Лихви по депозити и заеми в криптовалути

Преглед на най-добрите доставчици на крипто кредити и лихви по депозити
2023

CoinLoan

CoinLoan

 • Монети под наем: USDC, USDT, BUSD, TUSD, PAX, DAI, EUR, GBP, BTC, WBTC, ETH, LTC, XRP, XMR, LINK
 • Лихви: 4.5 - 11.95%
 • Период на кредита: от 1 месец до 3 години
 • Централно управление: Естония
 • Разплащателни методи: SEPA, SWIFT, криптовалути
Бинанс

Бинанс

 • Монети под наем: BTC, ETH, LTC, XRP, XLM, BCH, BNB, BUSD, EOS, ETC, LINK, TRX, USDT
 • Лихви: Конкурентни - проверете актуални
 • Период на кредита: от 7 дни до 180 дни
 • Централно управление: Малта
 • Разплащателни методи: SEPA, SWIFT, криптовалути, MasterCard, Visa

Кои са най-добрите доставчици за отдаване и взимане на крипто заеми

В момента има многобройни класове активи, които позволяват атрактивна възвръщаемост. Това включва криптовалути, акции, недвижими имоти, както и P2P заеми. Тези опции за инвестиции обаче представляват само селекция от текущите опции. По-специално хибридните продукти, като крипто кредитиране разкриват интересни възможности за инвестиции. В нашето сравнение на заемите ви показваме кои доставчици са наистина добри за биткойн кредит и как криптозаемането да бъде успешно.

Най-добрите платформи за крипто кредитиране, включващи взимане и отдаване на заеми с криптовалути

След като проверихме няколко на брой места за отдаване и взимане на крипто заеми, нашите фаворити от гледна точка на сигурност, в комбинация с добри %-ни условия станаха CoinLoan и Binance. Бинанс също така влиза и в списъка с най-добри борси за криптовалути.

1. CoinLoan – платформа за отдаване и взимане на крипто заеми


Coinloan лого

Рейтинг:

9.2

Централно управление Естония
Монети под наем USDC, USDT, BUSD, TUSD, PAX, DAI, EUR, GBP, BTC, WBTC, ETH, LTC, XRP, XMR, LINK
Лихва на заем 4.5% – 11.95%
Период на кредита 1 месец – 3 години
Разплащателни методи Криптовалути, SEPA, SWIFT

Сигурност

Лихви по депозити

Лихви за заемиРегистрирай се »

 
Знаем го от нашата банка. Оставяте парите си в банковата сметка и получавате лихва. Колкото по-дълъг е хоризонтът на инвестициите, толкова повече лихва получаваме.

В момента в България сме във фаза на много ниски банкови лихви, което се отразява и на дневните ни лихвени доходи на спестявания. Лихвените проценти на банките на годишна база в момента са в диапазона под 1%, а на места в Европа достигат до -0.5% негативен интерес.

В крипто сектора също има компании, където можете да депозирате криптовалутите си като Bitcoin или Ethereum, така че банката или компанията да могат да дават заем с тях. Този, който изпраща средства към институцията, т.е. кредиторът, получава лихва за това. Лихвите в крипто сектора са изключеително атрактивни.

Такава компания е CoinLoan, например получавате възвръщаемост от 7.2% върху Биткойн и 12.3% върху евро или стейбъл койни в момента на писане на тази статия.

  • CoinLoan е европейска платформа за P2P крипто кредитиране
  • Печелите дневна сложна лихва до 12,3% върху осемнадесет поддържани криптовалути, стабилни монети и ФИАТ
  • Заеми от криптовалута към фиат, от криптовалута към криптовалута и от фиат към криптовалута без проверки на кредитната история
  • Можете да купувате, продавате и разменяте активи. Прддържка на ФИАТ преводи чрез SWIFT, SEPA, Visa, MasterCard, банкови преводи и AdvCash.
  • Те предлагат удобна за ползване платформа, която поддържа Android и iOS.
  • Различни техники за защита на платформата си и са напълно прозрачни по отношение на своите практики за сигурност.coinloan печелене на биткойн лихва

CoinLoan позволява на инвеститорите да отпускат заеми на кредитополучатели, които имат потвърдено крипто обезпечение. Срокът на заема е от 1 месец до 3 години без глоби за предсрочно погасяване. С CoinLoan ще получите 7,2% годишно както за BTC, така и за ETH.

Освен това тя предлага до 12,3% годишно за стабилни монети. Въпреки това ставките на APY включват възнаграждението за залагане на CLT от 2%. Така че CoinLoan дава най-добрите лихвени проценти на тези, които притежават токени и са готови да ги залагат за лихва.

CoinLoan предлага заеми срещу криптовалути, стабилни монети и фиат. Заемите се одобряват незабавно. Не се изискват никакви документи или проверки на кредитната история, тъй като единственото, което има значение, са активите за обезпечение. Преди да кандидатствате за заеми, задължително трябва да извършите проверка на KYC.

Вашето обезпечение се съхранява на сигурно място при попечителя. Лихвените проценти варират от 4,5% до 11,95%.

Минималният срок на заема е 1 месец, а максималният – 3 години. Минималният размер на кредита е различен за всички активи. Можете да вземете неограничен брой заеми. Цялата информация за вашите заеми ще се намира в раздела “My Loans”.

Можете да погасите заема си предварително, като плащате само лихва за използваното време. Не е задължително да погасите заема в същата криптовалута, в която сте го получили. Не се начисляват глоби или блокират средства.

CoinLoan ще се опита да направи автоматично погасяване, ако не можете да изплатите заема, ако имате средства в портфейла си. Ако нямате средства, те ще ликвидират част от вашето обезпечение, за да задействат погасяването.

За повече информация относно заемите, които платформата предлага вижте нашите подробно мнение и ревю за CoanLoan.

2. Binance – лихви по депозити и налични заемиBinance лого

Рейтинг:

9.1

Централно управление Малта
Монети под наем USDT, BUSD, USDC, 1INCH, AAVE, ADA, ALGO, ATOM, AVAX, BAKE, BAND, BAT, BCH, BTC, CHZ, COMP, CRV, DAI, DAR, DASH, DOGE, DOT, DYDX, ENJ, EOS и др.
Лихва на заем Актуални условия на сайта
Период на кредита 7 дни – 180 дни
Разплащателни методи Криптовалути, SEPA, VISA, MasterCard

Сигурност

Лихви по депозити

Лихви за заемиРегистрирай се »

 
Binance е една от най-популярните крипто борси на пазара. Като такава, нивото на сигурност е добро, а лихвените проценти са особено конкурентни. Но в допълнение към търговията с криптовалути има и други услуги, като Binance Savings. Binance Savings е нещо като печеливша спестовна книжка за криптовалути.

Към момента на писане на статията, Бинанс предлага 70+ различни криптовалути налични в секцията “Crypto Loans” – или крипто заеми.
крипто заеми бинанс 1

крипто заеми бинанс 2

крипто заеми бинанс 3

крипто заеми бинанс 4

крипто заеми бинанс 5

За целта инвеститорите трябва да притежават съвместими криптовалути или да ги купуват директно от Binance и след това да ги инвестират чрез Binance Savings. След това Binance отпуска тези криптовалути и награждава инвеститора с атрактивни лихвени проценти. От своя страна лихвените проценти варират в зависимост от различните криптовалути и имат “Средна годишна възвръщаемост”. Тази стойност обаче винаги се основава на лихвата за последните 7 дни и се умножава по 365. Следователно реалната възвръщаемост може да се различава от предварително прогнозираната.

Какво всъщност е крипто кредитирането?

По принцип крипто кредитирането е подобно на подхода за кредитиране P2P. Класическите P2P платформи срещат заемополучателите със заемодателите и функционират без нужда от банки. Същото се отнася и за крипто кредитирането, P2P, но с крипто валути.

Кредиторът предоставя своите криптовалути на разположение на пазара и налага фиксиран лихвен процент за това. За целта криптовалутите трябва стоят в портфейла на платформата. По време на срока на криптозаема заемодателят получава лихва върху предоставените монети. В края на срока цялата инвестиция се връща обратно към заемодателя. Съответно той получава обратно монетите си, заедно със спечелените лихви.

Особено привлекателно при крипто кредитирането е, че на практика то е перфектен подход за генериране на пасивни доходи. Възвръщаемостта обаче зависи много от използваната платформа и от отдадената криптовалута. За разлика от класическото кредитиране на утвърдените P2P платформи, възвръщаемостта е малко по-ниска. Средната възвръщаемостта при крипто платформите е във високия едноцифрен процент. Съществува обаче и възможността за генериране на по-висока възвръщаемост. Например при Crypto.com инвеститорите, които отпускат местния токен CRO, могат да очакват атрактивна възвръщаемост в средния двуцифрен диапазон.

При заемане на установени монети, като Bitcoin и Ethereum, възвръщаемостта е малко по-ниска. По-нататък искаме да изясним защо кредитирането при тях може би все още си струва.

lending crypto

Как се различава крипто кредитирането от нормалното кредитиране чрез P2P?

Най-голямата разлика е очевидна – докато нормалното кредитиране или P2P бизнесът се основава на фиатни валути, при крипто кредитирането нещата стоят малко по-различно. Тук инвеститорите трябва да притежават криптовалути, за да ги заемат на пазара.

Освен това в бизнеса с кредитиране на криптовалути няма безброй видове кредити, като финансиране на недвижими имоти, потребителски заеми или корпоративни заеми. Вместо това цялата процедура е много стандартизирана, анонимна и бърза. Всеки, който вече е придобил опит като инвеститор в P2P, първо ще трябва да свикне с новия подход. Тук няма проверка на документи за заемния проект или предисторията на кредитополучателя.

Вместо това, кредитополучателите трябва да внесат собствени активи и да ги депозират като обезпечение. Ако заемът вече не се обслужва, тези така наречени ценни книжа могат да бъдат ликвидирани, за да се намали или дори да се компенсира загубата на инвеститора. В резултат на това целият процес се основава на доверието на потребителите.

Как работи кредитирането на криптовалути?

С прости думи, има точно три страни при кредитирането на криптовалути:

 1. Кредитодателят или заемодателят
 2. Кредитополучателят или заемополучателят
 3. Техническата платформа

Кредиторът по същество прави своите криптовалути достъпни чрез техническата платформа и за това получава възвръщаемост. Както вече беше отбелязано, каква точно е тя, зависи от вида на криптовалутата и платформата. Така в края на кредитния период монетите се връщат обратно на заемодателя заедно с договорената лихва. Малка част от тази отчетена възвръщаемост пък отива за техническата платформа, която така монетаризира бизнес модела си.

Как инвеститорите правят пари си с крипто кредитиране?

След казаното до тук, може би си мислите, че кредитополучателят или заемодателят за зависими от промените в цената на криптовалутата през времето на заема. Всъщност заемът не е издаден във фиатна валута, а в криптовалута. В резултат на това няма значение дали 1 BTC има цена от 32 000 $ или дори 100 000 $, тъй като неизплатеното кредитно салдо все още е 1 BTC.

Съответно кредитополучателят трябва да използва заетата криптовалута, за да генерира възвращаемост. Понякога не е прозрачно какво прави кредитополучателят с капитала. В този случай заемодателите трябва да се надяват, че постигнатата възвръщаемост е положителна и че собственият им капитал ще изтече обратно. Например, привличането на заети активи не е възможно на много платформи. По този начин платформите искат да предотвратят генерирането на възвращаемост да се превърне в спекулация. Вместо това капиталът може да се използва като обезпечение. Съответно, кредитополучателите имат три възможности за генериране на възвръщаемост:

 • Купуване на опции
 • Продаване на опции
 • Крипто маржин трейдинг

В общия случай инвеститорите могат да видят как изглежда използването на средствата при прозрачните платформи. Накратко – тези данни се хешират и се предоставят на общността. Това също така позволява на инвеститорите да следят дали се генерира възвръщаемост. Ако случаят не е такъв, разбира се, рискът нараства постепенно.

Какви са рисковете при крипто кредитиране?

За разлика от класическите P2P заеми, загубата на кредит не е основен проблем тук. По-скоро при някои платформи инвеститорите рискуват да предадат свои собствени монети и жетони в ръцете на непознат. Както гласи поговорката „Не са вашите ключове, не са вашите монети“, тук инвеститорите носят известен риск. Когато я няма сигурността, както при собствено съхранение на криптовалутите, рискът се увеличава.

Следователно съхраняването на собствени монети на централизирана платформа за крипто кредитиране вече носи риск, тъй като пълният контрол над монетите вече не в нас самите. Ако сравним това с рисковете на класическите платформи за отпускане на заеми, тук няма много разлики, тъй като и тук инвестираните пари са “безопасни” само когато се върнат обратно във вашата собствена сметка.

Въпреки това вече има големи общности, които са се формирали около най-големите платформи. Това означава, че в случай на нередност ще има бърз отзвук в мрежи като Twitter или Telegram. Доставчиците също знаят за  тази прозрачност и за това допусканите грешки са били в редки случаи досега.

Кои платформи за крипто кредитиране са наистина добри?

Както следва стигнахме до нашия избор на платформи за крипто кредитиране. Следните платформи предлагат добра възвращаемост, голяма разработена мрежа и лесно използване.

Заключение: Крипто кредитирането е полезна диверсификация

Криптозаемането е много интересен начин за генериране на допълнителна възвръщаемост с вашето крипто. Инвеститорите обаче винаги трябва да разчитат на прозрачни и утвърдени платформи, за да получат добър поток от информация за текущото развитие. Представените от нас платформи убеждават с много добър асортимент, атрактивна възвръщаемост на заемите и добре познат бранд. Ако нямате опит с кредитирането на криптовалути, първо трябва да започнете с по-малка инвестиция.

В момента най-добрата оферта се предлага от CoinLoan, тъй като лихвите са особено интересни, както за депозит, така и за кредит. Платформата е регулирана в ЕС и се намира в Естония – авторитетен финансов център на ЕС.

Crypto.com

CoinLoan

Binance

Лого
Crypto.com
Coinloan Logo
Binance
Обзор
Създаден през
2016
2017
2017
Централно управление
Хонг Конг, България
Естония
Малта, Хонг Конг
Методи за депозит
Banküberweisung VISA MasterCardBTC
Криптовалути, SEPA, SWIFT
VISA MasterCardBTC
Заеми
Монети под наем
BTC, ETH, LTC, XRP, BNB, CRO, LINK, BAT, MKR, PAX, XLM, ATOM, XTZ, BCH, Stablecoins
USDC, USDT, BUSD, TUSD, PAX, DAI, EUR, GBP, BTC, WBTC, ETH, LTC, XRP, XMR, LINK
BTC, ETH, LTC, XRP, XLM, BCH, BNB, BUSD, EOS, ETC, LINK, TRX, USDT
Лихва на заем
4 – 14%
4.5 – 11.95%
0,22 – 15%
Период на заема
Гъвкава, 30 дни, 90 дни
от 1 месец до 3 години
Всекидневно, 15 дни, 30 дни
Сложна лихва
Минимален срок
Няма
Няма
до 30 дни
Брой потребители
10.000.000+
Неизвестно
16.500.000+
Допълнителни екстри
Лихва до 14.5% в USDC
108,7m USD финансиране
“Savings”

CoinLoan

Лого
Coinloan Logo
Обзор
Създаден през
2017
Централно управление
Естония
Методи за депозит
SEPA, SWIFT, криптовалути
Заеми
Монети под наем
USDC, USDT, BUSD, TUSD, PAX, DAI, EUR, GBP, BTC, WBTC, ETH, LTC, XRP, XMR, LINK
Лихва
4.5 – 11.95%
Честота на изплащане
1x на месец
Сложна лихва
Минимален срок
Няма
Брой потребители
Неизвестно
Допълнителни екстри
108,7m USD финансиране

Binance

Лого
Binance
Обзор
Създаден през
2017
Централно управление
Малта, Хонг Конг
Методи за депозит
VISA MasterCardBTC
Заеми
Монети под наем
BTC, ETH, LTC, XRP, XLM, BCH, BNB, BUSD, EOS, ETC, LINK, TRX, USDT
Лихва
0,22 – 15%
Честота на изплащане
Всекидневно, 15 дни, 30 дни
Сложна лихва
Минимален срок
до 30 дни
Брой потребители
16.500.000+
Допълнителни екстри
“Savings”

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.