Предстоящото увеличение на лихвените проценти на Фед – как ще се отрази на биткойн?

Време за четене 2 мин

Обновено на 12/03/2023

В сряда Федералният резерв на САЩ (ФЕД) вероятно ще повиши базисната цена на заемите със 75 базисни пункта (0,75%) в стремежа си да намали ликвидността и да овладее инфлацията. Криптотърговците са разделени по въпроса как биткойн (BTC) ще реагира на повишаването на лихвения процент.

Мерките на Фед за изсмукване на ликвидност, като повишаване на лихвените проценти и изчерпване на баланса, разтърсиха пазарите на активи през последните няколко месеца. Биткойн поевтиня с над 50%, откакто централната банка започна цикъла на затягане през март.

“Биткойн и по-широкият криптопазар може да видят още едно облекчително рали след повишаването на лихвения процент със 75 базисни пункта, след което очакваме пазарите да се търгуват странично, докато етерът (ETH) може да се представи по-добре в очакване на сливането”, според Дик Ло, основател и главен изпълнителен директор на фирмата за търговия с квантови инструменти TDX Strategie.

Вероятно традиционните и криптопазарите са оценили предстоящото увеличение със 75 базисни пункта, като през последните седмици представителите на Фед намекнаха за такъв ход.

Биткойн поевтиня със 7% през седмицата, предхождаща събитието на Фед в сряда. “Виждаме, че участниците възприемат подход на изключване на риска преди решението на FOMC, както се очакваше”, отговори Ло на въпрос за потоците преди Фед на криптопазара.

Към момента на прессъобщението фючърсите върху ФЕД, деривати, базирани на референтния лихвен процент, оценяват вероятността за повишение със 75 б.т. на 75%, наред с 25% вероятност за повишение със 100 б.т.

Трейдърът и анализатор Алекс Крюгер заяви, че на криптопазара може да се наблюдава малко рали след повишение на ставката със 75 базисни пункта, но предупреди за спад, ако централната банка изненада с повишение от 100 базисни пункта. Въпреки това представителите на Фед се бяха противопоставили на повишение с пълен процентен пункт по-рано този месец.

Вниманието ще бъде насочено към това доколко политиците са загрижени за рисковете от безработица и за очертаващата се рецесия в Европа.

Пазарът се е убедил, че инфлацията е достигнала своя връх и ФЕД ще премине към по-бавно повишаване на лихвените проценти след юли, като в крайна сметка ще ги намали през следващата година. Това изглежда е видно от спада на доходността на 10-годишните държавни ценни книжа с 28 б.т. през последните седем дни. По време на пресконференцията доходността беше близо до 2,8%.

Прочетете: Повишаване на лихвите на срещата на Фед през юли е тест за надеждност, а пониженията вече са на дневен ред

Рисковите активи, като биткойн, биха могли да се повишат, ако изявлението на Фед или председателят Джером Пауъл звучат все по-загрижено за рисковете от рецесия, засилвайки пазарните очаквания за завой в политиката (от затягане към облекчаване) през 2023 г.

Наблюдателите обаче очакват Фед да запази еднопосочния си фокус върху контрола на инфлацията, като същевременно омаловажи опасенията от рецесия.

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.

Leave a Comment