Етериум цена, графика и всичко за криптовалутата

Константин КостовТекстът е актуализиран на 15 март, 2023

Цена на ETH в реално време:
Ethereum
$ 1,816.84
2.63%

Етериум е една от най-следените цени на криптовалути в света. Тя е и една от най-сложните, тъй като не е просто валута като Биткойн – тя е пълноценна блокчейн платформа, която позволява на разработчиците да създават децентрализирани приложения. В тази статия ще ви обясним всичко, което трябва да знаете за цената на Етериум – от историята му през функциите му до бъдещите му перспективи.
Цената на Етериум на живо днес е $ 1,816.84, а 24-часовият обем на търговия е $ 12,832,692,135.

Ние актуализираме нашата цена на Етериум към USD в реално време.

Етериум цената се промени с 2.63% през последните 24 часа.

Текущата позиция по капитализация в крипто пазара е №2, като пазарната капитализация в реално време е $ 218,764,437,058.

История на цената на Етериум

етериум лого

Етериум (ETH) е цифрова валута, която преживя своите възходи и падения от стартирането си през 2015 г. Ето какво трябва да знаете:

 • Юли 2015 г: Етериум стартира с начална цена от около 0,30 USD.
 • Март 2016 г: Етериум отбеляза голямо увеличение на цената, като достигна най-високата си стойност от 15 USD.
 • Юни 2016 г: Инцидент, свързан със сигурността на голяма организация, базирана на Етериум, доведе до спад на цената от 20 долара на 13 долара за кратко време.
 • Май-юни 2017 г: Етериум преживя огромно ценово рали, като стойността му се покачи от около 100 долара през май до над 400 долара към средата на юни.
 • Декември 2017 г. – януари 2018 г: През януари 2018 г. криптопазарът отбеляза значителен ръст на стойността, като Ethereum достигна исторически максимум от около 1400 щатски долара.
 • Януари 2018 г. – юли 2019 г.: Стойността на Етериум постоянно намаляваше, като към декември 2018 г. спадна до около 80 USD.
 • Февруари-март 2021 г: Стойността на Етериум отново рязко се повиши, като от около 1 800 долара през февруари достигна до над 4 000 долара към средата на май.
 • 12 май 2021 г: Етериум достигна най-високата си точка в историята с цена от 4891 щатски долара.
 • Септември 2021 г: Стойността на Етериум продължи да се колебае около границата от 4000 щатски долара.
 • Мечи пазар през 2022 г: Етериумът се понижи от 3800 долара в началото на годината до ниските 1000 долара през юни 2022 г.

За по-подробна информация относно историята на цената на Етериум разгледайте statista, която предоставя цялостен преглед на движението на цената на Етериум във времето.

Фактори, влияещи върху цената на Етериум жена и мъж обсъждат цената на етериум

Нека поговорим за някои от факторите, които могат да повлияят на цената на Етериум. Както при всяка криптовалута, стойността на Етериум подлежи на колебания въз основа на различни фактори, включително:

 • Пазарни тенденции: Както всеки актив, цената на Етериум може да се влияе от търсенето и предлагането. Когато има голямо търсене на Етериум и ограничено предлагане, цената може да се повиши. И обратното, когато има намаляване на търсенето или увеличаване на предлагането, цената може да спадне.
 • Степен на приемане: Колкото по-широко разпространен става Етериум, толкова по-ценен може да стане той. Тъй като все повече хора използват Етериум за трансакции или за достъп до децентрализирани приложения, търсенето на криптовалутата може да нарасне.
 • Регулиране: Правителствените регулации могат да окажат влияние върху цената на Етериум. Ако има ограничения върху използването на криптовалутата или засилени регулации, които затрудняват използването или търговията с Етериум, това може да доведе до намаляване на търсенето и последващ спад на цената.
 • Технологичен напредък: Етериум е платформа за децентрализирани приложения и напредъкът в технологията или подобренията в потребителското изживяване могат да доведат до по-голямо приемане и повишаване на цената.
  Новини и пазарни тенденции: Всякакви новини, свързани с Ethereum, като например промени в ръководството, големи партньорства или инвестиции, или промени в цялостния пазар на криптовалути, могат да окажат значително влияние върху цената му.

Важно е да се има предвид, че пазарът на криптовалути е силно волатилен и цените могат да варират бързо в зависимост от различни фактори. Както при всяка инвестиция, важно е да направите проучване и да разберете рисковете, преди да инвестирате в Етериум или друга криптовалута.

Съвети за Ethereum инвестиране и търговия

Ако обмисляте да инвестирате или търгувате с Ethereum, важно е да имате предвид, че пазарът на криптовалути е силно волатилен и непредсказуем. Въпреки това, с добре информирана стратегия, можете да се възползвате от потенциалните печалби, които Етериум предлага.

Ето няколко съвета за инвестиции и търговия, които ще ви помогнат да извлечете максимална полза от Етериум:

 • Използвайте надеждна борса за криптовалути: Когато купувате и продавате Етериум, е важно да използвате надеждна и реномирана борса за криптовалути. Търсете борси, които предлагат силни мерки за сигурност, ниски такси и удобен за ползване интерфейс. Можете да разгледате нашето ръководство “Как да купя Етериум” за повече информация относно това как да изберете надеждна борса.
 • Помислете за професионален съветник: Ако сте начинаещ в инвестирането в криптовалути, помислете дали да не потърсите съвет от професионален консултант. Те могат да ви помогнат да се ориентирате в сложния свят на инвестициите в криптовалути и да ви дадат насоки как да извлечете максимална полза от инвестицията си в Етериум.
 • Проверете прегледите на платформите: Обмислете възможността да прочетете отзиви за популярни платформи за търговия, като eToro и Libertex. Тези платформи могат да ви осигурят достъп до Ethereum и други криптовалути, както и редица инструменти за търговия и инвестиции. Нашето ръководство “Как да купя Етериум” включва и прегледи на популярни борси, за да ви помогне да изберете подходящата за вашите нужди.

С помощта на тези инструменти и ресурси можете да се възползвате от потенциалните печалби на Етериум, като същевременно минимизирате риска и увеличите възвръщаемостта. Не забравяйте винаги да извършвате надлежна проверка и да се информирате за последните пазарни тенденции и новини, свързани с Етериум и други криптовалути.

Често задавани въпроси относно цената на Ethereum

Когато става въпрос за цената на Етериум, има няколко често задавани въпроса. Ето някои отговори на тези въпроси:

Защо цената на Етериум се колебае толкова много?

Цената на Етериум е обект на пазарна волатилност, което означава, че стойността му може бързо да се повиши или понижи в зависимост от търсенето и предлагането. Цената може да бъде повлияна и от няколко други фактора, като например степента на приемане, регулациите, технологичния напредък и новините и пазарните тенденции.

Коя е най-високата цена, която Ethereum е достигал някога?

Най-високата цена, която Етериум някога е достигал, е 4891 щатски долара, постигната на 12 май 2021 г.

Как цената на Етериум се различава от тази на Биткойн?

Етериум и Биткойн са криптовалути, но имат различни базови технологии и случаи на използване. Етериум е платформа за изграждане на децентрализирани приложения, докато Биткойн се използва предимно като средство за съхранение на стойност или средство за плащане. Стойността на Етериум се основава на приемането му като платформа за децентрализирани приложения, докато стойността на Биткойн се основава на ограниченото му предлагане и статута му на цифрово злато.

Мога ли да спечеля пари, като инвестирам в Ethereum?

Инвестирането в Ethereum, както всяка инвестиция, е свързано с потенциални рискове и ползи. Съществува потенциал за значителни печалби, но и риск от значителни загуби поради нестабилността на пазара на криптовалути. Важно е да направите своето проучване и да инвестирате само това, което можете да си позволите да загубите.

Добра инвестиция ли е Ethereum?

Инвестирането в Ethereum, както всяка инвестиция, е свързано с потенциални рискове и ползи. Въпреки че има потенциал за значителни печалби, съществува и риск от значителни загуби поради нестабилността на пазара на криптовалути. Важно е да направите своето проучване и да инвестирате само това, което можете да си позволите да загубите.

С какво Етериум се различава от другите криптовалути?

Етериум се различава от другите криптовалути, тъй като е платформа за изграждане на децентрализирани приложения, докато другите криптовалути могат да служат за различни цели, като например съхранение на стойност или средство за плащане. Стойността на Етериум се основава на приемането му като платформа за децентрализирани приложения.

Какви фактори могат да доведат до спад на цената на Ethereum?

Няколко фактора могат да доведат до спад на цената на Ethereum, като например намаляване на търсенето, увеличаване на предлагането, негативни новини или пазарни тенденции, както и промени в нормативната уредба, които ограничават или възпрепятстват използването на криптовалута.

Как мога да инвестирам в Ethereum?

Има няколко начина за инвестиране в Ethereum, като например закупуване на криптовалутата директно от борса за криптовалути, закупуване на акции на инвестиционен тръст за криптовалути или инвестиране в базиран на криптовалути взаимен фонд или ETF.

Какви са бъдещите перспективи пред цената на Етериум?

Предвиждането на бъдещата цена на Ethereum е трудно, тъй като пазарът на криптовалути е силно волатилен и зависи от редица непредвидими фактори. Важно е да подходите към инвестирането в Етериум с дългосрочна нагласа и добре информирана стратегия. Някои анализатори прогнозират, че цената на Етериум може да продължи да се повишава, тъй като платформата става все по-широко разпространена за децентрализирани приложения.

Заключение

В заключение ще кажем, че цената на Ethereum е обект на пазарна волатилност и може да бъде повлияна от няколко фактора, като например степента на приемане, регулациите, технологичния напредък и новините и пазарните тенденции. Въпреки това, с добре информирана стратегия и дългосрочно мислене, можете да се възползвате от потенциалните печалби, които Етериум предлага.

Когато инвестирате в Етериум, е важно да направите проучване, да диверсифицирате портфейла си, да си поставите ясни инвестиционни цели и да използвате надеждна борса за криптовалути. Освен това търсенето на съвет от професионален консултант и четенето на отзиви за платформи може да ви помогне да вземете информирани решения и да изберете подходящите инструменти и ресурси за вашите нужди.

Като следвате тези съвети и стратегии, потенциално можете да постигнете инвестиционните си цели и да се възползвате от растежа на пазара на криптовалути. Само не забравяйте да бъдете информирани, да бъдете търпеливи и винаги да инвестирате разумно.

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.