Кардано Цена, Графика и Капитализация в реално време

Константин КостовТекстът е актуализиран на 2 май, 2022

Cardano
$ 0.355242
5.08%

Кардано е децентрализиран публичен блокчейн и проект за криптовалута. Екипът на разработчиците се състои от глобален колектив от експертни инженери и изследователи. Целта на проекта Кардано е да изгради по-добър блокчейн, който да решава проблемите, с които се сблъскват съществуващите проекти като Биткойн и Етериум.

В тази статия ще разгледаме всички характеристики на Кардано и ще обясним защо може да си струва да инвестирате в него!

На тази страница следете в реално време цената на криптовалутата ADA.

Цената на Кардано на живо днес е $ 0.355242, а 24-часовият обем на търговия е $ 451,651,363.

Ние актуализираме нашата цена на Кардано към USD в реално време.

Кардано цената се промени с 5.08% през последните 24 часа.

Текущата позиция по капитализация в крипто пазара е №7, като пазарната капитализация в реално време е $ 12,439,514,745.

Ако искате да разберете как да купите Кардано по текущата цена, най-добрите крипто платформи за търговия с Кардано в момента са eToro, Binance и Libertex. Можете да намерите и други, изброени на нашата страница с крипто борси.

Какво е Кардано и как работи?

Cardano е вид криптовалута, която използва уникална система за доказване на залог, за да защити мрежата си. За разлика от други криптовалути, които използват система за доказвателство за работа, която изисква миньори да проверяват трансакциите, Cardano позволява на потребителите сами да проверяват и потвърждават трансакциите. В резултат на това cardano е по-децентрализирана от другите криптовалути и е по-малко уязвима към 51% атаки. Освен това cardano използва уникален алгоритъм, наречен Ouroboros, който го прави по-енергийно ефективен от други системи за доказване на залози. Cardano все още е в процес на разработване и все още не е широко достъпна, но има потенциала да се превърне в основен играч на пазара на криптовалути.

История на прокета Кардано

Cardano е подкрепена от три юридически лица: IOHK, The Cardano Foundation и Emurgo. IOHK е изследователска и развойна компания в областта на блокчейн, основана от Чарлз Хоскинсън и Джереми Ууд. Тя получи договор за работа по Cardano от 2015 г. до 2020 г. The Cardano Foundation е организация с нестопанска цел, фокусирана върху развитието на ядрото и растежа на екосистемата на Cardano. Emurgo е японска фирма за рисков капитал.

Пълното стартиране на Cardano ще състои от пет етапа: Байрон, Шели, Гогуен, Башо и Волтер. Ерата на Байрон настъпи през септември 2017 г. с пускането на mainnet на блокчейна на Cardano. По време на тази фаза веригата работеше като федеративна мрежа, която поддържаше само транзакции ADA. Следващата фаза, Шели, стартира през юли 2020 г., като въведе в действие предложения от Cardano протокол Ouroboros Proas Proof-of-Stake (PoS). Сега тя е в процес на внедряване на третата си фаза, Goguen, която ще добави поддръжка на интелигентни договори и местно емитиране на токени. Екипите за разработка на Cardano, IOHK и Emurgo, проучват и изграждат останалите фази на мрежата, Basho и Voltaire, паралелно с Goguen.

Как работи блокчейнът на Cardano?

Cardano е децентрализиран публичен блокчейн и проект за криптовалута. Cardano е много подобен на Етериум, тъй като е платформа за интелигентни договори. Основният фокус на Cardano обаче е върху осигуряването на по-сигурна и мащабируема платформа за интелигентни договори.

Два слоя – CSL и CCL

За да постигне това, Cardano използва уникална многослойна архитектура. Първият слой е слоят за сетълмент на Cardano (CSL), който отговаря за обработката на главната книга за салдата по сметките. Вторият слой е Cardano Computation Layer (CCL), който изпълнява интелигентните договори и изчисления. Cardano също така използва уникален консенсусен алгоритъм за доказване на залог, наречен Ouroboros, който осигурява по-голяма сигурност и мащабируемост в сравнение с традиционните алгоритми за доказване на работа. Като цяло дизайнът на Cardano го прави много мощна и гъвкава платформа за разработване на децентрализирани приложения.

Доказателство за залог (Proof-of-Stake)

Cardano използва протокол за доказвателство за залог. По-точно, делегиран протокол за доказвателство за залог. По принцип протоколите за доказване на залог имат предимството, че разработчиците могат точно да контролират при какви условия даден потребител може да стане заинтересована страна. Заинтересованите страни разполагат с определено количество монети. Това количество монети им дава право да проверяват транзакции в децентрализираната мрежа.

Ако заинтересована страна търси единствено за собствена изгода, например ако се опитва да манипулира транзакциите в своя полза, протоколът разпознава това поведение и незабавно изключва тази страна от мрежата. Това включва и пълната загуба на притежаваните монети. При определени обстоятелства това може да бъде много скъпо за заинтересованата страна.

Ако дадена заинтересована страна се държи в съответствие с правилата, тя е част от децентрализирана мрежа с други заинтересовани страни. Всички заинтересовани страни имат функцията да проверяват транзакциите и да ги верифицират съгласно съответния протокол.

Колкото повече заинтересовани страни потвърждават дадена транзакция, толкова по-вероятно е тя да е извършена правилно. За управлението на възел заинтересованите страни получават възнаграждение за проверка на блок с транзакции. Алгоритъмът за делегирано доказване на залог (dPoS) позволява на заинтересованите страни да избират т.нар. консенсусни възли.

Тези възли изпълняват специална форма на задача – те потвърждават верността на блоковете с транзакции, които са интегрирани в блокчейна. Всяка заинтересована страна има възможност сама да управлява консенсусен възел, ако бъде избрана. Освен това всяка заинтересована страна може да избере всяка друга заинтересована страна.

От това се възползват и двете заинтересовани страни, независимо дали имат право на глас или са избрани. Заинтересованите страни, които избират друга заинтересована страна, получават възнаграждение, ако избраната заинтересована страна може да управлява консенсусен възел. Всеки консенсусен възел получава по-високо възнаграждение. Това не само стимулира заинтересованите страни сами да управляват консенсусен възел, но и да гласуват за консенсусни възли.

Cardano използва делегирания алгоритъм за доказване на залог Ouroboros. Този алгоритъм е разработен съвместно на научна основа чрез интензивно сътрудничество между Токийския технологичен институт, Единбургския университет, Университета на Кънектикът и Input Output Хонконг. Както и при самия Cardano, всяка стъпка от разработката е била научно прегледана няколко пъти, преди да бъде окончателно интегрирана в протокола.

Ouroboros

Ouroboros работи с така наречените времеви епохи. Във всяка епоха има различни времеви интервали, т.нар. слотове, които представляват потенциални блокове. Алгоритъмът осигурява случаен избор на консенсусен възел, който може да избере слот и да го запълни с информация за транзакциите.

След като блокът бъде създаден, той се препраща към други възли за преглед. Във всяка времева епоха всички новосъздадени токени се събират в пул и след това се разпределят между отделните възли в зависимост от тяхното участие.

Ако една гора трябва да бъде изсечена и за всеки квадратен метър е наличен само определен времеви интервал, дървосекачът, който притежава най-много дървесина, получава възможността да изсече следващия квадратен метър.

Тъй като притежава най-много дървесина, той е избран от другите дървосекачи да го направи. Ако бъде избран, той може да изреже следващия квадратен метър в рамките на зададеното време. Дървосекачите, които са избрали този дървосекач, ще участват в печалбите му.

Те държат определено количество дърва за гласуване, които могат да продават, за да се издържат сами. Когато времевият прозорец изтече, се избира нов дървосекач и добивът се разпределя между всички дървосекачи.

Хубавото на делегирания алгоритъм за доказване на залог е, че възлите за консенсус могат да обработват едновременно множество слотове в много различни блокчейн вериги. Това решава проблема с мащабирането. Платформата използва концепцията sharding, която в момента се прилага в Ethereum.

ADA – крипто токенът на Cardano

ADA е собственият токен на блокчейна на Cardano. Той се използва за захранване на всички трансакции в мрежата и се използва за възнаграждаване на потребителите за участие в консенсуса. Притежателите на ADA могат също така да залагат своите токени, за да печелят награди. Общото предлагане на ADA е фиксирано на 45 милиарда и токенът се дели до седем знака след десетичната запетая. ADA беше пусната в обращение през 2017 г. и понастоящем се търгува на редица борси за криптовалути. Цената на ADA се колебае във времето, но като цяло има възходяща тенденция от пускането ѝ на пазара. Тъй като мрежата на Cardano продължава да се развива, случаите на използване на ADA се очаква да се разширят, предлагайки на притежателите ѝ още повече начини за използване и съхраняване на стойност.

Кардано или Етериум – кой проект е по-добър

Използването на криптовалутата кардано в сравнение с етериум има редица предимства. На първо място, cardano предлага по-голяма сигурност и мащабируемост в сравнение с други платформи, което я прави идеален избор за тези, които искат да прехвърлят големи количества данни или да участват в трансакции на висока стойност. Освен това cardano е подкрепена от някои от водещите световни експерти в областта на криптографията и разпределените системи, което ѝ дава силна основа от технически опит, върху която да надгражда. Освен това cardano предоставя на потребителите усъвършенствани инструменти за защита на личните данни и спазване на нормативните изисквания, които не са налични в други платформи. Като цяло, ако търсите надеждно и ефективно решение за криптовалута, cardano със сигурност си заслужава да бъде разгледана.

Кардано срещу Етериум – кой е по-добър?

Кардано е проект с отворен код, който е по-напреднал от етериум. Кардано решава проблема с размера на блокчейна на етериум и също така използва по-малко енергия. Кардано работи и по решенията за мащабируемост, които биха направили кардано най-добрата платформа за интелигентни договори и dapps. Етериум съществува по-дълго и има повече стабилни монети, но Кардано бързо преодолява разликата.

Бъдещето пред Кардано

Бъдещето пред Cardano и интелигентните договори изглежда светло. Cardano е нова революционна платформа, която има за цел да осигури следващото поколение интелигентни договори и децентрализирани приложения или dapps. За разлика от други платформи за интелигентни договори, като например Ethereum, основната технология на Cardano се основава на уникална многослойна архитектура, която предлага по-голяма сигурност, гъвкавост и мащабируемост. Благодарение на авангардната блокчейн технология на cardano разработчиците могат да създават наистина иновативни и мощни приложения, които могат да променят начина, по който правим нещата днес. Освен това езикът за програмиране Haskell на cardano предлага несравнима поверителност и сигурност за потребителите, което го прави особено привлекателен вариант за фирми и физически лица, които искат да предпазят данните си от любопитни очи. Като цяло, cardano изглежда ще се превърне в един от водещите играчи в света на интелигентните договори и децентрализираните приложения, като революционизира начина, по който взаимодействаме с технологиите през следващите години.

Проблеми, пред които е изправен Кардано

Мрежата Cardano все още е в начален етап на развитие и се сблъсква с някои проблеми. Например, мрежата все още не е много децентрализирана и има само няколко възела, които я управляват. Това означава, че мрежата е по-уязвима към атаки и 51% атаки. Освен това екипът на Cardano все още работи върху разработването на функции като интелигентни договори и dapps. Въпреки това те са постигнали значителен напредък и са на път да се превърнат в основен играч в областта на криптовалутите.

Като цяло Cardano е обещаващ проект с голям потенциал. Той има силен екип зад гърба си и непрекъснато се развива. Ако търсите алткойн с дългосрочен потенциал, Cardano може би си заслужава да бъде разгледан.

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.