Chainlink – всичко за криптовалутата, цена и графика LINK

Константин КостовТекстът е актуализиран на 15 май, 2022

Chainlink
$ 7.34
1.25%

Chainlink (LINK) е криптовалута, която има за цел да стимулира глобална мрежа от компютри да предоставя надеждни данни от реалния свят на интелигентни договори, работещи върху блокчейн.

Цената на LINK на живо днес е $ 7.34, а 24-часовият обем на търговия е $ 376,682,217.

Ние актуализираме нашата цена на Чейнлинк към USD в реално време.

LINK цената се промени с -1.25% през последните 24 часа.

Текущата позиция по капитализация в крипто пазара е №21, като пазарната капитализация в реално време е $ 3,603,828,964.

Ако искате да разберете как да купите LINK по текущия курс, най-добрите крипто платформи за търговия с Chainlink в момента са eToro, и Binance.

 

Какво представлява Чейнлинк / LINK?


Преди да разгледаме свойствата на технологията Чейнлинк , бихме искали накратко да опишем проблема на по-голямата част от всички съществуващи блокчейн. Повечето хора вече са чували за биткойн. Дигитална валута, базирана на блокчейн технологията. Но защо тази технология трябва да бъде революционна за мнозина не е ясно.

За първи път в историята блокчейнът дава възможност за счетоводно отчитане на троен запис („счетоводство с тройни записи“), което се поддържа от разпределена мрежа от компютри в състояние да намерят общ консенсус в главната книга. Непознати вече не се нуждаят от надеждна трета страна, за да улесняват и документират търговията помежду си, но могат да разчитат на децентрализиран протокол за извършване на транзакции помежду си (P2P). Резултатите от които се записват в обща главна книга, до която всички участници имат достъп. Въпреки че това беше сериозен напредък, проблемът беше в това, че блокчейните бяха ограничени до единични функции, като например Bitcoin се използва само като P2P пари.

Ethereum изведе функционалността на blockchains на следващото ниво, предоставяйки интелигентни договори. Това означава, че вашата blockchain може да изпълнява различни функции, използвайки код, състоящ се от параметри if / then за създаване на транзакции, като например когато “x” входовете са направени, те произвеждат “y” изходи.

Какво стана възможно с Етериум и Smart договорите му?

Вече не е необходимо блокчейн да се ограничава само до криптовалутите. Други активи като физическите активи (продукти, недвижими имоти и др.), Данни и ценни книжа и т.н. вече могат да се показват цифрово на блокчейн на Ethereum и да бъдат оборудвани с договорни условия за прехвърлянето им. Тези договорни условия могат да бъдат задействани от външни данни, напр. спортен залог, който зависи от резултата от спортна игра или плащания на облигации, които зависят от текущите лихвени проценти на банковите институции.

По същество хората биха могли да имат различни договорни задължения с хора, които не познават и все още се доверяват, че договорът ще се изпълни по план, стига умният договор да получи правилните данни. Проблемът е, че интелигентните договори не могат толкова надеждно да получават необходимите данни за запис, нито да се свързват със съществуващи външни системи. Това води до първия важен случай за използване на Чейнлинк: свързаност.

Във връзка с горното функция, ако “х”, тогава “у”, първият въпрос е какво е “х” и какво е “у”? “x” представлява записи в договора, които винаги ще се правят от източник на данни. Тези данни могат да бъдат спортни данни, пазарни данни, данни за събития, данни от системна база данни или данни отвсякъде другаде. Данните се въвеждат в интелигентния договор, който след това логиката на смарт договора извежда “y”. „y“ представлява действие, което обикновено е под формата на плащане, трансфер на данни, достъп / разрешение, което е предоставено или отказано. Тоест, умните договори могат да използват външни данни, за да взаимодействат с тяхната логика и след това да генерират продукция, която задейства някакъв вид действие.

Chainlink: Свързване на наследени системи с blockchain

Докато повечето проекти, базирани на blockchain, имат за цел да изкоренят и заменят днешните наследени системи, Чейнлинк използва различен подход, като свързва старите наследени системи (извън веригата) и новите blockchain системи (on- chain). Това е изключително важно, тъй като повечето от данните, необходими за задействане на интелигентни договори, се намират в стари системи. Тези стари системи няма да изчезнат в краткосрочен план. Ето защо е важно блокчейн да работи с тях. Наследените системи могат също така да направят редица процеси по-ефективни, като интегрират технологията на разпределената книга и по този начин използват технологичния напредък на блокчейна.

Chainlink Blockchain Netzwerk

Свойството за свързаност е да направи интелигентните договори приложими в реалния свят, но това се случва само когато защитата на вашите данни е от първостепенно значение, което ни отвежда до второто специално свойство на Chainlink: сигурността.

Една от причините за голямата популярност на blockchains е тяхното високо ниво на сигурност в сравнение с конвенционалните системи от бази данни. Тъй като те са организирани по децентрализиран начин и работят на хиляди компютри едновременно, които управляват копие на книгата, те не могат да бъдат хакнати, за разлика от централизираните системи.

Ако обаче работите със смарт договори и оракули, проблемът е, че настоящите решения на Oracle не работят прилично. Или това са решения на трети страни или вътрешни оракули, създадени от една от участващите страни. Сигурността на интелигентните договори вече не е гарантирана, тъй като централизираният Oracle е точка на атака и може да се манипулира. Това е причината за необходимост от децентрализирани оракули.

Chainlink дава възможност на създателя на интелигентен договор да избере толкова оркестри, колкото иска (разпределени оракули), както и кой и колко източници на данни (разпределени източници). Компания, която търгува с акции, може например да събира данни от различни доставчици (Ройтерс, Блумбърг и др.) и да ги обработвa допълнително.

Повече функции за сигурност в Чейнлинк:

 • Trusted Execution Environment (TEE): Страната, която изисква издателя на данни, може да избере възли, които използват определен тип надежден хардуер, като например Intel SGX. Това допълнително намалява атакуващата повърхност на оракулите.
 • Zero Knowledge Proof (ZKP): ZKP могат да се използват за проверка дали определен възел е извършил транзакция, без да разкриват допълнителни подробности за транзакцията. Тази технология се използва, наред с други неща, в криптовалутата Zcash. Този принцип е приложен при Chainlink при взаимодействие на възли и оракули.

Друг проблем с blockchain технологията е ограничената мащабируемост. Chainlink решава това с помощта на WebAssembly (WASM) програми, които могат да се изпълняват в рамките на TEE. В резултат на това много функции могат да работят извън веригата в TEE, които са много по-бързи от изчисленията във веригата.

Chainlink комбинира три от най-важните свойства на blockchain платформите: свързаност, сигурност и мащабируемост. Това означава, че в момента той е един от най-интересните проекти, когато става въпрос за свързване на реалния свят с технологията на споделената счетоводна книга (distributed ledger technology).

Възможни приложения на Чейнлинк

Потенциалните приложения на Чейнлинк са разнообразни, защото всички налични данни могат да се въвеждат и обработват. Ето няколко примера:

 • Данни на валутните курсове: Точно разпределение на stable coins към фиатните валути
 • Данни за капиталовия пазар: Цени на токенизирани активи / ценни книжа.
 • Референтни данни за сравнение: включване на лихвени проценти в интелигентни финансови деривати
 • Сертифициране: Напр. документи за самоличност, издадени от правителството.
 • Статични / псевдостатични данни: индикатори за сигурност, кодове на държави, валутни кодове
 • Данни за времето: Изчисляване на застрахователни премии въз основа на прогнозите за времето.

Идеята да можем да свързваме всички системи и бази данни по целия свят без големи усилия и разходи вече е доста привлекателна. Но ако си представите, че тези системи могат да си взаимодействат помежду си без човешка намеса, само на базата на данни, това лесно ви води до идеята за четвърта индустриална революция. Chainlink може да стане пионер в дигитализацията на всички свързани процеси.

Партньорството на Chainlink и Google

Партньорство на Чейнлинк с Гугъл

Chainlink предизвика сензация през пролетта на 2019 г. като „Google Cloud“, подразделението за облачни изчислителни услуги на гиганта на търсачките, като обяви, че работят върху хибридни блокчейн / облачни приложения с Ethereum и Google Cloud. Чейнлинк също беше споменат в това издание. Следователно Чейнлинк трябва да превежда и проверява данни от Интернет.

„Показахме как услугите на Chainlink се използват за предоставяне на данни от публичните крипто записи на BigQuery във веригата. Тази техника може да се използва за намаляване на неефективността (случай на използване на подводници за изпращане), а в някои случаи и добавяне на изцяло нови функции (хеджиране на случаите на използване) към умните договори на Ethereum, така че във веригата да се появят нови бизнес модели. ,“ – Allen Day (Google)

В допълнение към партньорството с Google, вече има още много:

 • Dapps Inc:Заедно с Dapps Inc. от Сан Франциско, Chainlink ще интегрира своята система Oracle в платформата EBC Dappsuite, която също се използва от Salesforce.
 • Matic, GoChain & Harmony: Тези три крипто проекта също ще интегрират Chainlink Oracle.
 • KAIKO: Kaiko е доставчик на услуги за данни за пазара на криптовалути и ще служи като източник на данни за мрежата на Chainlink Oracle.

За разлика от много други blockchain платформи, които също обявяват много партньорства, Чейнлинк има конкретна приложимост още от самото начало.

Екипът на Chainlink Research

Chainlink Research Team

Ann Grackin – Главен изпълнителен директор

Ан Гракин ръководи Chainlink Research и е особено отговорна за стратегията на веригата за доставки. Преди това тя е била вицепрезидент по стратегията на веригата за доставки в AMR Research, ръководила е отдела за продажби и управление на продукти в Verilytics,  а преди това изпълнителен вицепрезидент в Avicon, компания за консултантски услуги в областта на информационните технологии.

Bill McBeath – Главен изследователски директор

Като главен изследователски директор, McBeath координира научната работа на екипа. Има над 20-годишен опит в бизнес и технологични изследвания и софтуерна архитектура. Преди да създаде Chainlink Research, той е бил директор на мрежите, производителността и системната интеграция.

Останалите членове също са висококвалифицирани и могат да предложат богат опит в различни индустрии. В дългосрочен план това е много добра основа за устойчиво по-нататъшно развитие на екосистемата Чейнлинк.

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.