Polkadot: Всичко за криптовалутата & цена на живо в реално време

Константин КостовТекстът е актуализиран на 16 май, 2022

Polkadot
$ 6.30
0.81%

Полкадот е криптовалута, която от самото си пускане на пазара предизвиква голямо вълнение в света на криптовалутите. В тази статия ще разгледаме подробно Полкадот и всичко, което тя може да предложи. Ще проучим как е измислена, какъв е екипът, който стои зад нея, какво представлява Polkadot, как работи и с какви проблеми се сблъсква. Ще разгледаме и бъдещето на Polkadot и ще видим защо тази криптовалута е една от тези, които трябва да се наблюдават!

Цената на DOT на живо днес е $ 6.30, а 24-часовият обем на търговия е $ 216,348,766.

Ние актуализираме нашата цена на DOT към USD в реално време.

DOT цената се промени с -0.81% през последните 24 часа.

Текущата позиция по капитализация в крипто пазара е №13, като пазарната капитализация в реално време е $ 7,640,969,460.

Ако искате да разберете къде да купите Polkadot, като DOT по текущия курс, най-добрите крипто платформи за търговия със Polkadot (DOT) в момента са eToro, и Binance. Можете да намерите и други, изброени на нашата страница с крипто борси.

 

Какво е Polkadot?

Polkadot е изобретен от Гавин Ууд, който е и съосновател на Етериум. Идеята за Polkadot му хрумва именно, докато работи по Ethereum. Целта на Polkadot е била да създаде блокчейн, който да може да се мащабира по-добре от Ethereum. Ethereum се бори с проблеми, свързани с мащабируемостта, още от самото си пускане, така че това беше много важен проблем за решаване.

Ууд събра екип от опитни разработчици, които да му помогнат да изгради Polkadot. Екипът включва хора от Parity Technologies, WebAssembly и общността на езика за програмиране Rust. Заедно те са създали мощна блокчейн, която има потенциала да реши проблемите с мащабируемостта, тормозещи Етериум.

И така, какво точно представлява Полкадот? Polkadot е блокчейн, който може да свързва различни блокчейн вериги заедно. Това означава, че тя има потенциала да се мащабира много по-добре от единична блокчейн като Етериум. Polkadot има и свой собствен токен, DOT, който се използва за управление на мрежата.

Polkadot също така има вграден sharding в своя протокол. Sharding е начин за мащабиране на база данни чрез разделянето ѝ на по-малки части. Това означава, че всеки shard може да се обработва самостоятелно, което прави цялостната система много по-бърза и мащабируема.

Как работи блокчейна на Полкадот?

полкадот блокчейн

Мрежата Polkadot е съставена от два вида възли: relay chains (релейна верига) и parachains. Релейната верига е главната верига, към която се свързват всички останали вериги (parachains). Релейната верига е отговорна за управлението на всички трансакции и данни в мрежата. В parachains се съхраняват всички реални потребителски данни.

Релейната верига се захранва от механизма Proof of Stake (PoS). Това означава, че потребителите могат да залагат своите токени DOT, за да подпомогнат сигурността на мрежата. В замяна на това те получават награди за това. Парахайн веригите също се захранват от PoS, но имат свои собствени уникални модели на управление.

Polkadot разполага с нещо, наречено “parathreads”, което са странични вериги. Те се използват за свързване на различни части на мрежата заедно. Това прави цялостната система по-скалируема и ефективна.

полкадот рилей чейн
relay chains
полкадот парачейн
parachains
паратредс полкадот
parathreads

Какво представлява токенът DOT и какво прави той?

DOT е собственият токен на мрежата Polkadot. Той се използва за управление на мрежата и спомага за нейната сигурност. Притежателите на DOT могат да гласуват за предложения, които помагат за подобряване на мрежата. Те могат също така да залагат своите токени, за да печелят награди.

Токенът DOT има две основни функции:

  • Управление: Притежателите на DOT могат да гласуват по предложения, които помагат за подобряване на мрежата. Те могат също така да залагат своите токени, за да печелят награди.
  • Сигурност: Притежателите на DOT спомагат за сигурността на мрежата, като залагат своите токени. Това помага за защита на мрежата от атаки и за гладкото ѝ функциониране.

Най-важните проекти, изградени върху Полкадот

Има няколко проекта, които се изграждат в Polkadot и които си струва да бъдат споменати. Ето някои от по-интересните:

Parity Technologies

Parity е компанията, която стои зад популярния портфейл за Етериум – Parity Wallet. Те също така изграждат децентрализирана борса на Polkadot, наречена Substrate Decentralized Exchange.

Parity е един от най-опитните екипи в блокчейн пространството. Те работят по Етериум още от ранните му дни.

Kusama

Kusama е тестова мрежа на Polkadot, която е проектирана да бъде дива и експериментална среда. Тя е подобна на тестнета на Етериум – Rinkeby.

Разработчиците могат да се възползват от по-малко строга структура на управление, както и от по-ниски изисквания за заплащане в Kusama, отколкото в Polkadot, поради използването на изкуствен интелект за проби и грешки в Kusama.

Те разполагат и с нещо, наречено Crowdloaning – това е механизъм, предназначен да насърчава децентрализацията чрез parachain, като разпределя токени на потребителите в замяна на доставените от тях активи. Mетод, подобен на добива на ликвидност в Етериум. При Crowdloan DOT или KSM на поддръжниците се управляват с помощта на автоматизирана процедура, вградена в програмирането на мрежата. С технически думи, логиката за изпълнение на веригата използва външно “crowdloan.contribute”, за да разпредели DOT или KSM в търга за parachain-a. Това е уникална транзакция, която позволява на притежателите на токени да допринасят за Crowdloan, без да прехвърлят или да се отказват от притежанието на своите токени на трета страна.

Acala – DeFi хъб тип “всичко в едно”

Acala е платформа, съвместима с Етериум, която позволява на финансовите приложения да използват интелигентни договори или вградени протоколи, като същевременно предоставя готови възможности за кръстосана верига и солидна сигурност. Сред финансовите приложения, налични в платформата, са ненадежден дериват за залагане (liquid DOT), стейбълкойн, обезпечен с активи в крос-веригата (aUSD) и AMM DEX, като всички те имат разходи за микрогаз, които могат да бъдат заплатени във всеки токен. Един долар на Акала се равнява на един щатски долар.

Moonbeam

Moonbeam е блокчейн, насочен към разработчиците, който има за цел да бъде съвместим със съществуващите инструменти за разработка и мрежа на Етериум. Той постига това, като предлага пълна реализация на EVM, API, съвместим с Web3, и мостове към съществуващите мрежи на Етериум. В мрежата Polkadot Moonbeam също ще бъде parachain. Това означава, че тя ще се възползва от споделената сигурност на релейната верига на Polkadot и ще може да се слива с други вериги, свързани с Polkadot (след като тази функционалност е налична в Polkadot). Moonbeam има два налични токена за полезност:

  • Glimmer (GLMR) е полезният токен на Moonbeam Network, който се основава на мрежата Полкадот и действа като удобен за разработчици парашин. Moonbeam, често известна като “Canarynet”, ще дебютира след Moonriver.
  • Moonriver (MOVR) е полезният токен за разгръщането на Moonbeam в Kusama, който действа като “CanaryNet” за мрежата Moonbeam. В резултат на това характеристиките на токена за полезност Moonriver ще бъдат подобни на тези на Moonbeam.

Полкадот стейкинг

Ако искате да печелите награди за това, че помагате за защитата на мрежата Полкадот, можете да го направите, като заложите своите токени DOT.

За да заложите токени DOT, трябва да имате възел polkadot.js, който да работи на вашия компютър. Можете да намерите инструкции как да направите това тук.

След като възелът polkadot.js е стартиран, можете да заложите токените си DOT.

Системата за залагане на Polkadot е проектирана така, че да бъде много удобна за потребителя. Можете дори да залагате токените си DOT директно от портфейла си в polkadot.js.

Възнагражденията за залагане на Polkadot се изплащат в токени DOT. Сумата, която ще спечелите, зависи от сумата на залога от DOT и от това за какъв период стейквате.

Системата за залагане на Polkadot е проектирана така, че да бъде много удобна за потребителите. Можете дори да залагате токени DOT директно от портфейла си в polkadot.js.

Възелът polkadot.js има и вградена система за управление. Тя ви позволява да гласувате за предложения, които ще помогнат за оформянето на бъдещето на мрежата.

Ако искате да научите повече за системата за управление на Polkadot, можете да намерите повече информация тук.

Какви проблеми се опитва да реши Polkadot?

Най-големият проблем, който Полкадот се опитва да реши, е проблемът с мащабируемостта, който тормози Етериум. Както споменахме по-рано, Етериум изпитва трудности с мащабирането от момента на стартирането си. Това доведе до бавни транзакции и високи такси.

Polkadot се опитва да реши този проблем, като свързва различни блокчейн вериги. Това ще позволи на цялостната мрежа да се мащабира много по-добре, отколкото единична блокчейн.

Друг проблем, който Polkadot се опитва да реши, е липсата на управлението в Ethereum. Фондацията на Етериум много бавно взема решения за бъдещето на мрежата. Това доведе до много вътрешни борби в общността.

Моделът на управление на Polkadot е много по-различен. Той е проектиран така, че да бъде по-децентрализиран и да позволява на потребителите да имат по-голям контрол върху мрежата.

Заключение за Полкадот и бъдещето му

Бъдещето на Polkadot изглежда светло. Екипът зад Polkadot е много опитен и има голяма подкрепа от крипто общността. Те също така постигат напредък по своята пътна карта.

Polkadot има потенциала да реши проблемите с мащабируемостта, които мъчат Етериум мрежата. Ако успеят, тя може да се превърне в най-използваната блокчейн мрежа в света.

Само времето ще покаже дали Polkadot ще бъде успешна, но ние сме много развълнувани от нейния потенциал.

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.