Време за четене 6 мин

Маржин търговия с Биткойн: къде и как?

Сравнение на най-добрите борси за търговия с криптовалути с множител
2023

bybit logo
Борса

Биткойн Капитал рейтинг:

9.0/10

Маржин до 100:1
Централа Дубай
Такси за депозит с карта до 2%
Такси 0,075%
Криптовалути 15 BTC логоETH криптовалута логоBCH криптовалута логоRipple криптовалута логоADA криптовалута логоLTC криптовалута логоTezos криптовалута лого
Разплащателни методи Криптовалути, Visa, MasterCard
Брой потребители 3.000.000+

Сигурност


Такси


Лесен за използване


Обслужване на клиенти


Посети сайта »


Binance лого
Борса

Биткойн Капитал рейтинг:

9.1/10

Маржин до 20:1
Такси за депозит С карта 1.8%; минимален депозит 15 EUR
Такси 0.10%
Регулация
Криптовалути 650+ BTC криптовалута логоETH криптовалута логоIOTA криптовалута логоBCH криптовалута логоRipple криптовалута логоDASH криптовалута логоADA криптовалута логоEOS криптовалута логоLTC криптовалута логоTezos криптовалута логоNEO криптовалута логоXLM криптовалута логоZEC криптовалута логоETC криптовалута логоOmise-Go криптовалута лого
Разплащателни методи Криптовалути, Visa, MasterCard
Брой потребители 30.000.000+

Сигурност


Такси


Лесен за използване


Обслужване на клиенти


Посети сайта »


gate.io лого
Борса

Биткойн Капитал рейтинг:

8.9/10

Маржин до 10:1
Такси за депозит С карта 2-3%
Такси за търговия 0.145% - 0.2%
Регулация
Криптовалути BTC криптовалута логоETH криптовалута логоIOTA криптовалута логоBCH криптовалута логоRipple криптовалута логоDASH криптовалута логоADA криптовалута логоEOS криптовалута логоLTC криптовалута логоTezos криптовалута логоNEO криптовалута логоXLM криптовалута логоZEC криптовалута логоETC криптовалута логоOmise-Go криптовалута лого +1400
Разплащателни методи Крипто, кредитна/дебитна карта, банков превод, Banxa, SEPA, Apple Pay, Google Pay
Брой потребители 6.000.000+

Сигурност


Такси


Лесен за използване


Обслужване на клиенти


Посети сайта »

deribit logo
Борса

Биткойн Капитал рейтинг:

8.7/10

Маржин до 100:1
Централа Нидерландия
Такси за депозит Биткойн транзакция
Такси 0,05%
Криптовалути BTC логоETH криптовалута логоSOL криптовалута лого
Разплащателни методи Биткойн
Брой потребители неизвестно

Сигурност


Такси


Лесен за използване


Обслужване на клиенти


Посети сайта »

bitcoin day trading
Ние ще ви помогнем да стартирате

Какво е маржин трейдинг / дневна търговия?

Търговията с биткойни напоследък набра голяма популярност. Поради високата волатилност, която отчасти е отговорна за двуцифрени %-и загуби / печалби, дневните и суинг търговците могат да се доберат до доста сериозни печалби.

Докато някои правят спот търговия с крипто борса, т.е. просто купуват / продават актив, има и маржин търговия с ливъридж. Биткойн договорите се търгуват с ливъридж. Ливъриджът от своя страна може да увеличи печалбите многократно.

В тази статия ще ви покажем какво всъщност са маржин търговията и ливъриджът, как работи и какво трябва да знаете, когато търгувате биткойн с тях. Освен това ще ви запознаем с някои платформи за маржин търговия с биткойн с ливъридж.

Как работи маржин търговията?

Margin-Trading

При маржин търговията не се търгуват действителни биткойни, биткойн договори. Това могат да бъдат различни форми на деривати, но най-вече това са договори за разлика (CFD), които се търгуват непрекъснато.

Тези биткойн договори се използват в маржин търговията. Това означава, че като търговец на биткойни вие взимате пари от други участници на пазара, за да търгувате с тези договори.

Така търгувате с повече от собствения си капитал, чрез така наречения ефект на ливъридж, а по този начин можете да постигнете повече печалби, но и повече загуби. Този ливъридж може да бъде с множител x100.

Сумата, която залагате, е „маржинът“. Ако търгувате $ 2000 с 10x ливъридж, вие ефективно търгувате с $ 20,000. Така че всички печалби и загуби се умножават по 10.

Ако цената се увеличи с 10%, това съответства на 100% печалба и обратно, ако цената намалее с 10%, това съответства на загуба от 100%. След това позицията ви ще бъде ликвидирана, което означава, че ще загубите инвестирания си капитал, в случай, че не сте задали стоп загуба.

Как работи финансирането при маржин търговията?

Както вече разбрахте, маржинът е капиталът, който можете да заемете от други участници на пазара.

В резултат на това инвеститорите участват в сделките, независимо дали са успешни или не.

Въпреки че това обикновено е безопасен бизнес, разбира се, трябва да сте сигурни, че ще работите с реномирана крипто борса и ще се справите предварително с механизмите за финансиране там.

Коя е най-добрата платформа за маржин търговия за криптовалути?

ByBit

bybit screen shot

ByBit е сравнително нова борса за маржин търговия с Bitcoin, Ethereum, Ripple и EOS. На Bybit договори за изброените криптовалути могат да се търгуват с ливъридж до x100 (за BTC) и x50 (ETH, XRP, EOS).

Базираната в Сингапур борса за криптообмен под името Bybit Fintech Limited. Екипът на компанията служи на голям брой експерти и в голямо разнообразие от области. Това включва и екипа за управление на риска, който се състои от възпитаници на Morgan Stanley.

Bybit насочва силен фокус върху сигурността на потребителите. Например за тази цел се използва йерархично-детерминирана система за студен портфейл. Всички потребителски средства се съхраняват там и тегленията се обработват ръчно три пъти на ден.

Освен това уебсайтът е изцяло SSL криптиран. Всички изпратени пароли и адресна информация са защитени.

 • Множество крипто активи: BTC, ETH, XRP, EOS
 • Няма KYC (Know-Your-Customer)
 • PnL в USUD и Bitcoin
 • TP / SL с въвеждане на поръчка
 • Trailing-Stops
 • Мобилно приложение за Android и iOS
 • Без претоварване поради търговия с двигател с повече от 100 000 TPS
 • 24/7 Поддръжка на живо от екипа на Bybit

Повече подробности за борсата и Bybit мнения.
.

Deribit

deribit screen shot

Deribit е крипто борса, която предлага маржин търговия за биткойн и е пусната в експлоатация през лятото на 2016 г. Основателите са Джон Янсен, Мариус Янсен, Себастиан Смицински и Андрю Яновски, които са базирани в Амстердам, заедно с екипа на Deribit.

Там в допълнение към договорите за разлика може да се търгуват също така опции и фючърси. Тези предложения са насочени повече към професионални търговци, които са свикнали със стандартите на традиционните пазари на деривати.

Deribit има капацитета да обработва голям брой заявки със сравнително нисък период на латентност.

Предимства

 • Тестова платформа за нови търговци
 • Ниски такси
 • Бърза търговия

Недостатъжи

 • Биткойн като единствен метод за депозит
 • Проблеми с претоварване
 • Географски ограничени в определени страни

Какви са таксите за маржин търговия?

Структурата на модела на таксите за маржин търговия е идентична за повечето крипто борси. Размерът на таксите може да варира леко, както и размерите и интервалите на финансиране.

Прави се основно разграничение между две такси, такса “maker” и такса “taker”. „Maker“ е този, който въвежда своята поръчка в книгата за поръчки.

Веднага след като тази поръчка съвпадне с друга, тя ще бъде изпълнена по съответния начин. Търговецът, който приема поръчката на “maker” е „taker“.

Когато създавате лимитирана поръчка, можете да бъдете или maker, или taker. Според това дали в книгата за поръчки вече има подходяща поръчка, която съответства на вашата и дали тя може да бъде изпълнена.

Таксата за maker обикновено е ~ 0,25%, а таксата за taker е ~ 0,75%.

6 съвета за маржин търговия с биткойн?

Хубаво е да се има предвид, че маржин търговията с ливъридж крие големи рискове. Нестабилността на крипто активи като Биткойн вече е много висока при редовната спот търговия; ливъриджът увеличава риска пропорционално.

Винаги трябва да внимавате и да използвате стоп функции. Ето няколко съвета, на които определено трябва да обърнете внимание:

1. Не търгувайте с пари, които не можете да си позволите да загубите.

Това е принципът на всеки добър търговец. Никога не трябва да търгувате повече капитал, отколкото сте готови да загубите. Това звучи лесно, но за много хора не е така.

Особено като начинаещи, много търговци се изкушават да правят рискови сделки с много висок ливъридж.

2. Следете новините

Важни новинарски събития за напр. Биткойн или Етериум могат сериозно да повлияят на цената и в двете посоки. Когато търгувате с маржин, винаги трябва да ги следите изкъсо.

3. Обърнете внимание на вашата ликвидационна цена

Никой не иска да бъде ликвидиран в търговията. В резултат на това ще загубите целия си капитал, който е вкаран в позицията. Важно е никога да не бъдете ликвидирани. За това всеки сериозен търговец на биткойни работи със стопове.

4. Изграждайте позиции за по-дълги периоди от време

Сделки с висок ливъридж на всяка минута са вълнуващи, но в дългосрочен план това е работа само за професионалисти.

Като начинаещ трябва да търгувате по-дълги периоди и бавно да изграждате дълга или къса позиция. Това също ви дава по-добри възможности да реагирате на краткосрочни колебания на цените.

Изградете позицията си във времето, а не изведнъж. Това намалява нивото на риск и ви дава възможност да реагирате по-добре на краткосрочни колебания, отколкото ако сте започнали с една голяма поръчка.

5. Следете нивата на Подкрепа и Съпротива

Нивата на подкрепа и съпротива са много важни и винаги трябва да се имат предвид при планиране на влизане или излизане от позиция.

6. Взимайте печалби

Препоръчва се редовно да взимате печалби от успешни сделки и да не разчитате на късмета, че цената продължава да върви в желаната от вас посока.

Историята показа, че вятърът може да се обърне много бързо, особено на пазара на биткойни.

Заключение: Маржин търговия с биткойн – висок риск, висока печалба!

Маржин търговията с Биткойн се препоръчва само, ако вече сте натрупали опит като дневен търговец. Това не е задължително да е в сектора на криптовалутите, дори ако вече сте търгували с акции, бързо ще се ориентирате и вече познавате рисковете.

Начинаещите трябва да подхождат предпазливо към тази дейност и да се обучат добре, преди да започнат да търгуват със сериозен капитал.


Към Топ 4 платформи за маржин търговия

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.