Кой е създателя на Биткойн: истинския Сатоши Накамото

Константин Костов 7 септември, 2022
Време за четене 5 мин

През 2009 г. неизвестен човек или група хора под псевдонима Сатоши Накамото създава Биткойн – първата криптовалута в света.

В продължение на години истинската самоличност на Накамото е загадка.

Но през 2017 г. австралийският компютърен учен Крейг Райт твърди, че е създателят на Биткойн.

Много хора обаче все още са скептични към твърдението на Райт.

И така, кой е истинският създател на Биткойн?

анонимно лице - създател зад логото на биткойн

Накамото е важен за екосистемата на биткойн отвъд статута си на основател. Той е своеобразен философски ръководител и често се споменава сред поддръжниците на криптовалутата, които обсъждат бъдещето на развитието на биткойн. Например и двете страни в спорното разклонение на Bitcoin Cash (само по себе си разклонение на оригиналния блокчейн на биткойн) твърдят, че поддържат първоначалната визия на Накамото за валутата.

Трудно е наистина да се знае колко биткойна притежава Накамото, тъй като се подозира, че Накамото може да е използвал различни адреси при добиването на ранните блокове. Според някои оценки биткойн портфейлите, свързани с Накамото, притежават около 1,1 млн. биткойна (на стойност около 30 млрд. долара към юни 2022 г.).

Като се има предвид, че ще бъдат добити само 21 млн. биткойна, притежанията на Накамото представляват значителна част от всички биткойни, които ще бъдат изкопани.

Самоличността на Накамото е мистерия още от създаването на биткойн. Смята се, че Накамото е японец от началото на 40-те си години, но никой не знае със сигурност. През 2014 г. Newsweek твърди, че е открил Сатоши Накамото, който живее в Калифорния. Но по-късно същата година Накамото отрича твърдението и заявява, че не е основателят на биткойн.

Крейг Райт ли е създателя на биткойн?

Райт заявява самоличността си през 2016 г., след като през декември 2015 г. списание Wired публикува негов профил. Статията беше озаглавена “Този неизвестен австралийски гений ли е създателят на биткойн?” и се основаваше на документи, изтекли в Wired.

Доказателствата се състояха от статия за криптовалутата, за която се предполагаше, че е публикувана в блога на Райт няколко месеца преди публикуването на скандалната Бяла книга за Биткойн. Изтеклите имейли и кореспонденция относно “разпределена счетоводна книга P2P” също се появиха, както и стенограми на данъчни служители и адвокати, съдържащи изявления на Райт относно участието му в създаването на Биткойн.

Появиха се обаче доказателства, доказващи обратното. Записите в блога са били с обратна дата, както и предполагаемите публични ключове за криптиране, свързани с Накамото.

Основен идентификатор в блокчейна е “публичният ключ за криптиране” – половината от системата от два ключа, от които притежателите на криптовалути се нуждаят, за да извършват криптирани трансакции. В случая на Райт се оказва, че както публичните ключове на Накамото, така и записите в блога са с обратна дата – което прави твърденията му много по-подозрителни.

По-късно Wired се отказа от твърдението си и редактира статията си под заглавие “Създателят на биткойн този неизвестен австралийски гений ли е? Вероятно не.” Изданието посочи предполагаемо измамните доказателства, които Райт е публикувал в подкрепа на твърдението си, като причина за осъждането им.

След подозренията на криптообщността Райт в крайна сметка се отказа от твърдението си.

Дориан Накамото

През март 2014 г. Newsweek се опитва да разобличи основателя на биткойн и твърди, че Дориан Накамото е човекът, който стои зад криптовалутата. Ако това е вярно, за първи път основна публикация разкрива самоличността на създателя на биткойн.

Newsweek твърди, че между Сатоши Накамото и Дориан Накамото има няколко прилики. Например, и двамата имали либертариански наклонности и японска връзка. (Дориан, който е завършил физика в Калифорнийския политехнически университет и е работил по секретни проекти в областта на отбраната, е американец от японски произход). Авторът на статията също така твърди, че Накамото е заявил, че “вече” не се занимава с биткойн и че го е “предал” на други хора.

По-късно Дориан Накамото отрече цитата и заяви, че е разбрал погрешно въпроса. Той заяви пред BBC: “Нямам нищо общо“.

Най-голямата грешка на списанието е, че публикува снимка на дома на Накамото. Едно бегло търсене на изображения лесно може да разкрие местоположението му. Макар мнозина да не вярваха, че Дориан Накамото е основателят на биткойн, криптообщността беше ужасена, че личното му пространство е било нарушено.

Все пак медийният цирк не беше без печалба за Дориан Накамото. През март 2014 г. технологичният предприемач и криптоентусиаст Андреас Антонопулос стартира кампания за набиране на средства в подкрепа на Накамото.

Кампанията за краудфъндинг послужи като извинение за щетите и трудностите, които Накамото изпита по време на изпитанието. Приблизително 2000 поддръжници дариха общо 47,5 биткойна, на стойност около 20 000 долара по време на кампанията.

Ник Сабо

Ник Сабо е компютърен инженер и юрист. В статия от 1996 г. му се приписва основополагаща роля в концепцията за интелигентни договори.

През 2008 г. създава концепция за децентрализирана валута, наречена Bit Gold, предшественик на биткойн. Той описва Bit Gold като “протокол, чрез който могат да се създават неподправени скъпи битове онлайн с минимална зависимост от доверени трети страни”.

Това е подобно на концепцията за биткойн, при която серия от битове, създадени от мрежа от компютри без ръководител, проверяват и потвърждават трансакциите.

Авторът Доминик Фрисби излага доводите, че Ник Сабо е Сатоши Накамото в книгата си Bitcoin: The Future of Money? Фрисби се консултира с експерт по стилометрия, който стига до заключението, че стилът на писане на Сабо е сходен с известните текстове на Сатоши. Друга улика е, че и Сабо, и Сатоши се позовават на икономиста Карл Менгер. Освен това Фрисби научава, че Сабо е работил за DigiCash – ранен опит за въвеждане на криптографията в цифровите плащания. В очите на автора това навежда на мисълта, че Ник Сабо е Сатоши Накамото.

И така, кой е създателя на биткойн?

кой е създателя на биткойн - сатоши

Самоличността на псевдонима Сатоши Накамото не е известна, но Накамото има заслуга за разработването на Blockchain през 2008 г. Накамото е автор на бялата книга на Биткойн и често му се приписва извличането на първия блок от блокчейна.

Кой е Сатоши Накамото?

Публичната самоличност на Сатоши Накамото не е известна. Не е известно дали Сатоши Накамото е псевдоним или истинско име, а някои смятат, че Сатоши Накамото е сбор от хора, а не едно лице.

Не е публично известно колко биткойна притежава Накамото, тъй като се предполага, че Накамото е използвал различни адреси за добиване на различни блокове. Някои смятат, че Сатоши притежава приблизително 1,1 млн. биткойна, които към юни 2022 г. биха се оценили на малко над 30 млрд. долара.

Заключение

Сатоши Накамото е псевдонимът, използван от създателя на биткойн. Истинската самоличност на създателя на биткойн не е потвърдена и може би никога няма да бъде разкрита. Въпреки това има няколко претенденти, които са били представени като потенциални кандидати за титлата създател на биткойн.

Сред тях са Дориан Накамото, Ник Сабо и Крейг Райт. Макар че самоличността на Сатоши Накамото остава загадка, въздействието на неговото творение е неоспоримо. Биткойн преобърна начина, по който мислим за парите и създаде нов клас активи с огромен потенциал.

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.