USDC наруши обвързването си с долара и падна до $0.88

Време за четене 2 мин

Стабилната монета USD Coin (USDC) загуби обвързването си с долара и се срина до исторически минимум в събота, преди да възстанови по-голямата част от загубите си, след като фирмата Circle, която стои зад нея, увери инвеститорите, че ще спазва обвързването въпреки експозицията към фалиралата Silicon Valley Bank.

В петък Circle заяви в туитър, че има 3,3 млрд. долара от своите 40 млрд. долара резерви на USDC в Silicon Valley Bank. В събота компанията за криптовалути заяви в публикация в блога си, че операциите по предоставяне на ликвидност в USDC ще бъдат възобновени нормално, когато банките в САЩ отворят в понеделник сутринта.

Компанията за криптовалути заяви, че в случай че банката не възстанови 100% от депозитите, тя ще покрие недостига с корпоративни ресурси, като при необходимост ще привлече външен капитал.

Монетата, която наруши обвързаността си с долара в съотношение 1:1 и падна до 0,88 долара малко след 10:00 ч. в събота, според данните на компанията за проследяване на пазара CoinGecko, се възстанови и към 23:00 ч. се търгуваше на ниво около 0,97 долара.

В петък Silicon Valley Bank се срина за най-големия банков фалит в САЩ от финансовата криза през 2008 г. насам, което разтърси световните пазари и доведе до загуба на милиарди долари, принадлежащи на компании и инвеститори.

В туитър в петък Circle заяви, че компанията и USDC “продължават да работят нормално”, докато фирмата чака яснота какво ще се случи с вложителите в Silicon Valley Bank.

Междувременно американската крипто борса Coinbase съобщи в Туитър, че не позволява обмен на USDC за щатски долари през уикенда, докато банките са затворени, позовавайки се на “повишена активност”, докато планира да възобнови суаповете в понеделник.

Стабилни ли са наистина стабилните монети?

Стабилните монети са криптовалути, предназначени да поддържат постоянен обменен курс с “фиатни” валути – такива, които са подкрепени от централно правителство, а не от физическа стока като злато – например чрез обвързване на щатския долар в съотношение 1:1.

Използвани в търговията с криптовалути, те рязко повишиха стойността си през последните години. USDC е втората по големина стабилна валута с пазарна капитализация от над 35 млрд. долара.

Най-големият стейбъл койн, USDT, има пазарна капитализация от 72 млрд. долара, според CoinGecko.

Цената на USDC обикновено се държи близо до 1 USD, поради което спадът в събота е безпрецедентен. По данни на CoinGecko предишното му историческо дъно е било около 0,97 USD през 2018 г., макар че през 2022 г. той падна малко под 0,99 USD, когато пазарите на криптовалути бяха разтърсени от фалита на криптохедж фонда Three Arrows Capital.

През тази седмица трейдърите бяха нащрек за признаци на разпространение във финансовия сектор и извън него от проблемите на Silicon Valley Bank и крипто-фокусната Silvergate (SI.N), които тази седмица оповестиха плановете си да прекратят дейността си и да се ликвидират доброволно.

Базираната в Бостън компания Circle заяви миналата седмица, че е прехвърлила “малък процент” от резервните депозити в USDC, държани в Silvergate, към други свои банкови партньори.

Главният изпълнителен директор на борсата за криптовалути Binance заяви в туитър в петък, че тя няма експозиция към Silicon Valley Bank.

Емитентът на стабилни монети Paxos и криптоборсата Gemini също туитнаха, че нямат отношения с банката.

Автор: Калоян Тодоров

Калоян се потапя в света на криптовалутите през 2017 г. Той е по-известен в различни онлайн форуми като “Cryptosummer”. Понастоящем онлайн маркетологът се намира в София и е предприемач и автор в света на криптовалутите. Той също така предоставя маркетингови услуги за блокчейн проекти и пише за няколко уебсайта, свързани с крипто.

Leave a Comment