Това ниво на таксите за транзакции би било “наистина приемливо”

Време за четене 2 мин

Обновено на 13/10/2022

Съоснователят на Ethereum (ETH) Виталик Бутерин заяви, че таксите за транзакции на ниво 2 (L2) трябва да бъдат под 0,05 USD, за да станат “наистина приемливи”.

Изявлението дойде в отговор на публикация в Twitter от Райън Шон Адамс, съосновател на Web3 компанията Bankless и водещ на подкаста Bankless, който сподели скрийншот на средните такси за трансакции за някои популярни L2 решения на Ethereum.

Слой 2 са отделни блокчейн вериги, които разширяват и мащабират Етериум, като обработват трансакции извън основната мрежа на Етериум (слой 1), като се стремят все пак да запазят мерките за сигурност и децентрализацията на основната мрежа.

Макар че някои транзакции от слой 2 отговарят на препоръчаната от Бутерин такса за транзакция, някои все още са сравнително скъпи. Например, таксите за транзакции в мрежата Aztec са около 1,98 USD.

Вероятно Адамс е споделил скрийншота, за да се противопостави на нарастващите критики към Етериум. Таксите за газ на Етериум отново се превърнаха в гореща тема, особено след като мрежата преживя огромен скок на таксите за газ по време на ментето на дългоочакваната метавселена “Otherside” на Yuga Lab, наречена Otherdeed non-fungible tokens (NFTs).

Общо над 150 млн. щатски долара са били похарчени за такси за газ по време на ментата, тъй като потребителите са се опитвали да си осигурят място в предстоящия блок, като са участвали в приоритетен търг за газ – процес, наричан още “газова война”.

Въпреки че е почти невъзможно да се избегнат напълно газовите войни по време на дългоочакваните NFT монети, Yuga Labs можеше да предприеме определени мерки, за да намали драстично потенциала за масивна газова война, заяви в неотдавнашен доклад фирмата за криптографски изследвания CoinMetrics.

В доклада се отбелязва, че Yuga Labs е трябвало да разработи механизъм, който да позволи на пазара да определи справедливата цена на ментетата, вместо да определя фиксирана цена. Някои потенциални решения включваха интелигентни пакетни търгове или томболи.

Освен това компанията би могла потенциално да спести криптовалути на стойност милиони под формата на такси за транзакции, като оптимизира интелигентния договор за копаене. Споделяйки тази гледна точка, Уил Папър, съосновател на проекта за децентрализирано инвестиране Syndicate Protocol, твърди, че “договорът е имал почти нулеви газови оптимизации”.

Въпреки това монетарницата се отрази благоприятно на Етериум, като изгори сравнително значителна част от предлагането му. “Една положителна страна е, че по време на събитието беше изгорено историческо количество ETH, което понижи общото предлагане на ETH”, се казва в горепосочения доклад.

Автор: Калоян Тодоров

Калоян се потапя в света на криптовалутите през 2017 г. Той е по-известен в различни онлайн форуми като “Cryptosummer”. Понастоящем онлайн маркетологът се намира в София и е предприемач и автор в света на криптовалутите. Той също така предоставя маркетингови услуги за блокчейн проекти и пише за няколко уебсайта, свързани с крипто.

Leave a Comment