Тезос прогнози (2022-2026): доста оптимиситични

Време за четене 4 мин

Обновено на 13/10/2022

Веднага след успешното ICO и донякъде неравния старт, Tezos отчете бързо развитие на цените. Малко след това цената се срина драстично. Дълго време проектът беше в упадък. Идва ли повратният момент сега? Каква Тезос прогнози се задават за 2023 – 2024? Струва ли си да се инвестира в Tezos?

Фундаменти на Tezos (XTZ)

Tezos е разработен от Arthur и Kathleen Breitman през 2014 г. и в последствие стартира през 2017 г. По това време ICO предизвика сериозен екшън, след като генерира инвестиции от 232 милиона щатски долара за много кратко време. По същество платформата е разработена за различни приложения и предлага интелигентни договори и разработка на dApp.

Специалното при този проект е, че това е първата самостоятелно разработена блокчейн платформа. За разлика от други проекти, Tezos обещава непрекъснато по-нататъшно развитие на своята блокчейн и то без да се налага да се разклонява. Платформата работи с делегирано доказателство за участие (dPoS) и вместо да добива или залага, използва така наречения бейкинг (baking), за да провери транзакционните блокове и кодовете на копаене.

Тезос прогнози: ключови фактори

Както при всяка прогноза, много различни фактори играят роля при оценката на прогнозата на Tezos. Функционалността, конкуренцията, положителните и отрицателните заглавия могат да окажат голямо влияние върху курса XTZ. В случая на Tezos следните точки са решаващи:

  • Търсене: ICO шумът около Tezos беше нечуван. През декември 2017 г. Tezos достигна цена от над 12 щатски долара. Следващата 2018 г. се оказа трудна и за Тезос. За 2019 и 2020 г. обаче, тя беше една от малкото добре предстравили се монети по време на бичи пазар и дори достигна до топ 10 по капитализация за 4,16 щатски долара, според coingecko.
  • Функционалности на блокчейн платформата: Tezos първоначално се сблъска с трудности при стартиране, поради някои правни спорове. Компанията веднага усети това, когато цените на акциите паднаха. Днес платформата е онлайн и успя да докаже, че е функционална и способна да расте. Основно изискване да можете да се утвърдите на крипто пазара.
  • Няма официална пътна карта: Компанията официално не предлага пътна карта (roadmap) на уебсайта си. Това затруднява направата на прогноза въз основа на потенциалния технологичен напредък. От своя страна това до голяма степен може да се дължи на факта, че платформата се контролира изключително от общността и няма класически екип от разработчици, който да изготви конкретен план за развитие.
  • Установена конкуренция: Пазарът на интелигентни договори dApps е силно конкурентен. Въпреки че търсенето на тези продукти се увеличава, все повече компании се появяват на пазара. Вече има много блокчейн проекти, които обслужват тази ниша. Tezos трябва да се конкурира директно с Етериум, EOS или Tron. Освен това те имат по-голяма потребителска база, пазарна капитализация и са много по-известни.
  • Малко активност и dApps: В сравнение с конкуренти като Ethereum, EOS или Tron, засега има само няколко dApps, които обаче все още не се използват толкова интензивно. Така че това затруднява дейността на платформата и я прави по-малко привлекателна за потребителите.
  • Напреднала технология: Tezos запълва подобна ниша като Етериум и други платформи за интелигентни договори. Концепцията и основната технология обаче са много различни от конкуренцията. Ако компанията може да разшири тези разлики и допълнително да докаже успеха на своята платформа, тя има реалистичен шанс да се задържи, въпреки конкуренцията. Това би имало положителен ефект върху прогнозата на Tezos.
  • Marigold Update: През февруари 2019 г. Tezos обяви актуализацията Marigold. Това е изпълнение на Layer 2, което първоначално ще се базира на Plasma. В дългосрочен план, както е обичайно при Tezos, Marigold трябва да може да се развива за напред и да приема други нови технологии, ако те се окажат по-добри. Marigold намалява изчислителното натоварване за интелигентни договори и по този начин увеличава мащабируемостта. Очаква се актуализацията да излезе до 2021 г. Ако актуализацията е успешна, тя може да осигури така необходимия тласък за криптовалутата.

Тезос прогнози 2020 – 2024:

Дългосрочната прогноза на Tezos е много разнопосочна и е в зависимост от избрания метод за анализ. По-долу има 3 примера от различни портали за прогнози:

  • Walletinvestor: Уебсайтът за анализ прогнозира рязък спад в цените на Tezos. Според тях крипто проектът е в низходящ цикъл и вероятно ще продължи тази тенденция. До август 2020 г. Tezos ще струва средно само 0,68 щатски долара (-27%). След пет години, т.е. август 2024 г., техните Тезос прогнози предвещават още загуби. При средна стойност от около 0,058 щатски долара това би било около 50 пъти намаление в сравнение с текущата цена.
  • BeinCrypto: Тази платформа не получава своите прогнози от алгоритми. В оценката са включени както исторически данни, така и споменатите по-горе фактори. До края на 2020 г., би била възможна стойност от 1,30 щатски долара. Ако надстройката на Marigold е успешна и пазарът на dApp като цяло продължи да придобива значение, Tezos може да нарасне до 12 щатски долара през 2021 година. Прогнозата на Tezos за 2024 г. в идеалния случай приема стойност над 24 щатски долара за жетон.
  • Cryptoground: За прогнозата на Тезос се използва вътрешен алгоритъм за дълбоко проучване, който се основава на исторически данни за анализ. В резултат цената на Tezos ще се увеличи с около 38% в рамките на една година. Това би поставило цената на 1,53 долара до август 2020 г. Валутата ще продължи да поскъпва през следващите 5 години. Според прогнозата 7,99 щатски долара ще бъдат възможни до август 2024 г. Това съответства на печалба от 621,5% в сравнение с текущата цена.

Заключение – (XTZ) Tezos прогнози

Техническият напредък и иновациите на криптовалутата Tezos постигнаха голям напредък през последните 2 години. Обемът на търговията, партньорствата и броят на членовете на общността се развиват положително.

Tezos се конкурира с други платформи за интелигентни договори като Ethereum или EOS. Остава да видим дали една или няколко платформи ще надделеят.

Тези, които претеглят развитието и предизвикателствата, стигат до балансирана, доста положителна прогноза за Tezos.

Ако искате да започнете да търгувате или купувате Tezos, вие сте на правилното място в нашия преглед на най-добрите платформи за търговия.

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.

Leave a Comment