BNB цена, графика и детайли за криптовалутата на борсата Binance

Когато става въпрос за криптовалута, има няколко добре познати имена, които се споменават често. Три от най-популярните виртуални валути са Биткойн, Етериум и Лайткойн. От създаването си през 2017 г. досега Binance Coin (BNB) преживява необикновено пътуване. В тази публикация ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за BNB: какво представлява, как работи и накъде се движи в бъдеще!

Цената на BNB на живо днес е $ 300.10, а 24-часовият обем на търговия е $ 6,098,094,870.

Ние актуализираме нашата цена на BNB към USD в реално време.

BNB цената се промени с -9.80% през последните 24 часа.

Текущата позиция по капитализация в крипто пазара е №4, като пазарната капитализация в реално време е $ 49,015,088,924.

Ако искате да разберете как да купите BNB по текущата цена, най-добрите крипто платформи за търговия с BNB в момента са Binance и eToro. Можете да намерите и други, изброени на нашата страница с крипто борси.

Бинанс койн BNB: история на цената

Както вече споменахме, Binance издаде новия си токен през 2017 г. под формата на ICO. При безплатна търговия Binance Coin отпразнува въвеждане на цена от $ 0.10. В рамките на 4 месеца цената достигна ниво от около 10 щатски долара. Графиката достигна своя междинен връх на 13 януари 2018 г. на цена от 22,77 долара. Приблизително по същото време целият крипто пазар бе в спад. Курсът на BNB обаче беше до голяма степен стабилен и постоянно нарастваше след корекция през пролетта на 2018 г. Интересното е, че Binance отпразнува голям успех като борса и се превърна в една от най-популярните крипто борси.

На 22 юни 2019 г. БНБ постигна рекордното си ниво до тогава при обменния курс от 39,57 щатски долара. В хода на кризата с коронавирус цената на токена падна до 8,84 щатски долара, но се възстанови много бързо и оттогава показва стабилен растеж. В средата на февруари 2021-ва бинанс койн достигна сериозен скок до почти $350. A по късно през годината доближи $700. Впечатляващо.

бинанс койн графика снимка

BNB – основаването на криптовалутата бинанс койн

Binance Coin или Build and Build (BNB) е криптовалута, създадена от екипа на Binance, една от най-големите борси за криптовалути в света. През 2017 г. тя е пусната в блокчейна на Етериум, а през 2019 г. преминава към собствения си блокчейн Binance Chain. BNB се използва за плащане на такси на борсата Binance и може да се използва и за закупуване на предмети и услуги чрез екосистемата Binance.

Binance Coin (BNB) е естественият токен на популярната крипто борса Бинанс. През юли 2017 г. Binance издаде монетата под формата на първоначално предлагане на монети (ICO). Базираната в Малта борса отсече 200 милиона единици от своя ERC-20 токен. Binance Coin изпълнява няколко важни задачи в екосистемата на платформата. Той служи на операторите, от една страна, като допълнителен източник на доход, който е от полза за развитието на борсата, а от друга страна предоставя на притежателите си редица предимства при използването на борсата. BNB може да се използва за намаление на направените такси за търговия. През първата година Binance предлага на притежателите на токена 50% отстъпка от направените такси за търговия.

Монетата може да бъде заменена за различни търговски двойки. В допълнение, бинанс койн служи като инвестиционна валута на Binance Launchpad и Binance Launchpool. Там потребителите могат да инвестират в иновативни крипто стартиращи фирми под формата на първоначално предлагане (IEO). Токенът, който първоначално бе базиран на блокчейн на Етериум, се премести в Binance Chain през 2019 г. Тя може да обработи до 1,4 милиона поръчки в секунда. Отсега нататък Binance Coin вече не е ERC-20 токен, а е преобразуван в усъвършенствания формат BEP-2 на Binance. А по-късно и до BEP-20 на Binance Smart Chain.

BNB – екип зад проекта

Проектът Binance Chain се ръководи от главния изпълнителен директор Чангпенг Джао, който е съосновател и на OKCoin. Екипът включва финансовия директор Уей Джоу, техническия директор Ченгпенг Ли и главния маркетинг директор И Хе.

Сами по себе си Binance мненията за борсата са особено привлекателни. Една от причините са таксите за транзакции в мрежата. Те постепенно намаляват през последващите години след появата на токена през 2017 г., борсата обмисля различни варианти за поддържане нейната стойност. За тази цел борсата извършва така нареченото изгаряне на монети. Това постоянно намалява предлагането и води до изкуствен недостиг на предлагането. Binance инвестира 20 процента от печалбата, генерирана на тримесечие, за закупуване и изгаряне на бинанс койн. Този процес се повтаря, докато само 100 милиона BNB са в обращение, с което предлагането ще бъде намалено наполовина.

Binance smart chain

Binance Smart Chain (BSC) е блокчейн, който работи с виртуалната машина на Ethereum. Това означава, че разработчиците могат да създават децентрализирани приложения (dApps) в BSC, като използват същите инструменти и езици, както се използват при Етериум.

Какво е BEP-20 токен стандарта?

BEP-20 е протокол за токени в Smart Chain на Binance, който разширява популярния стандарт за токени на Ethereum – ERC-20. По същество това е шаблон за токени, който обяснява как могат да бъдат използвани, кой може да ги използва и други условия около използването им. Сходството му с BEP-2 на Binance Chain и ERC-20 на Ethereum му позволява да работи и с двете.

BEP-20 е разработен като технологичен стандарт за Binance Smart Chain, който позволява на разработчиците да конструират редица различни криптовалути. Те могат да бъдат всякакви – от акции на компании до долари, съхранявани в банков трезор (т.е. стабилни монети).

Възможно е също така да конвертирате ERC20 или BEP-20 активи в местни активи, съвместими със BSC, или да обвържете токени от други блокчейн вериги с Binance Smart Chain. Точно това се случва с монетите “Peggy”, които са BEP-20 версии на други криптовалути (като LINK или XRP).

Токените BEP-20, както и токените BEP-2 на Binance Chain, се захранват от бинанс койн BNB. Това насърчава валидаторите да включват трансакции в блокчейна, тъй като биват възнаградени с BNB като награда за отделеното време.

Binance Smart Chain е създадена като разширение на Binance Chain. Двете вериги са взаимно допълващи се поради архитектурата на двойната верига; Binance Smart Chain обслужва децентрализирани приложения, без да запушва основната верига, която е оптимизирана за ултрабърза търговия.

Поради този архитектурен дизайн се обръща изключително внимание на свързаността между веригите. В резултат на това активите на BEP-2 могат да се разменят за BEP-20. Най-лесният начин за това е чрез добавката Binance Chain Wallet, въпреки че несъмнено ще се появят и други опции.

За по-задълбочен преглед на стандарта BEP-20 вижте проектопредложението в GitHub.

Предимства на притежаването и използването на BNB

Използването на БНБ има няколко предимства:

– Намалени разходи: Потребителите, които плащат с БНБ, ще спестят пари от таксите за търговия (maker и taker) в Binance.

– Увеличава се ликвидността: Binance е една от най-популярните борси за криптовалути, така че винаги ще има голяма ликвидност за двойките BNB.

– Незабавни транзакции: във веригата Binance транзакциите се обработват за няколко секунди.

– Лесен за използване: BNB е лесен за използване и достъпен за всеки, дори за тези с малък или никакъв опит в търговията с криптовалути.

Какво е приложението на BNB?

Един от най-привлекателните аспекти на използването на BNB е, че тя осигурява намаляване на таксите, когато се търгува на борсата Binance. С течение на времето отстъпката намалява, но все още е значителна икономия в сравнение с други борси. Освен това BNB може да се използва за закупуване на стоки и услуги чрез екосистемата на Binance, включително резервации за пътуване и хотел, доставка на храна и др.

Какво е бъдещето пред BNB?

Бъдещето на Binance Chain изглежда светло. От създаването си валутата се радва на огромен растеж и не показва признаци на забавяне. Можем да очакваме, че развитието на БНБ ще продължи и в бъдеще в резултат на нарастващата популярност на борсата Binance и все по-широкото възприемане на Binance Smart Chain. Благодарим ви, че отделихте време да прочетете тази статия! Надяваме се, че като се информираме за БНБ, ще бъдем по-добре подготвени да оценим нейния потенциал!

Константин Костов

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.