Рипъл цена, графика и всичко за XRP криптовалутата

Константин КостовТекстът е актуализиран на 1 май, 2022

XRP
$ 0.444875
16.26%

Рипъл е мрежа за парични преводи, предназначена да обслужва нуждите на сектора на финансовите услуги. Мрежата на Ripple позволява почти мигновено прехвърляне на пари между банки, без да е необходима трета страна. XRP е родната криптовалута в мрежата на Ripple. В тази статия ще се запознаете какво прави Ripple уникален и как можете използвате XRP токена.

Цената на Рипъл на живо днес е $ 0.444875, а 24-часовият обем на търговия е $ 2,143,064,241.

Ние актуализираме нашата цена на Рипъл към USD в реално време.

Рипъл цената се промени с 16.26% през последните 24 часа.

Текущата позиция по капитализация в крипто пазара е №6, като пазарната капитализация в реално време е $ 22,632,075,231.

Ако искате да разберете как се купува Рипъл, най-добрите крипто платформи за търговия с Рипъл в момента са eToro, Binance и Libertex. Можете да намерите и други, изброени на нашата страница с крипто борси.

История на създаването на Рипъл

Ripple е създаден през 2012 г. от Джед Маккалеб, Артър Брито и Дейвид Шварц. Първоначалната идея за Ripple е да се създаде мрежа, която да позволява незабавни разплащания между банките.

Оттогава Ripple се превърна в нещо много повече от платежна мрежа за банки. Сега компанията е разработила набор от продукти, насочени към различни сектори на финансовата индустрия, включително плащания, ликвидност и търговско финансиране.

XRP е родната криптовалута в мрежата на Ripple и е създадена, за да служи като мостова валута между различни фиатни валути. XRP може да се използва за извършване на бързи и евтини международни плащания.

Какво е Рипъл и как работи?

Ripple е създаден, за да реши проблема с бавните трансгранични плащания. Традиционните банкови системи разчитат на мрежа от посредници от трети страни, като например банки-кореспонденти, за да обработват международни плащания. Тези посредници добавят време и разходи към процеса и могат да доведат до закъснения от дни или дори седмици. Ripple се стреми да рационализира процеса, като свързва директно платеца и получателя, без да е необходима трета страна.

За да се случи това, Ripple използва система за споделена счетоводна книга. Това означава, че всички транзакции в мрежата се проверяват и записват в публична счетоводна книга. Това позволява почти незабавна проверка на плащанията, без да е необходима трета страна.

Какво е XRP токенът на Рипъл?

XRP е родната криптовалута в мрежата на Ripple. XRP може да се използва за изпращане и получаване на плащания в мрежата на Ripple. За разлика от други криптовалути, XRP не може да се добива. Вместо това тя се създава от ripple labs – компанията, която стои зад мрежата Ripple. Понастоящем Ripple labs държи около 60% от общото предлагане на XRP.

XRP е проектирана да бъде “мостова валута” в мрежата на Ripple. Това означава, че тя е предназначена да се използва за улесняване на плащанията между различни валути, без да е необходим обмен от трета страна. Например, ако искате да изпратите щатски долари на някого в Европа, можете да го направите с помощта на XRP. След това получателят ще може да конвертира XRP в евро.

Как да използвате XRP криптовалутата?

Рипъл е уникална и иновативна платежна мрежа, която има потенциала да революционизира начина, по който изпращаме пари по света. Ако търсите алтернатива на традиционните банкови системи, Ripple си заслужава да бъде проучен.

Сега, след като знаете повече за XRP и как работи, може би се чудите как да започнете да използвате XRP. Първата стъпка е да изберете портфейл за ripple, който да отговаря на вашите нужди. След като сте настроили портфейл, можете да закупите XRP на борса, като например Binance или eToro. И накрая, можете да държите XRP в ripple портфейла си или да го прехвърлите в портфейл с друга криптовалута.

Кои портфейли за съхранение на Рипъл са подходящи?

Различните портфейли с рипъл имат различни функции, затова е важно да изберете подходящия за вас.

Ето някои от най-популярните портфейли за рипъл:

Ledger Nano S: Това е хардуерен портфейл, който ви позволява да съхранявате XRP офлайн в “студено хранилище”. Това го прави по-сигурен, отколкото да държите монетите си на борса или в онлайн портфейл.

Портфейл Toast: Това е безплатно мобилно приложение, което ви позволява да съхранявате, изпращате и получавате XRP в движение.

Exodus: Този настолен портфейл включва вградена поддръжка на ShapeShift, така че можете лесно да конвертирате XRP в други криптовалути.

gateHub: В момента можете да ползвате портфейл от парични средства, които са в състояние да ви помогнат да се справите с проблема: Този онлайн портфейл за ripple също ви позволява да търгувате с XRP на вградената им борса.

Какви са ползите от използването на Ripple?

Ето някои от основните предимства на използването на ripple:

– По-бързи транзакции: Транзакциите в мрежата на ripple се проверяват и записват в публична счетоводна книга, което позволява почти мигновена проверка на плащанията.

– По-ниски такси: Тъй като ripple не разчита на трета страна за проверка на транзакциите, е възможно да изпращате пари с по-ниски такси от традиционните банкови системи.

– Ефективност: Рипъл е по-ефективен от традиционните банкови системи, тъй като не изисква посредник за проверка на транзакциите.

– “мостова валута”: Ripple може да се използва за улесняване на плащанията между различни валути, без да е необходим обмен от трета страна. Например, ако искате да изпратите щатски долари на някого в Европа, можете да го направите, като използвате XRP. След това получателят ще може да конвертира XRP в евро.

Рипъл предлага редица предимства пред традиционните методи за плащане, като например по-бързи транзакции и по-ниски разходи. Технологията xRapid на Ripple може да урежда трансакции само за няколко секунди, в сравнение с няколкото дни, които са необходими за изчистване на традиционните банкови преводи. И тъй като ripple не разчита на централни банки или посредници, може да избегне много от таксите, свързани с традиционните методи за плащане.

Поради тези причини ripple е особено подходящ за международни плащания. С помощта на ripple банките и другите финансови институции могат да извършват трансгранични плащания много по-бързо и евтино. Това би могло да доведе до по-ефективна глобална икономика, в която парите се движат по-бързо и по-лесно по света.

Ripple също така работи по разширяване на мрежата си от партньори, което би могло допълнително да увеличи обхвата и влиянието ѝ. Ripple вече е на път да се превърне в стандарт за трансгранични плащания, а през следващите години само ще става все по-популярен.

Проблемите, пред които се изправя ripple

Ripple е критикувана за централизирания си характер, тъй като по-голямата част от токените XRP са собственост на Ripple Labs. Тази централизация означава, че Ripple е по-малко децентрализиран от други криптовалути.

Друг проблем, с който се сблъсква ripple, е че все още не е широко приет. Въпреки че Рипъл има партньорства с редица големи финансови институции, той все още не е достигнал масово използване. Това би могло да се промени в бъдеще, но засега ripple остава донякъде нишов.

Въпреки тези предизвикателства ripple продължава да бъде популярен избор за тези, които искат да прехвърлят пари бързо и евтино. Ако обмисляте да използвате ripple, не забравяйте да проучите плюсовете и минусите, преди да вземете решение.

Кои банки вече използват ripple технологията?

рипъл партньорства

Някои от най-големите имена в банковия сектор вече са приели технологията на Ripple, включително Santander, American Express, JP Morgan и Standard Chartered. Тези големи финансови институции използват Ripple, за да рационализират процесите на трансграничните си плащания и да намалят разходите за транзакции. Ripple бързо се превръща в решение за банките, които искат да модернизират своята платежна инфраструктура.

Ripple си партнира и с MoneyGram, една от най-големите компании за парични преводи в света. MoneyGram изпробва пилотно технологията xRapid на ripple, за да урежда трансакциите по-бързо и ефективно. Ако пилотният проект е успешен, той може да доведе до по-широко внедряване на технологията на ripple в мрежата на MoneyGram от хиляди места по света.

Тези партньорства спомагат за утвърждаването на ripple като жизнеспособно решение за глобалната платежна индустрия. Тъй като все повече и повече финансови институции започват да приемат технологията на ripple, тя е на път да се превърне в стандарт за трансгранични плащания.

Бъдещето пред ripple и неговото приемане

На този въпрос е трудно да се отговори, тъй като бъдещето на ripple зависи от редица фактори. Един от ключовите фактори е дали ripple ще продължи да се приема от финансовите институции. Ако ripple успее да продължи да разраства мрежата си от партньори, има добри шансове да остане основен играч в сферата на криптовалутите. Ако обаче ripple не успее да набере популярност сред банките и другите финансови институции, перспективите му може да се окажат по-ограничени. Друг ключов фактор, който ще окаже влияние върху бъдещето на ripple, е цялостното състояние на пазара на криптовалути. Ако пазарът продължи да се разраства и да привлича нови инвеститори, ripple би трябвало да се възползва от този растеж. Ако обаче пазарът преживее продължителен спад, цената на ripple може да пострада съответно. Само времето ще покаже какво ще бъде бъдещето на ripple.

Какви са някои от рисковете при инвестиране в Ripple?

Подобно на всички инвестиции, инвестирането в ripple е свързано с рискове. Стойността на XRP може да се понижи и вие да загубите пари. Освен това ripple е сравнително нова технология, така че е възможно в бъдеще да възникнат непредвидени проблеми или въпроси.

При все това ripple има потенциала да направи революция в начина, по който изпращаме пари по света. Ако търсите алтернатива на традиционните банкови системи, ripple си заслужава да бъде проучен.

Благодаря, че прочетохте тази статия! Надяваме се, че тя ви е помогнала да разберете по-добре какво е Ripple и как работи.

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.