Лайткойн цена, графика и всичката информация за проекта

Константин КостовТекстът е актуализиран на 8 май, 2022

Litecoin
$ 82.95
2.17%

Лайткойн е по-малко известна криптовалута, която работи по сходен начин с Биткойн, но с някои важни разлики. Научете какво представлява Лайткойн, как работи и защо може да е добра инвестиция за бъдещето.

Следим крипто цените на живо на по-важните криптовалути.

Цената на Лайткойн на живо днес е $ 82.95, а 24-часовият обем на търговия е $ 592,308,820.

Ние актуализираме нашата цена на LTC към USD в реално време.

Лайткойн цената се промени с 2.17% през последните 24 часа.

Текущата позиция по капитализация в крипто пазара е №16, като пазарната капитализация в реално време е $ 6,006,454,639.

Какво е Лайткойн – въведение

Лайткойн е криптовалута, създадена през 2011 г. като разклонение на Bitcoin. Подобно на Биткойн, Лайткойн е децентрализирана мрежа от типа “peer-to-peer”, която позволява прехвърлянето на средства без нуждата от централен орган. За разлика от Биткойн обаче Litecoin има много по-бързо време за блокиране, което означава, че трансакциите се потвърждават по-бързо. Освен това Litecoin използва различен алгоритъм за добив, наречен Scrypt. Това го прави по-достъпен за миньори, които нямат достъп до скъпи ASIC. В резултат на това Litecoin често се разглежда като среброто на златото на Bitcoin. Макар и да няма същата пазарна капитализация като Биткойн, Litecoin е важна част от екосистемата на криптовалутите.

История на цената и екип на LTC

Litecoin беше пуснат на 7 октомври 2011 г. чрез отворен код на Чарли Лий, който преди това е работил за Coinbase като инженерен директор, както и в Google.

Малко повече от седмица по-късно, на 13 октомври 2011 г., мрежата излезе на живо. В биткойн общността въвеждането на тази монета беше горещо обсъждано, тъй като мнозина не видяха в Litecoin нищо друго освен банален, излишен клонинг на оригинала, Bitcoin. Но въпреки това Litecoin става все по-известен.

През ноември 2013 г., например, се случи огромно 100% увеличение на цените само за 24 часа. Нарастващата информираност и растеж на общността продължава да се увеличава през следващите години. През май 2017 г. LTC се превърна в първата ТОП-5 криптовалута, която внедри  първата транзакция на Lightning Network някога. В тази транзакция бяха изпратени 0.00000001 LTC от Цюрих до Сан Франциско с продължителност на транзакцията по-малка от една секунда.

Как работи блокчейн технологията на Лайткойн

Лайткойн е цифрова валута, която разчита на блокчейн технология за улесняване на трансакциите и поддържане на сигурността. В най-основната си форма блокчейнът на Лайткойн се състои от блокове, които са свързани в поредица. Всеки блок съдържа информация за последните трансакции с Лайткойн, както и криптиран цифров подпис от изпращача. Добавянето на нови блокове към блокчейна на litecoin изисква голяма изчислителна мощност, което помага за сигурността на Лайткойн (LTC) и държи настрана злонамерените участници. Освен това миньорите на Лайткойн се стимулират да добавят нови блокове с награди от литекоин, което допълнително укрепва мрежата с течение на времето. Като цяло платформата litecoin е надеждно решение за извършване на сигурни транзакции онлайн и бързо се превърна в популярна алтернатива на традиционните методи за плащане като кредитни карти и пари в брой.

Лайткойн като алтернатива на биткойн

Въпреки че биткойн остава най-известната и популярна криптовалута, той не е единственият. Всъщност днес на пазара се предлагат стотици различни криптовалути. Една от алтернативите на биткойн е Лайткойн (LTC). Подобно на биткойн, Лайткойн е децентрализирана цифрова валута от типа “peer-to-peer”. Лайткойн обаче има няколко характеристики, които го отличават от по-известния му братовчед. От една страна, litecoin може да се добива по-бързо от bitcoin. Освен това транзакциите с litecoin се потвърждават по-бързо и litecoin има по-голям брой монети, които могат да бъдат добити. В резултат на това litecoin се превърна в привлекателна опция за тези, които търсят алтернатива на биткойн.

Основни разлики между Litecoin и Bitcoin

Litecoin Bitcoin сравнение

Въпреки че има много прилики между Bitcoin и Litecoin, има и някои важни разлики между двете криптовалути.

Litecoin време за блок

Мрежата Litecoin създава нови блокове на 2,5 минутни интервали, докато Bitcoin го прави на всеки 10 минути. Това в крайна сметка води до по-бързо потвърждение на транзакциите. Следователно, той се разглежда от мнозина като по-удобно средство за разплащане от биткойн.

По-високо общо предлагане

В резултат на четири пъти по-ниско време за нов блок, общото предлагане на LTC е четири пъти по-голямо от това на Bitcoin (21 милиона), което го прави 84 милиона Litecoins.

Scrypt vs. SHA256

Биткойн и Лайткойн работят и на PoW (доказателство за работа) алгоритми. Bitcoin на SHA256, Litecoin на Scrypt. За да работи алгоритъмът на Лайткойн Scrypt няма нужда от толкова висок hash rate, колкото SHA-256.

Копаене на Лайткойн – как се добива криптовалутата

Добивът на Лайткойн е чудесен начин да се включите във вълнуващия свят на криптовалутите и блокчейн технологията. Независимо дали сте опитен миньор, или напълно начинаещ, добивът на Litecoin може да бъде изключително ползотворно начинание.

Съществуват много различни стратегии и методи за добив на Лайткойн, в зависимост от нивото на вашите умения и опит като миньор. Някои хора предпочитат подхода “направи си сам”, като създават свои собствени платформи с хардуер, който са закупили или сглобили сами. Други предпочитат да възложат процеса на добив изцяло на външни изпълнители, като използват специализирани услуги за добив на литекоин, които предоставят всички необходими инструменти и ресурси, за да започнете да печелите литекоин веднага.

Независимо от избрания от вас подход, има някои ключови фактори, които са от съществено значение за миньорите на litecoin. Те включват надежден хардуер, стабилни софтуерни инструменти и достъп до високоскоростни интернет връзки. Освен това е важно и да следите последните новини в общността за добив на Лайткойн, за да можете да изпреварвате всички промени или постижения в това динамично пространство. При наличието на тези ключови елементи добивът на Лайткойн може да бъде невероятно полезно и забавно преживяване за всеки, който е запален по тази вълнуваща нова технология!

По принцип в момента е по-вероятно да получите възнаграждение от добив на LTC, отколкото от добив на Bitcoin. Потвърждаването на транзакциите е по-бързо, отколкото при биткойн, но блокчейнът на Litecoin изисква и по-голям капацитет за съхранение.

Освен това съществуват и опасения за сигурността, тъй като е лесно да се атакува мрежата на Litecoin в сравнение с тази на Bitcoin. Във всеки случай има някои фактори, които трябва да се вземат предвид при добива на Litecoin:

  • Разходи за електроенергия
  • Разходи за купуване на хардуер
  • Цената на Litecoin

Първоначално биткойн можеше да се добива с помощта на компютърни процесори вместо с графични карти, но не мина много време и добивът беше рентабилен само с помощта на графичен процесор (GPU).

Не след дълго се появиха така наречените ASIC миньори и графичните карти вече не бяха много изгодни, ако искахте да добивате Bitcoin.

Тъй като Litecoin разчиташе на Scrypt от самото начало, по онова време беше възможно да се привлекат множество миньори, тъй като те имаха достатъчно останали графични карти и можеха да ги използват за добив на Litecoin. Това обстоятелство даде допълнителен тласък на тогава все още много младия алткойн.

 

LTC като платежно средство?

Litecoin платежни средства

Що се отнася до възможностите за използване на Litecoin, има една основна: тази на платежното средство. Бърз, защитен от P2P мрежата, с минимални такси за транзакции. Това точно беше целта на Чарли Лий, когато стартира проекта през 2011 г.

Оттогава минаха няколко години и целта беше последвана от успехи. През февруари 2019 г. Фондация Litecoin обяви партньорство със „SpendApp“. SpendApp е портфейл за множество криптовалути, включително Litecoin, свързани с банкови сметки. Със свързаните с тях VISA карти е възможно да използвате Litecoin заедно с 15 други криптовалути при 40 милиона търговци по целия свят като средство за разплащане. Тези търговци сами по себе си не приемат криптовалути, а плащания по VISA. В допълнение към търговците, където можете да плащате с SpendApp Visa, има много други (онлайн) магазини, които вече приемат Litecoin.

Въпреки че транзакциите в Litecoin се потвърждават по-бързо от мрежата от биткойн (2,5 вместо за 10 минути), това все още е твърде бавно, за да даде възможност за удобно пазаруване. Защото кой иска да изчака повече от две минути, докато от персонала в местното кафене могат да бъдат сигурни, че поръчаното кафе наистина е платено? Едно обещаващо решение е Lightning Network, която е достъпна за Bitcoin и Litecoin от март 2018 г. и се използва от Litecoin от 2019 г. Това е Layer 2 решение, работещо на blockchain. Целта на Lightning Network е да потвърди транзакциите в милисекундния диапазон. Вече има над 100 активни LN възли в Litecoin Blockchain и над 1000 LN канали за плащане.

Други начини за използване на LTC

В допълнение към възможността да използвате Litecoin като платежно средство, също е много подходящо да изпращате големи суми пари , безопасно и евтино до всеки, без значение в кой край на света се намира той в момента. Например през ноември 2018 г. беше направена транзакция с LTC на стойност 62 милиона долара, за която операторът трябваше да плати такса от 0,50 долара. Конкуренти като Paypal, Western Union или VISA не могат да бъдат в крак, докато изискват трицифрени суми в такси за размера на гореспоменатата транзакция с Litecoin.

Разглеждайки този аспект на използване, контрааргументът на критиците често е фактът, че такива транзакции поне частично изостават с анонимността си. Тъй като данните за транзакциите са включени, в публичната книга е посочена и произходът на монетите може да се проследи чрез blockchain анализ. Но това е на път да се промени, както Чарли Лий, основател на Litecoin, вече каза в Twitter. Според него това е новият фокус на развитие. За да постигне това, той смята, че трябва да се прилагат поверителни транзакции (CT). Това е софтуерен протокол, разработен от Bitcoin Core Developer Грегъри Максуел, който дава възможност за частни транзакции. Тъй като има някои технически трудности за преодоляване, като високата интензивност на данните, остава да се види кога и как ще се случи подобно подобряване на технологията.

Какви са техническите характеристики на LTC?

Litecoin технология

Litecoin Atomic Swaps

Атомните размени са много полезна функция на Litecoin. Той позволява обмен на криптовалути, като BTC ⇔ LTC, без да се разчита на търговски център. Ако Гергана има биткойн и иска да го смени за същата стойност в Litecoin, тя би могла да го направи, ако има някой друг, който иска да направи това в обратна посока (LTC ⇔ BTC). Това се прави от HTLC („Успешни договори за блокиране“). Тук фондовете могат да се обменят в рамките на предварително уговорен период от време.

Имунитет срещу Flood Attacks

През юли 2015 г. мрежата на биткойн беше мишена на така наречената “атака от наводнения”. При такава атака целта на нападателите е да парализират blockchain чрез много на брой малки спам транзакции. При тази атака временно бяха потвърдени 80 000 транзакции в Мемпул. В интервю за Cointelegraph Чарли Лий коментира тази атака срещу биткойн и как е намерил решение за Litecoin:

“The fix implemented in Litecoin is just to charge the sender a fee for each tiny output he creates. For example, in this specific attack, the sender is charged one fee for sending to 34 tiny outputs of 0.00001 BTC. With the fix, that fee would be 34 times as much. So it would cost the attacker a lot more to perform the spam attack. The concept is fairly simple: the sender should pay for each tiny output he/she creates.”

Следователно е много скъпо и непривлекателно за някой да започне наводняваща атака в мрежата на Litecoin.

LTC как да съхранявате безопасно?

Litecoin sicher aufbewahren

За да осигурите инвестицията си в Litecoin, препоръчително е да не оставяте LTC на борса. Ако не контролирате личните си ключове, може да станете жертва на хакове. Ето някои популярни софтуерни и хардуерни портфейли, които можете да използвате за LTC.

Хардуерен портфейл

Като хардуерен портфейл за Litecoin препоръчва Ledger Nano. Той заедно с Trezor е най-известният хардуерен портфейл досега и поддържа Litecoin сред другите криптовалути. Позволява ви да управлявате личните си ключове офлайн. Той включва OLED дисплей, резервен ключ за семена и допълнителен ПИН за отключване на устройството.

Настолен портфейл

Ако търсите софтуерен портфейл за вашия компютър, за да защитите Litecoin, препоръчваме ви Exodus Wallet. В допълнение към Litecoin, той поддържа седем други криптовалути и непрекъснато се подобрява от екип от разработчици, ръководен от JP Richardson и Daniel Castagnoli. Предлага се за Windows, Mac и Linux.

Мобилен портфейл

За мобилни устройства (Android и iOs) Loaf Wallet е най-подходящ. Той е разработен от Фондация Litecoin, използва се много лесно. Прилага се хардуерно кодиране AES и има защита от различни форми на зловреден софтуер. Има отворен код и може да бъде проверен от всеки.

Проблемите, пред които е изправен litecoin

Litecoin е криптовалута, която съществува от 2011 г. насам. В много отношения тя прилича на Биткойн, но има и някои основни разлики. От една страна, Litecoin има по-висока скорост на транзакциите от Bitcoin. Освен това използва различен алгоритъм за хеширане, което го прави по-устойчив на ASIC добив. Въпреки това през последните години Litecoin се сблъска с някои предизвикателства. През 2018 г. цените на Лайткойн рязко спаднаха, след като фондацията Litecoin Foundation разпродаде голямо количество от LTC монетите си. Това накара много инвеститори в Лайткойн да загубят доверие във валутата. Лайткойн също така е бил застиган неведнъж от измами и хакове. През 2016 г. мрежата на litecoin беше засегната от голяма хакерска атака, в резултат на която бяха откраднати милиони Лайткойн. Тези предизвикателства затрудниха приемането на Лайткойн от масовия потребител. Въпреки това някои смятат, че Лайткойн все още има голям потенциал и че един ден може да се превърне в основна сила в света на криптовалутите.

Бъдещето пред Лайткойн

През последните години около пазара на криптовалути се вдигна много шум, особено по отношение на Лайткойн. Тази цифрова валута е една от най-известните и широко разпространени в пространството и много експерти смятат, че тя има голям потенциал за растеж в бъдеще. Това, което отличава Лайткойн от другите цифрови валути, са ниските такси за транзакции, бързото време за обработка и всеобхватните функции за сигурност. Освен това търговците, които приемат литекоин като плащане, могат да се възползват от намалени разходи за обработка на кредитни карти и по-високи печалби благодарение на фиксирания литекоин лимит за това колко монети някога ще бъдат в обращение. С всички тези предимства изглежда неизбежно литекоин да продължи да набира скорост и да постигне широко разпространение през следващите години. Независимо дали сте инвеститор или търговец, литекоин със сигурност е вълнуваща възможност за ориентиране в бързо развиващия се пейзаж на блокчейн технологията. Така че, ако искате да изследвате неизследвана територия и да направите интелигентни инвестиции за своето бъдеще, Лайткойн може да бъде чудесен избор за вас!

Заключение

Лайткойн е един от най-старите проекти и има впечатляващо развитие зад него. Не само че технологията в Litecoin постоянно се развива, но и общността е една от най-лоялните там. Фондация Litecoin, особено под ръководството на Чарли Лий, винаги е в процес на подобряване на този проект. Очакваме LTC да остане една от най-големите криптовалути през следващите няколко години.

Ако искате да разберете как става купуването на Лайткойн по текуща цена, най-добрите крипто платформи за търговия с Лайткойн в момента са eToroBinance и Libertex. Можете да намерите и други, изброени на нашата страница с крипто борси.

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.