено видима за всички.

Плащанията винаги могат да бъдат проследени обратно до портфейла и в резултат на това текат пълни плащания, т.е. множество транзакции за всеки период от време.

Криптонотът също използва обществена книга, но не е ясно от кой портфейл е извършена транзакцията. Може да се засече само общият брой монети.

CryptoNote Protokoll Logo

Протоколът CryptoNote е разработен през 2012 г. и е един от първите блокчейн протоколи, фокусирани върху темата „поверителност“.

Първата бяла книга за това беше публикувана от „Nicolas Van Saberhagen“, но това е само псевдоним. Подобно на Сатоши, никой не знае кой се крие зад него.

Технологията Монеро в детайли

За да разберем основните аспекти на технологията, която стои зад XMR, изброяваме по-долу пример за транзакция, като се взема предвид всички важни аспекти на сигурността:

 1. Stealth адреси се създават автоматично с всяка транзакция. Този „еднократен ключ“ определя получателя на транзакцията. Външни хора обаче не могат да използват този ключ.
  Публичният ключ за изпращане и ключът за преглед са съставени от 95 знака на портфейл Monero. Когато се извърши транзакция, се добавят произволни данни, които създават нов ключ, който от своя страна може да се използва за издаване на XMR.След това частният ключ в портфейла гарантира, че изпратените монети пристигат в правилния портфейл и могат да бъдат издадени. Това означава: частните ключове никога не се виждат в blockchain, получателят защитава тяхната поверителност; транзакцията може да бъде проследена само от други хора, които имат частния ключ за преглед.
 2. Ring подписите се състоят от различни компоненти, всеки от които има една и съща стойност, като само една част е валиден подпис на лицето, изпратило XMR.
  Всички останали са произволно извлечени от по-стари транзакции на blockchain. Не е възможно да се проследи кой подпис е от подателя.
 3. Ring CTs (CT = Confidential Transaction) уверете се, че няма информация на блокчейна за това колко XMR са изпратени в транзакция; сумата от входовете винаги съответства на тази на изходите.Ако имате вход 8 XMR и искате да изпратите 6 XMR, пълният вход е разделен на два изхода (1. 6 изход за транзакция XMR; 2. 2 XMR промяна на изхода).Доказателство за обхвата гарантира, че сумата на транзакцията надвишава нула.
 4. “Kovri” е вътрешна разработка на екипа от разработчици на Monero.Тъй като решенията на TOR и VPN имат пропуски в сигурността, те решават да създадат свое собствено решение.В противен случай IP адресите на потребителите на мрежата ще бъдат публично видими – основен проблем с криптовалута, която е предназначена за анонимността на вашите потребители.„Kovri” предлага анонимен достъп и работи въз основа на I2P мрежа. IP адресите на потребителите са затъмнени и данните са недостъпни за трети страни.Всеки възел в мрежата добавя нов „защитен слой“. Тези защитни слоеве могат да бъдат премахнати само с десния бутон.

 

Как да съхраня моята XMR инвестиция?


Monero Wallet Screenshot

Както всички други криптовалути, никога не трябва да оставяте монетите си на търговска платформа.

Последните събития като хак от cryptopia.co.nz или трагичния случай на Exchange QuadrigaCX (управляващият директор почина неочаквано и никой друг няма достъп до студените портфейли) показват, че това просто крие прекомерен риск от пълна загуба.

Ако сте решили, че да се купи Monero CFD е най-подходящата опция, можете да пропуснете този раздел.

Брокерът се грижи за сигурността на вашата инвестиция съгласно правителствените разпоредби и регулации.

Ако обаче сте на мнение, че да се купи Monero и да се съхранява индивидуално с инвестиране на време за нужното ноу хау, вижте как да запазите монетите си на сигурно място:

 1. Винаги използвайте най-новата версия на онлайн портфейла.
  Препоръка за онлайн портфейла Monero винаги можете да намерите на официалния уебсайт: https://ww.getmonero.org/downloads/#mobilelight
 2. Внимание: Ако използвате MyMonero, ще получите ключ, състоящ се от 13 думи. Това обаче се отнася само за MyMonero, а не за други портфейли.Този портфейл е подходящ за ежедневна употреба, т.е. малки суми за плащане на по-малки транзакции.
 3. Използвайте офлайн портфейл.
  Освен онлайн портфейл, можете да използвате и офлайн портфейл.За това се използва „Monero Offline Wallet Generator“, който създава хартиен портфейл за вас, т.е. 25-словово мнемонично семе, което съдържа и трите важни ключа.За разлика от ключа на MyMonero (онлайн портфейл), можете да го използвате, за да възстановите Monero във всеки XMR портфейл.
 4. Пазете личния си ключ.
  Независимо дали е онлайн или офлайн портфейл – нищо не е по-важно от това да пазите ключовете си безопасни и недостъпни за другите.Всеки, който притежава ключа ви, може да получи достъп до вашия портфейл и да изпрати вашия XMR до друг портфейл.Препоръчваме ви да закупите хардуерен портфейл за по-големи инвестиционни суми. С помоща този USB флаш никой, няма да има достъп до вашите монети.

Заключение – заслужава ли си инвестиция в Монеро?

XMR (Monero) е една от малкото криптовалути, за които експертите смятат, че има полза за широката публика и бъдеще като действителна, дигитална форма на плащане.

Монеро използва поверителни транзакции, което означава, че изпращаните и получаваните суми са скрити. Това затруднява проследяването на трансакциите с монеро от трети страни. Освен това монеро е внедрило редица функции, които го правят по-устойчиво на атаки.

Екипът на Monero е умел, има богат опит и вероятно ще продължи да работи, за да направи Monero още по-сигурен.

Друга причина за инвестиране в монеро е силният фокус върху неприкосновеността на личния живот и сигурността. Монеро използва поверителни транзакции, което означава, че изпращаните и получаваните суми са скрити. Това затруднява проследяването на трансакциите с монеро от трети страни. Освен това монеро е внедрило редица функции, които го правят по-устойчиво на атаки.

Все още има предизвикателства по отношение на мащабируемостта и адаптацията.

Ние от Bitcoin-Capital.bg сме оптимисти, че опитният екип на Monero ще се опита да реши предизвикателствата, така че монетата да продължи да бъде една от най-добрите криптовалути на пазара.

 

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.