Тезос цена на XTZ и всичко характерно за криптовалутата

Константин КостовТекстът е актуализиран на 10 май, 2022

Tezos
$ 1.19
1.37%

Тезос (XTZ) е децентрализирана блокчейна платформа за интелигентни договори, чийто протокол позволява на всички заинтересовани страни да гласуват промени. Вижте събрана най-важната информация за проекта.

Цената на Тезос на живо днес е $ 1.19, а 24-часовият обем на търговия е $ 37,927,874.

Ние актуализираме нашата цена на Тезос към USD в реално време.

XTZ цената се промени с -1.37% през последните 24 часа.

Текущата позиция по капитализация в крипто пазара е №52, като пазарната капитализация в реално време е $ 1,100,664,152.

Ако искате да разберете как да купите Тезос по текущия курс, най-добрите крипто платформи за търговия с Тезос в момента са eToro, Binance и Libertex. Можете да намерите и други, изброени на нашата страница с крипто борси.

 

Какво представлява Tezos / XTZ?


Blockchain на криптовалутата е уникален и е разработен от екипа на Тезос от самото начало.

Целта е да се изгради платформа, която да работи по-добре от Bitcoin и Ethereum. Например блокчейнът на Тезос изразходва по-малко енергия при добив на XTZ, докато има надежден делегиран механизъм за консенсус на доказателство за участие.

XTZ е вътрешният токен, който ви позволява да стартирате интелигентни договори. Също така, той служи като награда за разработчиците, работещи над ъпгрейдите на блокчейните на Tezos.

Както позиционната, така и бялата книга бяха публикувани през 2014 г. от „L.M. Goodman“. Основателят Arthur Breitman използва този псевдоним въз основа на журналиста, който веднъж обяви, че знае кой е Сатоши Накамото.

ICO Тезос стартира на 1 юли 2017 г., приключи на 13 юли 2017 г. и даде 361,122 етери и 65 073 биткойни на фондацията Тезос . По времето на ICO цената му възлезе на 232 000 000 долара, най-голямото ICO до момента. Сред инвеститорите се срещат и видни имена. Например, рисков капиталист Тим Дрейпър инвестира в проекта 150 000 долара.

Това беше сензационен успех за Артър Брейтман (изпълнителен директор на Dynamic Ledger Solutions, основател на Tezos), който преди това напразно се опитваше да търси пари от инвеститори, като напр. от по-големи банки.

Преглед на най-важните характеристики за Tezos & XTZ

Мрежата

Конвенционалният блокчейн протокол може да бъде разделен на три слоя:

  1. Мрежови протокол
  2. Протокол на транзакциите
  3. Консенсус протокол

При Тезос слоевете на протоколите за транзакция и консенсус се комбинират и представляват протокола blockchain:

Тезос блокчейн протокол

Протоколът може да се променя и е отговорен за извършване на транзакции и други административни задачи, като откриване на лоши блокове.

Liquid Proof-of-Stake (LPOS)

Liquid Proof-of-Stake е механизмът на консенсус на Тезос. Класическият механизъм за консенсус за доказателство за участие се характеризира с факта, че участниците в мрежата имат глас с по-голяма тежест, тъй като броят на притежаваните токени се увеличава.

Развитие, за което вече знаем от EOS, е механизмът Delegated Proof-of-Stake (dPoS). Тук притежателите на криптовалута избират конкретен и ограничен брой валидатори на блокове, така те “делегират” своите права на глас на някой друг. Често тези валидатори са големи организации и компании. Въпреки че процесът е много ефикасен, той не насърчава децентрализацията, тъй като в крайна сметка силата за вземане на решения пада до няколко. EOS има напр. 21 блок валидатори.

Тезос разработи свой собствен процес въз основа на делегираното доказателство за участие: Liquid Proof-of-Stake (LPOS). В резултат на това всеки инвеститор с поне 10 000 XTZ теоретично може да стане валидатор. Делегирането и прехвърлянето на правата за залагане на валидатор на маркери не е задължително. Разпределението на правата работи въз основа на дефинирани цикли. Цикълът винаги се състои от 4 096 блока.В началото на нов цикъл чрез моментна снап шот правата за залагане се записват, за да се определи кой може да произвежда или потвърждава блокове.

On-Chain Governance

Консенсусът не е само за състоянието на главната книга, но самият протокол може да бъде подобрен чрез управление на блокчейн, тъй като независимите разработчици могат да предлагат промени. Тези промени ще позволят на общността на инвеститорите в XTZ да гласуват. Това гарантира стабилно развитие на платформата.

Tezos умни договори

Интелигентните договори са самоизпълняващи се договори, въведени за първи път през 1993 г. от учения Ник Сабо и придобиващи широка известност чрез Ethereum. Чрез тези договори е възможно да се сключват споразумения между няколко страни, без те да бъдат договаряни от трета страна, напр. властта да трябва да потвърди.

Потребителите на платформата Тезос имат възможност да създават интелигентни договори и по този начин децентрализирани приложения, които се съхраняват и изпълняват в Blockchain. Чрез официален преглед има повишена сигурност. Умните договори на Tezos са написани на езика за програмиране „Michelson“. Допълнителни предимства от това са:

  • Колекция от инструменти за създаване на разпределени приложения
  • Лесен за анализ код на умния договор
  • Не са необходими съставители

Ако искате да научите повече в разработването на Tezos Blockchain, можете да намерите полезна информация в документацията от разработчици на Tezos.

Какво представлява печенето в Tezos?

Процесът на създаване на нови маркери XTZ в Тезос не е “добив”, а “печене”. За да станете „Бейкър“ ви трябват поне 8 000 XTZ. На всеки 4 096 блока, което се равнява на около 3 дни, Бейкърите се избират на случаен принцип за всеки блок. Заплащането за “изпечен” блок е 16 XTZ. В допълнение, 32 потвърждения от други произволно избрани участници в мрежата са необходими за проверка на блока. Тези участници получават по 2 XTZ на блок.

“Печене” в Tezos е обобщена концепция за участие във формирането на блокове в блокчейна с помощта на консенсусния алгоритъм Proof-of-Stake. Всеки, който притежава монети Tezos, може да създава, подписва и валидира блокове, за да получава възнаграждения, пропорционални на неговия дял.

За да станете пекар (от англ. baker), ви трябва само да стартирате свой собствен възел със софтуер за печене и да го поддържате онлайн и актуален. Освен това ще ви е необходим минимум 8000ꜩ (XTZ), за да участвате в печеленето.

Забележка: минималната сума, необходима за получаване на права за печелене, може да се промени с въвеждането на нови протоколи в бъдеще.

Какво представлява делегирането  (с годишна възвръщаемост)?

Делегирането е, когато дадете правата си за печене на друго лице (пекар). Този механизъм в Тезос позволява на потребителите да участват в печене и да получават награди в XTZ, без да управляват свой собствен възел.

В операцията за делегиране е нужно да се избере делегат (baker) и да се посочи неговия даден адрес.

Приложение на Tezos

Възможностите за използване на платформа като Тезос са многобройни и се простират в много различни области на приложение. Вече наличните Tezos dApps включват децентрализиран търговски център за застраховка или дори приложение, което превежда юридически документи в интелигентен договор:

Тезос приложения

Една от основните области за блокчейн приложения като цяло е децентрализираното финансиране. Чрез интелигентни договори теоретично е възможно да има всякакви финансови транзакции, напр. уреждане на заеми и доверителни услуги за извършване на покупка / продажба на недвижими имоти.

Историята на Тезос

Историята на Тезос започва през 2014 г., когато през август е публикуван първият документ за позициониране, а през септември 2014 г. е публикувана и първата му бяла книга.

След като Артур и Катлийн Брейтман набраха група амбициозни разработчици, след съвсем кратко време имаше работещ прототип на мрежата. Заедно Артур и Катлийн основават компанията Dynamic Ledger Solutions през лятото на 2015 г., чийто основен акцент беше по-нататъшното развитие на Тезос . Бета мрежата беше пусната през юни 2018 г., като рамката вече беше завършена предварително, а изходният код беше пуснат като Open Source през септември 2016 г. на Github.

Поради прогресивната правна ситуация в Швейцария, Фондация „Тезос“ е основана през април 2017 г., малко преди ICO. Фондацията Тезос заема голяма позиция (10% от общото предлагане) в XTZ. Общо ICO Tezos събра 361.122 етери и 65 073 биткойни, един от най-големите ICO на всички времена.

Артър е главен технологичен директор на Dynamic Ledger Solutions и ръководи екипа за разработка на Тезос. Историята му е математика, компютърни науки и икономика. Притежава диплома по приложна математика / компютърни науки от Френския университет за Политехника и магистърска степен по математика от Нюйоркския университет.

Преди основаването на Тезос той работи до 2016 г. в голямата банка Goldman Sachs, както и като вицепрезидент на Morgan Stanley. От 2014 г. работи интензивно върху криптовалутите и блокчейн платформите, по-специално уязвимостите на Bitcoin и Ethereum.

Катлийн е главен изпълнителен директор на Dynamic Ledger Solutions, има степен на IHA (Immaculate Heart Academy), посещава университета в Корнел и завършва през 2012 г. След това тя заема различни позиции с компании като Bridgewater Associates и Accenture.

В допълнение към Dynamic Ledger Solutions има фондация Trezor, която движи напред за по-нататъшното развитие на платформата. Начело са опитни професионалисти от различни области. Президент на фондацията „Тезос“ е Райън Джеспърсън, по-рано главен оперативен директор на финтех компания Divvy. Притежава бакалавърска степен от университета в Бригъм и MBA от училището за бизнес в Университета Дюк Фукуа.

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.