Всичко, което трябва да знаете за Terra, Luna и UST

Време за четене 6 мин

Обновено на 11/03/2023

Terra Luna Classic
$ 0.000128
1.64%

Terra е стабилна монета, ориентирана към DeFi блокчейн, изградена върху Cosmos. Понастоящем проектът е най-голямата алтернативна верига от първо ниво (L1) на DeFi активност, а родните му токени LUNA и UST се превърнаха в отличници в криптоикономиката.

Цената на LUNA на живо днес е $ 1.42, а 24-часовият обем на търговия е $ 37,592,233.

Ние актуализираме нашата цена на LUNA към USD в реално време.

LUNA цената се промени с -0.76% през последните 24 часа.

Текущата позиция по капитализация в крипто пазара е №128, като пазарната капитализация в реално време е $ 337,001,129.

Тази безбанкова тактика ще ви научи на основите на Тера, как да се включите в мрежата и да започнете да използвате първите си приложения.

  • Цел: Научете как да започнете да изследвате Terra
  • Умение: Да се запознаете с темата на Тера, за да я използвате: Начинаещ
  • Усилия: 30 минути
  • ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ НА ИНВЕСТИЦИЯТА: +50% APY в Terra DeFi при текущите лихвени проценти

Не забравяйте обаче: някои криптоборси като FTX и Binance предлагат директна покупка на LUNA, докато други като Coinbase и Gemini поддържат WLUNA, или Wrapped Luna, който е ERC20 токен, използван за представяне на притежанията на LUNA в блокчейна на Етериум. Ако пък предпочитате да не се занимавате с техническото въведение, можете да купите LUNA с платформа за търговия като Libertex и да съхраненявате монетите директно при лицензираната компания.

Ръководство за Terra

Terra е един от най-противоречивите проекти в криптоикономиката в момента. Биковете на Terra твърдят, че екосистемата на блокчейн има голям потенциал за растеж оттук нататък, докато мечките на Terra предупреждават, че проектът започва да създава системни рискове за DeFi.

По средата са неутралните, които все още не изпитват силни чувства в едната или другата посока или смятат, че има твърде много променливи в играта, за да се правят силни прогнози за момента.

В края на краищата трябва сами да решите къде се намирате. За да направите това, част от процеса ще изисква да се запознаете с основите на Тера и да изпробвате няколко неща за себе си. Така че нека започнем, като преминем през това как всъщност работи блокчейнът.

Изградена върху Cosmos

Terra, която се разработва от Terraform Labs, е почти 20 пъти по-голяма от втората по големина верига Cosmos – Osmosis, в момента. Ако увеличим мащаба, самата Terra в момента е втората по големина верига DeFi на TVL след Ethereum.

Как работят Luna и UST

terra luna

LUNA е токенът за транзакции и услуги на мрежата Terra. Тъй като Terra е верига с доказателство за залог (PoS), притежателите могат да залагат своите LUNA, за да помогнат за сигурността на мрежата и да печелят допълнителни награди LUNA.

Доходността за залагане на LUNA в момента е около 6%.

Освен това LUNA се използва за абсорбиране на волатилността на цените на алгоритмичните стабилни монети на Terra, най-популярната от които е TerraUSD или UST. Към момента на написване на тази статия UST е четвъртият по големина стейбъл койн в криптоикономиката и изостава само от такива като дългогодишните лидери USDT, USDC и BUSD.

От началото на 2022 г. Terraform Labs, ръководена от основателя и главен изпълнителен директор Do Kwon, натрупва огромни крипто резерви, които да подкрепят UST. Към миналата седмица Luna Foundation Guard (LFG) е придобила за резерви BTC на стойност над 2,3 млрд. долара и AVAX на стойност 100 млн. долара, а Kwon има планове в крайна сметка да увеличи тази сума над 10 млрд. долара.

Все пак, имайте предвид, че този нарастващ подход на “твърде голям, за да фалира” военен ковчег определено разбуни критиците и скептиците на Тера, които твърдят, че събитието на UST de-peg сега може да доведе до сериозна пазарна зараза в цялата криптоикономика.

Как да започнете работа с Terraterra

Първият ви портфейл Terra

Подобно на Cosmos, интелигентните договори Terra не са директно съвместими с виртуалната машина на Ethereum (EVM). Това означава, че не можете просто да добавите мрежата Terra към съществуващия си портфейл в браузъра на Ethereum, както можете да направите с вериги, съвместими с EVM, например решения за мащабиране на втори слой (L2).

По този начин, за да използвате Terra, първо ще трябва да настроите портфейл, който поддържа технологията на Terra.

Някои популярни варианти на портфейли, които можете да разгледате, включват:

Terra Station за настолен

Terra Station за iOS

Terra Station за Android

Terra Station Chrome extension

Keplr – през браузър

Внасяне на средства в Тера

За да плащате за транзакции в Terra, ще ви е необходима LUNA, точно както използвате етер, за да плащате за транзакции в Етериум мрежата.

Имайте предвид, че можете да изпращате LUNA директно от сметката си в борсата към портфейла си Terra. За разлика от това, с WLUNA трябва да използвате мост като Terra Bridge, за да конвертирате опакованите токени в LUNA в Terra.

Освен това използването на тази мостова система от борсови сметки не е препоръчително, така че първо трябва да прехвърлите WLUNA в някой от личните си портфейли в Етериум, преди да прехвърлите средствата си.

стейкинг Луна

След като получите известно количество LUNA в Terra, можете да заложите част или всички свои дялове, за да получите награди за залагане на LUNA.

Един от най-популярните начини за залагане на LUNA е портфейлът Terra Station.

За тези, които са любопитни, в портфейла просто трябва да отидете на таблото за управление “Залагане”, да изберете валидатор, да въведете колко LUNA искате да делегирате и да завършите транзакцията за делегиране. След това бихте могли да проследите наградите си и евентуално да отмените залога чрез същото табло за управление.

Имайте предвид, че процесът на отключване на депозита отнема 21 дни!

Последният начин за залагане на LUNA е чрез Lido, известен най-вече с токена си stETH. Проектът обаче предлага и токенизиран залог на Тера чрез bLUNA или stLUNA.

тера стейкинг с лидо

Няма нужда да се обърквате, тъй като и bLUNA, и stLUNA представляват LUNA, заложена в Лидо. Разликата е, че наградите bLUNA трябва да се изискат ръчно, докато наградите stLUNA се натрупват автоматично с течение на времето.

Топ приложения за Terra

Anchor Protocol

анкор протокол

С ~20 млрд. долара в TVL най-големият проект на Тера в момента е Anchor Protocol – протокол за вземане и отпускане на заеми, който стана популярен с високата си доходност от депозити в UST.

Lido

Вторият по големина Terra dapp в момента е гореспоменатият Lido, в който вече има депозити на стойност близо 7 млрд. долара. Можете да конвертирате своята LUNA в продуктивен актив с няколко кликвания чрез уебсайта.

Astroport

Третият е Astroport – децентрализирана борса, която поддържа ликвидни пулове както в стил Curve, така и в стил Uniswap. Можете да продължите напред и да започнете да търгувате с токени и LPing, за да печелите доходност чрез такси за търговия и награди ASTRO!

Заключение

При преминаването от EVM към не-EVM вериги винаги има криви на обучение, въпреки че Terra и нейните топ проекти като цяло трябва да са познати на всеки, който вече е използвал приложение DeFi.

Ако решите да изследвате екосистемата на Terra, просто започнете с малки проекти и използвайте тестови суми, докато усвоите нещата.

В широкия план на нещата инерцията и попътните ветрове, вероятно ще накарат Terra да продължи да оцелява и да процъфтява в обозримо бъдеще.

В по-дългосрочен план въпросите остават.

Може ли обвързаността с UST да се задържи през следващите години?

Ще стане ли UST толкова голям, че неуспехът му да може да срине цялата криптоундустрия?

Само времето ще покаже.

Автор: Петър Красимиров

Петър е маниак по душа. След като завършва техническото си образование, той се превръща в задълбочен специалист в областта на блокчейн инженерството. Това го превръща в един от най-търсените професионалисти в неговата област на компетентност. Обича да работи по нови предизвикателства и да споделя знанията си с другите. В свободното си време Петър обича да играе шах и да прекарва време със семейството си.

Leave a Comment