Обемите на търговия биткойн за британски лири с рекордни нива

Време за четене 2 мин

Обновено на 12/03/2023

Обемът на търговията между британския паунд и криптовалутата биткойн достигнаха рекордно високи стойности след спада на стерлинга в понеделник, според данни на на фирмата за пазарни данни Kaiko Research. Според анализаторите това вероятно е било бързане от страна на инвеститорите да изхвърлят своите стерлинга за цифровия актив или да се възползват от арбитраж.

Паундът падна до рекордно ниско ниво спрямо долара в понеделник, след като предишния петък, след като правителството на Обединеното кралство обяви нефинансирано намаляване на данъците. Обемът на трансакциите в търговската двойка биткойн-стерлинг през осем големите борси в световен мащаб скочи до рекордно високите 846 млн. паунда (920 млн. долара млн. евро) в понеделник по данни на Kaiko Research, в сравнение със средно от около 54,1 млн. паунда на ден досега през 2022 г.

Скокът вероятно се дължеше на това, че търговците разменяха паунди за биткойн, каза Джеймс Бътърфил, ръководител на изследователската дейност в криптофирмата CoinShares.

“Съществува висока степен на корелация между ръста на обема на биткойн и политическата/монетарната нестабилност”, казва той. Бътърфил каза, че преди това са се наблюдавали скокове в криптопазара на други валути като руската рубла и украинската гривна, но той никога не е виждал такива големи движения в обема на двойката биткойн-стерлинг. Конър Райдър, анализатор в Kaiko, заяви, че данните предполагат, че криптовалутата пазарите на криптовалути са реагирали на волатилността на фиатните валути. Когато стерлингът се срина на 26 септември, “опортюнистичните инвеститори се втурнаха към криптоборсите, предлагащи BTC-GBP, за да се опитат да спечелят чрез арбитраж от всяко неправилно оценяване на биткойн в основните фиатни валути”, каза той в коментар, изпратен по имейл.

Крипто борсата Bitfinex заяви, че е наблюдавала “значителен скок” в обема и за двойката биткойн-стерлинг в понеделник, което Bitfinex анализатори заявиха, че “подчертава потенциала на най-голямата криптовалута да се възползва от очевидната нестабилност на фиатните валути”.

Със сигурност криптовалутите са силно волатилни и цената на биткойна е спаднала рязко досега през 2022 г., тъй като повишаването на лихвените проценти накара инвеститорите да да се откажат от по-рискови активи. Спрямо долара биткойн е поевтинял с около 58% досега през тази година, докато британският британският паунд се е понижил с 20%. В сряда биткойн се търгуваше за около 19 515 долара, а спрямо долара – за 17 940 британския паунд. Криптовалутата достигна двуседмичен връх спрямо британския паунд във вторник (1 долар = 0,9195 паунда).

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.

Leave a Comment