Президентът на ЦАР стартира крипто инициатива след приемането на Bitcoin

Време за четене 2 мин

Обновено на 12/03/2023

Плановете на проекта Sango включват изграждане на “легален крипто хъб”, разширяване на приемането на биткойн и създаване на “крипто остров” – специална икономическа зона в метавселената.

Президентът на Централноафриканската република Фаустин-Аршанж Туадера обяви, че правителството ще подкрепи инициатива, насочена към развитието на блокчейн инфраструктурата на страната.

В съобщение в Туитър от понеделник Туадера заяви, че правителството на ЦАР ще стартира Sango – крипто инициатива, предложена след приемането на Биткойн (BTC) като законно платежно средство в страната през април. Според уебсайта на Sango правителството възнамерява да стартира програмата по време на събитие на 3 юли, на което президентът, членовете на неговия кабинет и експерти от индустрията ще обсъдят физическата и цифровата инфраструктура, необходима на ЦАР, за да навлезе в крипто пространството, както и правната рамка за страната.

Плановете на проекта Sango включват изграждането на “легален криптоцентър”, насочен към привличане на бизнеса и глобалните криптоентусиасти, разширяване на приемането на Биткойн в страната и създаване на виртуален “криптоостров” – специална икономическа зона в метавселената, която привидно ще има еквивалентно пространство във физическия свят. Според Сандо ЦАР планира до края на 2022 г. да разполага със специална правна рамка за криптовалутите.

“Амбициозната стратегия за бързо изграждане на успешна икономика може да разчита само на новите технологии, които завладяха света и изведоха парите на друго ниво, с Биткойн като девиз”, каза Туадера.

 

Плановете на Туадера и ЦАР за приемане на криптовалутата изглежда са по подобие на тези на Салвадор, чийто закон за биткойна, обявяващ цифровата валута за законно платежно средство, влезе в сила през септември 2021 г. Латиноамериканската държава също така обяви плановете си за създаване на свой град Биткойн Сити, финансиран с облигации на стойност 1 млрд. долара, които бяха спрени от юни на фона на мечия пазар.

Нова биткойн инвестиционна платформа

Централноафриканската република прие биткойн като официална валута на 27-ми април 2022, превръщайки се в първата държава в Африка и едва втората в света, която прави това.

Въпреки богатите запаси от злато и диаманти, Централноафриканската република е една от най-бедните и слабо развити страни в света и от години е обхваната от бунтовническо насилие.

Парламентът прие единодушно законопроект, уреждащ използването на криптовалута, се казва в изявление, подписано от Обед Намсио, началник на канцеларията на президента Фаустин-Арканж Туадера.

Двама от бившите министър-председатели на страната подписаха писмо, в което изразяват загриженост относно приемането на биткойн без насоки от BEAC, наричайки това “сериозно нарушение”.

“BEAC научи едновременно с обществеността за приемането на нов закон за криптовалутата в Централноафриканската република”, заяви говорител на BEAC пред Ройтерс, като добави, че банката все още няма официален отговор.

Ел Салвадор стана първата държава в света, която прие биткойн като законно платежно средство миналата година, но въвеждането беше възпрепятствано от скептицизъм и през март отложи предложената биткойн облигация на фона на сътресенията на световните пазари.

 

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.

Leave a Comment