Етериум цена, графика и всичко за криптовалутата

Ethereum
$ 1,270.44
14.26%

Етериум е една от най-важните криптовалути в света. Тя е и една от най-сложните, тъй като не е просто валута като Биткойн – тя е пълноценна блокчейн платформа, която позволява на разработчиците да създават децентрализирани приложения. В тази статия ще ви обясним всичко, което трябва да знаете за Ethereum – от историята му през функциите му до бъдещите му перспективи.
Цената на Етериум на живо днес е $ 1,270.44, а 24-часовият обем на търговия е $ 31,101,879,731.

Ние актуализираме нашата цена на Етериум към USD в реално време.

Етериум цената се промени с -14.26% през последните 24 часа.

Текущата позиция по капитализация в крипто пазара е №2, като пазарната капитализация в реално време е $ 153,699,877,739.

Ако искате да разберете как да купите Етериум по текущия курс, най-добрите крипто платформи за търговия с Етериум в момента са eToro, Binance и Libertex. Можете да намерите и други, изброени на нашата страница с крипто борси.

жена и мъж обсъждат цената на етериум

Какво е Етериум – въведение

Етериум е уникална криптовалута, която се захранва от блокчейн технологията. За разлика от много други криптовалути Етериум използва система за “интелигентни договори”, за да улеснява трансакциите и да съхранява данни в децентрализираната си публична счетоводна книга. Освен това тя използва усъвършенствана криптография, за да проверява и защитава всички трансакции в мрежата. Благодарение на тези иновативни характеристики Ethereum се превърна в една от водещите платформи за разпределени приложения и други авангардни технологии. Ethereum е уникален в това, че предоставя разработчиците на децентрализирани приложения имплементиран тази технология. Това позволява създаването на интелигентни договори и децентрализирани приложения, които могат да работят точно както са програмирани, без никакъв риск от измама или намеса на трети страни. Етериум привлече голямо внимание както от страна на разработчиците, така и от страна на инвеститорите поради своя потенциал

Етериумът е нова революционна технология, която е на път да промени начина, по който мислим за парите и ги използваме онлайн. В основата си Етериум е децентрализирана платформа, която позволява на потребителите да обработват трансакции по напълно сигурен и прозрачен начин, като премахва необходимостта от банки или други посредници за улесняване на цифровите финансови взаимодействия. Етериум се различава от традиционните валути и по това, че разчита на мощна блокчейн технология, която прави записите на трансакциите необратими. Това позволява Етериум да се използва за почти неограничен набор от приложения – от плащания между машини до самоизпълняващи се интелигентни договори. Като цяло Етериум представлява вълнуващо ново развитие за нашия все по-цифровизиран свят, което има потенциала да революционизира не само начина, по който използваме парите, но и начина, по който взаимодействаме помежду си.

В перспектива мнозина смятат, че Етериум има потенциала да промени из основи начина, по който мислим за парите и световната икономика. Със способността си да поддържа всичко – от автоматизирани интелигентни договори до разработване на разпределени приложения (dApp), Етериум може да проправи пътя за изцяло нова парадигма на иновации и растеж в цифровата ера. Дали тази технологична революция ще се осъществи, предстои да разберем; няма съмнение обаче, че Етериум представлява невероятно вълнуващо развитие в света на криптовалутите и електронните финанси.

История на Етериуметериум лого

Етериум е предложен за първи път през 2013 г. от Виталик Бутерин – програмист, който по това време е едва на 19 години. Бутерин се интересува от Биткойн няколко години по-рано и е активен в биткойн общността, но смята, че Биткойн се нуждае от скриптов език, за да могат разработчиците да изграждат децентрализирани приложения върху него. Той предложи да се създаде нова платформа със собствена блокчейн, която да включва вграден език за програмиране.

Идеята на Бутерин бързо набира популярност и до 2014 г. той събира екип от разработчици, които да работят по Ethereum. Те провеждат групова продажба, при която продават токени ETH – собствената валута на мрежата Ethereum – на инвеститори, които искат да подкрепят проекта. Мрежата Ethereum заработи на 30 юли 2015 г.

Оттогава Ethereum се превърна в една от най-популярните блокчейн платформи в света. Разработчиците са създали хиляди dApps на Ethereum, а платформата се използва от някои от най-големите организации в света, като Microsoft и JPMorgan Chase.

Как работи блокчейн технологията на Етериум


Блокчейн технологията на Етериум се основава на понятието за “децентрализирано управление”, чрез което едно условие, съгласувано от двe ethereum-кОсвен техническите си възможности, Ethereum има и много потенциални приложения в света на финансите и извън него. Нейната новаторска технология позволява на потребителите да правят всичко – от извършване на сигурни плащания до провеждане на сложни финансови симулации в среда без доверие. Като такава, тя има силата да оформи бъдещето на световната икономика и да предостави нови възможности на бизнеса, хората и общностите по целия свят. Независимо дали сте инвеститор, разработчик или обикновен потребител, Ethereum наистина е вълнуваща нова технология, която носи огромни обещания за нашето бъдеще.Етериум е създаден от Витоли Бутерин през 2015 година. След успешното приключване на ICO, сега Ethereum е водеща криптовалута с многобройни свои горди фенове.

Етер – токенът на блокчейна Етериум

Етер, или ETH е токенът на блокчейна на Етериум. Първоначалният замисъл на ethereum беше да направи възможно всеки, независимо от нивото на уменията му, да създава свои собствени крипто токени в блокчейна. Днес платформата е станала изключително популярна, като ежедневно се извършват милиони транзакции. Етер играе съществена роля в поддържането на гладкото функциониране на тази платформа, като осигурява основен гръбнак както за мрежата на етериум, така и за многобройните проекти, които работят върху нея. Независимо дали създавате свой собствен dApp или просто купувате и продавате цифрови активи, етерът е неразделна част от участието в днешната блокчейн екосистема.

Какво представлява Етериум 2.0

Ethereum 2.0 е дългоочакваното обновяване на мрежата Етериун до консенсусен алгоритъм за доказване на залог. Ethereum 2.0 ще донесе много предимства на мрежата Ethereum, включително подобрена мащабируемост, сигурност и енергийна ефективност. Надграждането на Ethereum 2.0 се разработва от няколко години и в момента е в заключителния си етап. След като Ethereum 2.0 бъде пусната в действие, тя ще бъде най-важното досегашно обновяване на мрежата Ethereum. Ethereum 2.0 ще постави началото на нова ера на децентрализираните приложения и децентрализираните финанси. С Ethereum 2.0 мрежата Ethereum ще може да се мащабира до милиони трансакции в секунда и ще се превърне в най-мощния компютър в света.

Предимства на използването на Етериум пред други криптовалути

Използването на Ethereum има много предимства в сравнение с други криптовалути. Едно от основните предимства е, че Етериум използва разпределена, равнопоставена блокчейн мрежа, която позволява на потребителите да създават и изпълняват интелигентни договори върху нейната платформа. Това е в контраст с други криптовалути, които обикновено използват централизирани мрежи, които не предлагат същото ниво на прозрачност и сигурност.

Както споменахме по-рано, една от най-важните характеристики на Етериум е поддръжката на интелигентни договори. Интелигентните договори са програми, които могат да се изпълняват автоматично въз основа на определени условия. Например, можете да създадете интелигентен договор, който автоматично да изпрати пари под наем, ако балансът на банковата ви сметка падне под определена сума.

Друга важна характеристика на Етериум е неговият децентрализиран характер. Тъй като е изграден върху блокчейн, Етериум не се контролира от никакъв централен орган – вместо това той се поддържа от мрежа от компютри по целия свят, които работят със софтуера на Етериум.

Освен това при Етериум потребителите могат да имат достъп до блокчейна и да взаимодействат с него директно чрез децентрализирани приложения, или “dapps”. Тези “dapps” работят върху мрежата на Етериум, което улеснява всеки да създава и стартира свои собствени приложения, без да изисква обширни технически познания или умения за кодиране. Освен това, тъй като Ethereum е мрежа с отворен код, разработчици от цял свят могат да допринасят и да променят нейния код, за да създават по-бързо по-добри dapps.

Като цяло тези предимства правят Етериум привлекателен избор за всеки, който иска да се включи в света на криптовалутите. Независимо дали сте разработчик, който търси повече гъвкавост и контрол, или просто искате по-лесен начин да управлявате активите си онлайн, Етериум има какво да ви предложи. Така че, ако сте готови да изследвате тази вълнуваща нова технология, защо да не започнете с Етериум?

Бъдещето на Етериум и потенциалното му въздействие върху световната икономика

астронавт държи етериум зелен

Хората винаги са търсили нови начини да направят живота по-лесен и по-ефективен и Етериум е само последният пример за това. Със своята способност за създаване на интелигентни договори и децентрализирани приложения Етериум има потенциала да направи революция в широк спектър от индустрии. От управлението на веригата за доставки до здравеопазването – съществуват безкрайни възможности за това, което Етериум може да направи. Въпреки това, както при всяка нова технология, има и предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. За да може Етериум да достигне пълния си потенциал, тези предизвикателства трябва да бъдат преодолени. Само тогава ще можем наистина да реализираме силата на тази новаторска технология.

Етериум показа, че се справя с проблеми, с които другите платформи не се справят, и осигурява по-сигурно бъдеще около 2,3 млрд. щатски долара в ETH са заложени от потребителите в протоколите DeFi. Това дава добри индикации за това накъде се движи бъдещето на финансите и то със сигурност се насочва към Етериум. С нарастването на популярността на NFT може да се каже, че световната икономика ще усеща ефектите от Етериум в продължение на години.

Бъдещето на Етериум е забулено с потенциал, но изпълнено с несигурност. Публичната блокчейн платформа с отворен код е привлякла вниманието и вълнението на разработчици, инвеститори и потребители заради обширните си приложения. Но успехът на Ethereum далеч не е гарантиран. Популярността ѝ я превърна в мишена за лоши актьори, а сложната ѝ кодова база затруднява надграждането ѝ. Освен това Ethereum е изправен пред силна конкуренция от страна на други криптовалути и блокчейн платформи. И все пак, въпреки тези предизвикателства, Ethereum има потенциала да се превърне в основа на нова глобална икономика. С нарастващата си общност от разработчици и потребители Етериум е в добра позиция да бъде водещ в областта на децентрализираните приложения и финанси. Само времето ще покаже дали ще успее да реализира пълния си потенциал.

Петър Красимиров

Автор: Петър Красимиров

Петър е маниак по душа. След като завършва техническото си образование, той се превръща в задълбочен специалист в областта на блокчейн инженерството. Това го превръща в един от най-търсените професионалисти в неговата област на компетентност. Обича да работи по нови предизвикателства и да споделя знанията си с другите. В свободното си време Петър обича да играе шах и да прекарва време със семейството си.