Време за четене 19 мин

CFD търговия: най-добрите платформи и брокери за ДЗР

Всичко, което трябва да знаете за CFD, преди да започнете
2023

Как да изберете най-добрата CFD платформа за търговия, според вашите търговски нужди?
За целта има много фактори за сравнение, включително инструменти за търговия, налични активи, удобство на устройствата и др. Научете всичко, което трябва да знаете за CFD търговията и как да използвате договорите за разлика за дълги и къси позиции върху активи.


eToro-Icon
Хибрид

Биткойн Капитал рейтинг:

9.5/10

Макс. ливъридж 2:1
Такси за депозит Няма; минимален депозит 50 долара
Такси 1% Spread
Регулация FCA 7973792 + AFSL #491139 + CySEC 109/10,
Криптовалути 79+ BTC-Coin-IconETH-Coin-IconMIOTA-IconBCH-IconRipple-IconDASH-IconADA-Coin-IconEOS-IconLTC-IconNEO-IconXLM-IconZEC-IconEthereum-Classic-IconBNB-Icon
Разплащателни методи PayPal, дебитна/кредитна карта, Skrill, Neteller, SEPA банков трансфер, UnionPay, Yandex, WebMoney
Брой потребители 25.000.000+

Сигурност


Такси


Лесен за използване


Обслужване на клиенти


Посети сайта »

Крипто инвестирането се предлага от eToro (Europe) Ltd., а попечителството се осигурява от eToro Germany GmbH. Капиталът ви е изложен на риск.


Libertex лого
Брокер

Биткойн Капитал рейтинг:

9.2/10

Макс. ливъридж 2:1
Минимален депозит 100 EUR
Такси за търговия Само комисион
Регулация CySEC 164/12
Криптовалути BTCETHBCHXRPLTCETCADAXLMEOSNEOTRXQTUMXEMSTEEMDashIOTAZCashBinance CoinTezosMoneroChainlinkCosmosPolkadotVechainUniswap
Разплащателни методи SEPA банков превод, PayPal, Skrill, Neteller, Visa, Mastercard
Брой потребители 2.200.000+

Сигурност


Такси


Лесен за използване


Обслужване на клиенти


Посети сайта »
Съществува риск 75,3 % от частните сметки за CFD губят пари.


skilling cfd брокер лого
Брокер

Биткойн Капитал рейтинг:

9.1/10

Макс. ливъридж 2:1
Минимален депозит 100 EUR/USD/GBP
Такси 1%
Регулация CYSEC, FSA
Криптовалути 51+ (вкл. футболни токени) BTC-Coin-IconETH-Coin-IconMIOTA-IconBCH-IconRipple-IconDASH-IconEOS-IconLTC-IconNEO-IconXLM-IconZEC-IconEthereum-Classic-IconTezosMoneroCosmosVechainUniswap
Разплащателни методи SEPA, VISA, MasterCard, Trustly, Skrill, Neteller, Klarna, Swish
Брой потребители неизвестно

Сигурност


Такси


Лесен за използване


Обслужване на клиенти


Посети сайта »
Съществува риск 76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват със CFD-та при този доставчик. Трябва да прецените дали разбирате как работят CFD и дали можете да си позволите да поемете високия риск да загубите парите си.


avatrade cfd брокер лого
Брокер

Биткойн Капитал рейтинг:

8.7/10

Макс. ливъридж 2:1
Минимален депозит 100 EUR/USD/GBP
Такси за търговия 0,2 – 2%
Регулация Централна банка на Ирландия
Криптовалути BTCETHBCHXRPLTCXLMEOSNEODashIOTAChainlinkUniswap
Разплащателни методи PayPal, SEPA, VISA, MasterCard
Брой потребители 300.000+

Сигурност


Такси


Лесен за използване


Обслужване на клиенти


Посети сайта »
Съществува риск 76.4% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР

Коя е най-добрата платформа за търговия?

Няма лесен отговор на въпроса кой CFD брокер е най-добрият за търговия с криптовалути CFD. Ако търсите надежден брокер, тогава eToro, Avatrade и Libertex може да са правилните платформи за вас.

Офертите обаче се различават леко помежду си. Etoro е особено известен със своята голяма и активна общност. Тук социалната търговия играе важна роля. С CopyTrading можете да копирате опитни и печеливши търговци с доказана история. Относително бързо ще научите как добре познатите треъдъри търгуват своите криптовалути на eToro.

Libertex предлага много добра платформа за търговия. Комисионните са конкурентни в сравнение с пазара – от 0,0003%. Клиентите могат да се възползват и от нисък минимален депозит от 100 евро.

eToro е най-добра за начинаещи в търговията

eToro е платформа за търговия, която позволява на потребителите да търгуват с договори за разлика (CFD) върху широк спектър от активи, включително акции, суровини, валути и криптовалути. eToro е проектирана така, че да бъде удобна и достъпна за широк кръг потребители, с прост интерфейс, който улеснява купуването, продаването и търгуването на CFD.

Като цяло eToro е подходящ за търговци, които търсят удобна за ползване платформа с широк набор от възможности за търговия. Платформата е особено популярна сред начинаещите търговци, които са нови в света на търговията със CFD-та, тъй като предлага редица образователни ресурси и инструменти, които помагат на потребителите да научат повече за търговията и да вземат информирани инвестиционни решения.

Една от ключовите характеристики на eToro е неговата социална мрежа за търговия, която позволява на потребителите да виждат и копират сделките на други успешни търговци в платформата. Тази функция може да бъде особено привлекателна за потребителите, които искат да се учат от други търговци и да изградят своите търговски умения с течение на времето.

След нашия дългогодишен опит с платформата, споделяме нашето мнение и впечатления за eToro, като разглеждаме всичката информация за търговия там.

Libertex предлага образователни ресурси и интуитивен интерфейс

Libertex е платформа за търговия, която позволява на потребителите да търгуват с договори за разлика (CFD) върху широк спектър от активи, включително акции, валути, суровини и криптовалути. Libertex е проектирана така, че да бъде удобна и достъпна за широк кръг потребители, с прост интерфейс, който улеснява покупката, продажбата и търговията със CFD-та.

Libertex като цяло е подходящ за търговци, които търсят проста, ясна платформа за търговия, която предлага редица възможности за търговия. Платформата е особено популярна сред начинаещите търговци, които са нови в света на търговията със CFD-та, тъй като предлага редица образователни ресурси и инструменти, които помагат на потребителите да научат повече за търговията и да вземат информирани инвестиционни решения.

Една от ключовите характеристики на Libertex е нейният модел за търговия с нулеви спредове, което означава, че потребителите могат да търгуват без спредове или скрити такси. Тази функция може да бъде особено привлекателна за потребителите, които искат да сведат до минимум разходите за търговия и да запазят по-голяма част от печалбите си.

Всичко за платформата споделяме след нашия опит с Libertex.

Skilling е платформа за търговия от Швеция и предлага усъвършенствани инструменти за търговия и функции

Skilling е платформа за търговия, която позволява на потребителите да търгуват с договори за разлика (CFD) върху широк спектър от активи, включително акции, валути, суровини и криптовалути. Skilling е проектиран така, че да бъде удобен и достъпен за широк кръг потребители, с прост интерфейс, който улеснява покупката, продажбата и търговията със CFD-та.

Като цяло Skilling е подходящ за търговци, които търсят платформа, предлагаща редица възможности за търговия, както и усъвършенствани инструменти и функции за търговия. Платформата е особено популярна сред по-опитните трейдъри, които търсят платформа с усъвършенствани инструменти за графики и анализ, както и набор от технически индикатори и други функции, които да им помогнат да вземат информирани търговски решения.

Една от ключовите характеристики на Skilling е нейният фокус върху прозрачността и доверието, като са въведени редица мерки за защита на средствата на потребителите и осигуряване на честна и прозрачна среда за търговия.

Още информация за платформата вижте нашето подробно Skilling ревю.

Avatrade е платформа за по-опитни трейдъри

Avatrade е платформа за търговия, която позволява на потребителите да търгуват с договори за разлика (CFD) върху широк спектър от активи, включително акции, валути, суровини и криптовалути. Avatrade е проектирана така, че да бъде удобна и достъпна за широк кръг потребители, с прост интерфейс, който улеснява покупката, продажбата и търговията със CFD-та.

Avatrade като цяло е подходящ за търговци, които търсят платформа, предлагаща широк набор от възможности за търговия, както и усъвършенствани инструменти и функции за търговия. Платформата е особено популярна сред по-опитните трейдъри, които търсят платформа с усъвършенствани инструменти за графики и анализ, както и набор от технически индикатори и други функции, които да им помогнат да вземат информирани търговски решения.

Една от ключовите характеристики на Avatrade е нейният фокус върху сигурността и безопасността, като са въведени редица мерки за защита на средствата на потребителите и осигуряване на сигурна и прозрачна среда за търговия. Платформата също така се регулира от множество финансови органи, което може да осигури на потребителите допълнително ниво на увереност и доверие в платформата.

CFD търговия значние: какво представлява?

CFD търговията се определя като “покупка и продажба на CFD”, като “CFD” означава “договор за разлика (ДЗР)”.

Въпросното CFD съкращение означава Contract For Difference, преведено на български – Договор За Разлика.

Договорите за разлика са деривативен продукт, тъй като дават възможност да се спекулира на финансовите пазари като акции, криптовалути, форекс, индекси и стоки, без да се налага да се придобива собственост върху базовите активи.

Как работят CFD?

Когато отваряте позиция в договори за разлика (CFD), избирате броя на договорите (размера на сделката), които искате да купите или продадете. Печалбата ви ще нараства с всеки пункт, в който пазарът се движи във ваша полза.

Купуване

Ако смятате, че цената на даден актив ще се повиши, тогава ще отворите дълга позиция (покупка) и ще спечелите, ако цената на актива се повиши в съответствие с вашите очаквания.

Продаване

Ако смятате, че цената на даден актив ще спадне, тогава ще отворите къса (Sell) позиция и ще спечелите, ако тя спадне в съответствие с вашите прогнози.

Какво е CFD сметка?

CFD сметката ви позволява да търгувате с разликата в цените на различни базови активи, като използвате ливъридж. Ливъриджът означава, че влагате само част от сумата, необходима за търговията. Това се нарича депозитен маржин. Освен това ще трябва да имате достатъчно средства в сметката си, за да покриете евентуални загуби, ако сделките се развият срещу вас. Това се нарича поддържащ маржин.

Често можете да практикувате търговия в демо сметка, но преди да можете да търгувате с истински пари, ще трябва да депозирате средства за създаване на сметка за търговия с договори за разлика.

Някои регулаторни органи изискват от новите клиенти да преминат тест за “целесъобразност”. Това често означава да отговорите на някои въпроси, за да покажете, че разбирате повишените рискове – а не само потенциалните печалби – от маржин търговията. Най-добре е преди да започнете да търгувате, да се информирате подробно за това как работят ливъриджът и маржинът.

Някои опитни търговци откриват повече от една CFD сметка при един и същ брокер, за да търгуват с различни активи или да следват алтернативни стратегии за търговия.

CFD ливъридж

Когато търгувате с договори за разлика (CFD), вие държите позиция с ливъридж. Това означава, че залагате само част от стойността на сделката си, а останалата част заемате от брокера си.

Търговията с ливъридж се нарича още търговия с маржин. Маржин от 20% означава, че трябва да депозирате само 20% от стойността на сделката, която искате да отворите. Останалата част се покрива от вашия доставчик на договори за разлика.

Въпреки че винаги трябва да плащате текущата цена, когато търгувате ценни книжа или фондове, това не е необходимо, когато търгувате със CFD брокер.

Вместо това е нужно само да съберете част от действителната сума на инвестицията, за да отворите търговската позиция. Трябва също да се има предвид обаче, че коефициентът или маржина се отразява също и на риска.

Така че, ако го сравним с преките инвестиции, търговските разходи за CFD са значително по-ниски, отколкото за преките инвестиции. В резултат на това търговците могат да търгуват със CFD, с по-малки суми.

Тъй като търговците могат използват ливъридж, на практика инвестицията е само част от действителната парична стойност на криптовалутата. В Европа можете да използвате ливъридж от максимум 2:1.

Пример за изчисление:

Търгувате BTC CFD с CFD брокер и трябва да депозирате маржин от 50 процента. Текущата стойност на BTC е 20 000 евро. Така нужната ви сума за целта е 10 000 евро (10 000 * 0,5).

Това обаче означава също, че с позиция от 500 евро вече търгувате 1000 евро на пазара. Ако сега биткойн отбележи увеличение с 1%, пазарната стойност е 1010 евро.

Съответно, вашата позиция би имала стойност от 510 евро или, с други думи, възвръщаемостта ви е 2%.

CFD брокери

cfd търговия на телефон и лаптоп
Всеки, който вече се е замислял за идеята за CFD търговия, може да срещне множество опции при избора на CFD платформа.

По-долу показваме как работят тези платформи за търговия с криптовалути CFD и какви предимства и недостатъци предлага този тип търговия.

Със CFD брокер трейдърите могат да спекулират с промяната на цената на криптовалиутните CFD без да притежават реално криптовалути.

По този начин не търгувате с физически монети или токени, а с финансови деривати, които проследяват цената на съответната валута. В допълнение финансовите деривати са така наречените CFD (договори за разлика).

С търговия при CFD брокер можете да залагате на нарастващи (дълги) и падащи (къси) цени. По тази причина можете да извличате ползва, дори в негативна пазарна среда с падащи цени. Но потенциалните загуби също трябват да бъдат взети под внимание. Така идва голямата разлика със самото физическо закупуване на криптовалути, където може да бъде реализирана полза само, когато цените се повишат.

CFD съществуват в почти всички финансови сектори, така че добрите CFD брокери като eToro, Skilling или Libertex поддържат не само CFD търговия с криптовалути. Като допълнение към това при тези доставчици можете също да търгувате CFD акции или стоки.

Как работят CFD платформите за търговията?

търговия с брокер

По начало трейдърите могат да търгуват с разнообразие от CFD на криптовалути, акции, фондове, стоки или индекси с помоща на CFD брокер.

Но специалната особеност тук е, че трейдърите на CFD търгуват ценовата разлика между момента на влизане и излизане от позицията. Така на технически жаргон тази валутна разлика е известна като спред.

Търговците имат две основни възможности:

 1. Търговия с дълги CFD
 2. Търговия с къси CFD

Дългият CFD прогнозира положителен спред. Съответно позицията ви се увеличава, в случай, че и цената на монетата се увеличи.

Ако търгувате с къси CFD, залагате на понижаващи се цени. Съответно, ако вашата избрана криптовалута се развива положително, тогава вашата позиция ще бъде намалена. Обаче, ако цените паднат вие печелите.

Най-важните термини за CFD търговия

В първата стъпка трябва да дефинираме термина CFD малко по-точно. Такъв договор за разлика е спекулативен дериват на спекулативен прилежащ клас активи – CFD на криптовалути.

И така, ако искате да търгувате със CFD на криптовалути, трябва да знаете следните термини:

 • Stop Loss: Стоп загубата е цена, предварително определена от търговеца, която да води до затваряне на търговската позиция. Стоп загубата се използва за потенциално ограничаване на загубите.
 • Take Profit: Опцията Take Profit работи подобно на Stop Loss, но е предназначена да осигури печалби. В случая, когато се достигне определено ниво на цената, поръчката се задейства и продава CFD, за да се вземат печалби.
 • Ask Price: Цената на търсене е цената, която търговците трябва да платят, когато искат да отворят CFD позиция за дадена криптовалута CFD.
 • Bid Price: Определя цената, на която търговците могат да продават своите CFD.

Предимства и недостатъци на използването на CFD трейдинг

Ако искате да търгувате със CFD на криптовалути или други активи, трябва да се запознаете с предимствата и недостатъците по-подробно на този подход.

По-долу изброяваме някои предимства и недостатъци на CFD брокерите:

Какви са предимствата на CFD брокерите?

 • Можете да търгувате с покачване или понижаване на цените
 • Търговия на криптовалути CFD с ливъридж
 • Търговията с CFD е регулирана

Какви са недостатъците на CFD брокерите?

 • CFD Брокерите са по-подходящи за търговия, но не за “HODL”
 • Търгуването е по-скоро спекулативно
 • Без преки физически инвестиции в криптовалути

CFD търговия или директна инвестиция е по-добре?

Друго важно решение по пътя към инвестициите се върти около това, как най-добре да търгувате.

По-долу показваме кога си струва пряката инвестиция и кога си струва търговията с CFD брокер.

Кога бихте предпочели да търгувате чрез преки инвестиции?

Ако искате да закупите физическа криптовалута, трябва да решите да инвестирате директно в една от установените крипто борси.

Тук имате предимството, че можете да държите монетите или токените дългосрочно (“HODL”).

Тук си струва да търгувате с CFD брокер

Ако искате да търгувате активно с криптовалути CFD, тогава CFD брокери като eToro, Avatrade и Libertex предлагат идеалното предложение за вашите нужди. Тук можете бързо и лесно да отваряте позиции и да използвате депозита си за търговия. Трябва обаче да предвидите развитието на пазара и да действате според тенденциите.

Офертите на CFD брокерите са особено подходящи за краткосрочни сделки, например дълга сделка след срив.

Фактът, че CFD е финансов дериват, също прави CFD търговията при CFD брокери доста приятна.

Каква е разликата между CFD платформа за търговия и крипто борса?

CFD брокерът обикновено позволява само търговията с финансови деривати (с изключение на eToro, където закупуването на физически криптовалути също е възможно чрез eToroX – той функционира и като крипто борса).

Съответно тук обикновено не търгувате с никакви физически криптовалути. Вие обаче се възползвате от ливъридж от 2:1. Това означава, че депозирайки 100 евро, вие търгувате на стойност 200 евро.

Освен това, в сравнение с повечето крипто борси, CFD брокерите се регулират от закона. Съответно, вие търгувате с финансови продукти и се възползвате от просто данъчно облагане чрез прилагането на плоския данък. Освен това не е нужно да се занимавате със съхранението на криптовалути.

Крипто борсата, от друга страна, е платформа за търговия с физически криптовалути като Биткойн, Етериум, Тезос, Чейнлинк и др.

Има многобройни борси и не всички имат фиат портал. Съответно, винаги трябва да търсите подходящия обмен за вашите нужди. Освен това трябва да инвестирате пари в добър (хардуерен) портфейл за криптовалути – можете да намерите най-добрите хардуерни портфейли в нашето сравнение на хардуерния портфейл.

Кои са най-известните CFD брокери за България?

Все още има много алтернативни платформи, но имаме най-добрър опит с eToro, Skilling и Libertex. Мащабът им се отплаща.

В допълнение към многобройните налични CFD за търговия, там ще намерите и стабилен и приветлив за потребители интерфейс.

Освен това платформите поддържат множество методи за депозиране като банков превод и PayPal. Изплащането също работи гладко.

Когато търгувате със CFD, например, се възползвате от особено тесни спредове в Libertex. За разлика от това eToro има повече от 25 милиона потребители и отлична платформа за социална търговия, на която можете да търгувате, като копирате сделките на други търговци и на която можете да обменяте идеи с други търговци в една общност.

eToro

Skilling

Libertex

Лого
CFD платформа за търговия eToro лого
CFD платформа за търговия skilling лого
CFD платформа за търговияLibertex
Обзор
Основаване на бранда
2007
2016
1997
Криптовалути
BTCETHBCHXRPDASHLTCETCADAIOTAXLMEOSNEOTRXZECBNBXTZ
51+ (вкл. футболни токени)
BTC-Coin-IconETH-Coin-IconMIOTA-IconBCH-IconRipple-IconDASH-IconEOS-IconLTC-IconNEO-IconXLM-IconZEC-IconEthereum-Classic-IconTezosMoneroCosmosVechainUniswap
Bitcoin (BTC) CFD, Ethereum (ETH) CFD, Bitcoin Cash (BCH) CFD, Ripple (XRP) CFD, Litecoin (LTC) CFD, EOS (EOS) CFD, Dash (DASH) CFD, IOTA (MIOTA) CFD, Chainlink (LINK) CFD, Uniswap (UNI) CFD, Ethereum Classic (ETC) CFD, Cardano (ADA) CFD, NEO (NEO) CFD, Stellar Lumens (XLM) CFD, Tron (TRX) CFD, Quantum (QTUM) CFD, NEM (XEM) CFD, Steemit (STEEM) CFD, Dash (DASH) CFD, Zcash (ZEC) CFD, Tezos (XTZ) CFD, Monero (XMR) CFD, Cosmos (ATOM) CFD, Polkadot (DOT) CFD, Vechain (VET) CFD
Методи за депозит
VISA MasterCard PayPal Sofort-Überweisung Skrill Neteller
VISA MasterCardSkrillNetellerTrustlySwishklarna
VISA MasterCard Apple Pay Trustly Skrill Neteller
Минимум депозит
50 USD
100 EUR
100 EUR
Търговия
Мобилно приложение
Къси и дълги позиции
Часове за търговия
24/7
24/7
24/7
Такси за търговия
1%
1%
от 0,0003%
Ливъридж
до 2:1
до 2:1
до 2:1
Лицензи
CySEC, FCA
CySEC, FSA
CySEC
Платформа
Други инструменти
Акции, стоки, валута
Форекс, ETF, акции, валута, суровини, индекси
Форекс CFD, метали CFD, индекси CFD, акции CFD, селскостопански активи CFD
Брой потребители
25.000.000+
300.000+
2.200.000+
Безплатна демо сметка
Допълнителни екстри
Copy Trading
MetaTrader 4
Libertex Invest account
Към платформата
Предупреждение за риск
Крипто инвестирането се предлага от eToro (Europe) Ltd., а попечителството се осигурява от eToro Germany GmbH. Капиталът ви е изложен на риск.
76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват със CFD-та при този доставчик. Трябва да прецените дали разбирате как работят CFD и дали можете да си позволите да поемете високия риск да загубите парите си.
CFD са сложни инструменти и са свързани с висок риск от бърза загуба на пари поради ливъридж. 62.2% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват със CFD при този доставчик. Трябва да прецените дали разбирате как работят CFD и дали можете да си позволите да поемете високия риск да загубите парите си

eToro

Лого
eToro
Основаване на бранда
2007
Криптовалути
BTCETHBCHXRPDASHLTCETCADAIOTAXLMEOSNEOTRXZECBNBXTZ
Методи за депозит
PayPal Banküberweisung VISA MasterCard Sofort-Überweisung Skrill Neteller
Минимум депозит
50 USD
Такси за търговия
1%
Ливъридж
до 2:1
Лицензи
CySEC, FCA
Акции, суровини, валути
Брой потребители
25.000.000+

Skilling

Лого
skilling лого
Основаване на бранда
2016
Криптовалути
51+ (вкл. футболни токени) BTC-Coin-IconETH-Coin-IconMIOTA-IconBCH-IconRipple-IconDASH-IconEOS-IconLTC-IconNEO-IconXLM-IconZEC-IconEthereum-Classic-IconTezosMoneroCosmosVechainUniswap
Методи за депозит
Banküberweisung VISA MasterCardSkrillNetellerTrustlySwishklarna
Минимум депозит
100 EUR
Такси за крипто търговия
1%
Ливъридж
до 2:1
Лицензи
CYSEC, FSA
Други инструменти
Форекс, ETF, облигации, акции, валута, суровини, опции, индекси
Брой потребители
300.000+

Libertex

Лого
Libertex
Основаване на бранда
1997
Криптовалути
Bitcoin (BTC) CFD, Ethereum (ETH) CFD, Bitcoin Cash (BCH) CFD, Ripple (XRP) CFD, Litecoin (LTC) CFD, EOS (EOS) CFD, Dash (DASH) CFD, IOTA (MIOTA) CFD, Chainlink (LINK) CFD, Uniswap (UNI) CFD, Ethereum Classic (ETC) CFD, Cardano (ADA) CFD, NEO (NEO) CFD, Stellar Lumens (XLM) CFD, Tron (TRX) CFD, Quantum (QTUM) CFD, NEM (XEM) CFD, Steemit (STEEM) CFD, Dash (DASH) CFD, Zcash (ZEC) CFD, Tezos (XTZ) CFD, Monero (XMR) CFD, Cosmos (ATOM) CFD, Polkadot (DOT) CFD, Vechain (VET) CFD
Методи за депозит
PayPalBanküberweisung VISA MasterCard Apple Pay Trustly Skrill Neteller
Минимум депозит
100 EUR
Такси за търговия
от 0,0003%
Ливъридж
до 2:1
Лицензи
CySEC
Други инструменти
Форекс CFD, метали CFD, индекси CFD, акции CFD, селскостопански активи CFD
Брой потребители
2.200.000+

CFD са сложни инструменти и са свързани с висок риск от бърза загуба на пари поради ливъридж. 62.2% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват със CFD при този доставчик. Трябва да прецените дали разбирате как работят CFD и дали можете да си позволите да поемете високия риск да загубите парите си

Заключение

Търговията със CFD брокер е интересен подход. Можете да залагате на нарастващи и спадащи цени и по този начин бързо да се възползвате от високата волатилност на пазара. Но рисковете също са високи.

Можете да се възползват от сравнително високата волатилност на криптовалутите, без да се притеснявате за съхранението на цифровите валути. Във времена на висока волатилност, силни корекции или тенденции на пазарите, търговията чрез CFD брокер може да бъде много удобна.

Трейдърите обаче трябва да използват стратегия тук и да се придържат към определеното време за търговия, за да избегнат ценови загуби.

От нашата гледна точка представените подробно три CFD брокера представляват идеалното решение за крипто CFD търговия. Тези, които искат да инвестират дългосрочно и са по-заинтересовани от покупка и задържане (HODL) със собствен портфейл, са по-добре с крипто борса.

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.