SEC повдига обвинение срещу Ким Кардашиян с глоба за $1,3 млн

Време за четене 2 мин

Тази седмица беше странна за криптовалутите, тъй като суперзвездата на риалити телевизията Ким Кардашиян беше една от първите знаменитости, които получиха глоба от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) за промотиране на криптовалута в социална медия,

Ким Кардашиян се съгласи да плати глоба от 1,26 млн. долара на Комисията по ценните книжа и фондовите борси, за да уреди граждански обвинения, след като телевизионната звезда рекламира крипто актив – EthereumMax – в Instagram.

В публикация в Instagram от 13 юни 2021 г. Кардашиян пише: “Момчета, занимавате ли се с криптовалути? Това не е финансов съвет, а споделяне на това, което моите приятели ми казаха за токена ethereum max!”

Според SEC към момента на публикацията тя е имала 225 милиона последователи в Instagram.

Рекламата не е достатъчна, за да се спазят законите на SEC по отношение на рекламирането на инвестиции – заяви Генслер в интервю за CNBC в понеделник.

“Ако рекламирате парфюм, или рекламирате ваканционни жилища, или нещо друго в интернет, има различни закони, свързани с това. Но това са законите за ценните книжа”, каза той.

Нетното състояние на Кардашиян се оценява на 1,8 млрд. долара според Forbes.

Комисията по ценни книжа и борси (SEC) обвини Кардашиян в неразкриване на факта, че е получила 250 000 долара за публикацията си в Instagram. Освен че плати глобата, тя се съгласи да сътрудничи на SEC в текущото разследване.

“Този случай е напомняне, че когато известни личности или инфлуенсъри подкрепят инвестиционни възможности, включително ценни книжа, свързани с криптоактиви, това не означава, че тези инвестиционни продукти са подходящи за всички инвеститори”, заяви председателят на SEC Гари Генслър. “Насърчаваме инвеститорите да обмислят потенциалните рискове и възможности на дадена инвестиция в светлината на собствените си финансови цели.”

Кардашиян също така се съгласи да не популяризира никакви крипто проекти в продължение на три години.

“Г-жа Кардашиян е доволна, че разреши този въпрос със SEC”, се казва в изявление на нейните адвокати. “Кардашиян напълно сътрудничи на SEC от самото начало и продължава да е готова да направи всичко, което може, за да помогне на SEC по този въпрос. Тя искаше този въпрос да остане зад гърба ѝ, за да избегне продължителен спор. Споразумението, което постигна със SEC, й позволява да направи това, за да може да продължи напред с многобройните си бизнес начинания.”

Комисията по ценни книжа и борси установи, че Кардашиян е нарушила разпоредбата за забрана на рекламирането на федералните закони за ценните книжа. Кардашиян се съгласи със заповедта, без да признава или отрича констатациите на SEC.

Споразумението включва глоба в размер на 1 млн. долара и конфискуване на полученото от нея плащане в размер на 250 000 долара, плюс лихва.

Генслер написа в Туитър, че “стимулите на всяка знаменитост или инфлуенсър невинаги съвпадат с вашите”. Той заяви, че инвестиционната общественост не трябва да бърка уменията на знаменитостите “със съвсем различни умения, необходими за предлагане на подходящи инвестиционни съвети”.

Автор: Калоян Тодоров

Калоян се потапя в света на криптовалутите през 2017 г. Той е по-известен в различни онлайн форуми като “Cryptosummer”. Понастоящем онлайн маркетологът се намира в София и е предприемач и автор в света на криптовалутите. Той също така предоставя маркетингови услуги за блокчейн проекти и пише за няколко уебсайта, свързани с крипто.

Leave a Comment