Какво е биткойн? – СЕГА разбираемо!

Какво е биткойн? – Вписването

Темата за биткойн е на устата на всеки и междувременно човек трябва да се запита, какво означава всичко това? Какво е Bitcoin, как работи Bitcoin, какво е Bitcoin Mining, как да купувате/продавате Bitcoin?

Биткойн има съкращението BTC и е цифрова валута. Биткойнът е изобретен през 2008 г. под псевдонима Сатоши Накамото.

Основите на биткойн технологията са описани от Сатоши в така наречения бял лист (от англ. white paper). В него той описва система за равнопоставени връзки (P2P), в която човек може без нужда от посредник да изпраща един към друг цифровата валута Bitcoin.

Транзакциите са обществено достъпни и се съхраняват в така наречения блокчейн. Блокчейн мрежата може да бъде определена като система за публично счетоводство. Биткойните се нареждат от подателя и се кредитират на получателя, обикновено в рамките на няколко секунди или минути.

Няма входни бариери за участие в биткойн системата. Не е необходима проверка, както е обичайно в банките.

Много привърженици на биткойн наблягат на свойството на децентрализацията отново и отново. Това означава, че биткойн не зависи от щатите, институциите или компаниите.

Системата Bitcoin не може да бъде изключена, тъй като блокчейнът е разпространен върху огромно количество устройства по целия свят. Съществува оправдана надежда, че Bitcoin няма да бъде разглеждан само като алтернативна платежна система, но поради иновативната си технология, ще направи интернет по-ефективен и ще революционизира индустрията.

Потопете се в темата малко по-дълбоко, какво е биткойн?

Какво е биткойн? – Най-важните термини

 • Блокчейн: Поредица от записи, свързани чрез криптографски техники. Също да се разбира като обществено достъпна счетоводна система.
 • Децентрализация: Никой не притежава мрежата на биткойн, тя е напълно независима от щатите и институциите. Тя не може да бъде изключена. Биткойн блокчейн се разпространява по целия свят на компютрите на всички участници.
 • Такси за транзакции: Зашеметяващи, обикновено в диапазона на центове, независимо къде изпращате биткойните.
 • Псевдонимност: Мрежата на Bitcoin не показва имена при получаване или изпращане на биткойни, а само буквено-цифрови адреси като 1GzhZsvkFxULMvXRjfMguNuhvN78B8PJrV. Сравним с IBAN адрес в банковата сметка.
 • Криптография: Математически метод за криптиране на данни, така че не всеки да може да ги прочете. Необходима е за сигурно изпращане и получаване на биткойн транзакции.
 • Безплатна достъпност: Всеки човек по целия свят може да участва в биткойн мрежата. Проверка или напр. банкова сметка не е необходима. Няма дискриминация.
 • Неизменяемост: Вече съществуващата и непрекъснато разширяваща се блокчейн не може да бъде променена. Данните не могат да бъдат манипулирани. Сделките не могат да бъдат обърнати (необратими).
 • Биткойн майнинг: Създайте нови биткойни, като осигурите изчислителна мощност. Служи за защита на мрежата, както и за обработка на биткойн транзакции. Миньорите на биткойн получават награда във валутата Биткойн.

Брой на биткойн

През 2140 г. ще бъдат добити последните биткойни от общо 21 милиона. Към днешна дата са генерирани около 17 милиона. Един биткойн може да бъде разделен до 8 десетични знака. 0,00000001 BTC се счита за малката единица, която се нарича 1 сатоши.

Bitcoin-Supply-Kurve
Биткойн в циркулация, асимптотичен подход към максимум 21 милиона биткойни.

Цена на биткойн

Цената на биткойн премина през блестящо развитие от началото на 2009 г. до днес. През 2009 г. можеше да бъде придобит 1 биткойн за няколко евроцента, при което към края на 2017/18 г. той вече докосна цени около 18 000 евро.

По пътя винаги имаше екстремни скокове и падения, характеризиращи се с много високи колебания на цените (нестабилност). Особено поразително е вълнообразното движение на курса на биткойн. Имало е периоди, когато цената на биткойн се е умножила в рамките на няколко седмици. Силна положителна инерция се натрупа и едва имаше дни на загуби.

Многократно цената е нарсатвала с двуцифрен процент. От друга страна, са се наблюдавали и неведнъж негативни импулси, които са продължавали седмици или месеци.

Ако инвестирате в биткойн, трябва да намерите пътя си около тези силни цикли и да ги осъзнаете напълно. Можете да забогатеете много бързо с Bitcoin, но можете също толкова лесно да загубите пари. Тенденциозно има повече положителни цикли от отрицателни цикли, в противен случай нямаше да е на лице такава респектираща стойност за биткойн в наши дни, както и многомилиардна пазарна капитализация.

Bitcoin-Kursverlauf
Курс за биткойн от 2014г. до днес

Купуване и продаване на биткойн

Къде мога да купя или продам биткойн? За да отговорим на този много често задаван въпрос, специално създадохме секция за посещение на борси за вас.

Най-ключово да се отбележи е, че трябва да изберете реномирана, лицензирана и утвърдена платформа за търговия с биткойн. Вече има многобройни брокери на биткойн, на които можете да търгувате. Не всички имат необходимите лицензи в ЕС. Поради това трябва да избягвате да избягвате да посещавате всяка биткойн борса. Може да разчитате на препоръчаните борси за биткойни, които са обстойно тествани.

Ако искате да закупите или продадете биткойни с PayPal, кредитна карта, банков превод или PaySafeCard, ние ви изброяваме платформи на уебсайтове, където можете да инвестирате безопасно в биткойн. Изберете тази, която изглежда подходяща за вас.

На повечето места за търговия с биткойн можете да закупите/продадете биткойн, както и други големи криптовалути като Ethereum, Кардано, Tezos, IOTA, Ripple, Litecoin.

ДоставчикРейтингЕкстриМинимален депозитКупете / продайте сега
Plus500 Broker94%
Безплатна демоскетка100€Отиди
eToro Broker96%
Копиране на крипто портфолио от професионални трейдъри200€Отиди

CFD са сложни инструменти, свързани с висок риск бързо да загубите пари. Между 74% и 89% от сметките на дребно губят CFD при търговия. Трябва да помислите дали разбирате как работи CFD и дали можете да си позволите да поемете високия риск да загубите парите си.

Биткойн портфейл

Биткойн портфейл е необходим, за да съхранение на вашите биткойни. Преди всичко това ви гарантира да сте независими от борси или други доставчици. Вие сте собственикът, защото притежавате частните ключове (вижте по-долу за подробности).

Има различни видове биткойн портфейли.

 • Online Bitcoin портфейли
  • Достъпни по всяко време, без необходими технически познания.
  • Пример: www.BlockChain.info
 • Настолен Bitcoin портфейл
  • Софтуер, който изтегля целия Blockchain (много GB данни) на компютъра.
  • Пример: Bitcoin Core Wallet
 • Bitcoin хардуерен портфейл
  • Устройство, което съхранява частния ключ и съответно биткойните ви офлайн. Често под формата на USB флашка.
  • Пример: Ledger Nano S, Trezor
Ledger-Wallet-Nano-S-Trezor-Wallet
Биткойн хардуерни портфейли USB стикове, все още опаковани: Ledger Nano S вляво, Trezor отдясно (собствена снимка).

Изпращане на биткойн

Изпращането на биткойни е подобно на транзакция във вашата банкова сметка. Влезте в портфейла си. Въведете адресът на получателя на биткойн, както и сумата. След това можете да изпратите транзакцията. Необходима е много малка такса за изпращане, обикновено в диапазона на стотинки. На всеки 10 минути транзакциите се обработват в биткойн мрежата, така че бъдете търпеливи за кратко време. Мрежата е достъпна 24/7.

Получаване на биткойн

Не е нужно да правите нищо, за да получавате биткойни. Просто се уверете, че давате на изпращача правилния адрес – публичния ключ. Често ще виждате входящи биткойн транзакции веднага след изпращането, потвърждението може да отнеме няколко минути.

Bitcoin Public Key – публичен ключ/ Bitcoin адрес

Публичният биткойн ключ или биткойн адрес е подобен на IBAN на вашата банкова сметка. Всеки може да види този уникален адрес и можете да го предадете на вашите длъжници, напр. за уреждане на фактура.

Биткойн адресът има между 27-34 буквено-цифрови символи и започва с 1 или 3. Буквата “O”, голямото “I”, малкото “l” и цифрата “0” не се използват поради вероятността от объркване. Главни и малки букви са от съществено значение. Пример за биткойн адрес би бил: 1GzhZsvkFxULMvXRjfMguNuhvN78B8PJrV. Адресът може да бъде показан и като QR код.

Вероятно вече сте виждали табелата “Тук се приема биткойн” на входните врати на магазините, където до нея е прикрепен биткойн QR. Биткойн адресите са достъпни от вашия Bitcoin портфейл.

Bitcoin Private Key – частен ключ

Частният ключ трябва да се пази в тайна и да не се споделя. Частният ключ ви позволява да получите достъп до вашите биткойни по всяко време и навсякъде по света. Частните ключове обикновено се съхраняват във вашия Bitcoin портфейл.

Този портфейл може да бъде отворен само с парола. По-скоро не от голяма значение за вас, но частният биткойн ключ се използва за генериране на вашия биткойн адрес. Интересното е, че не е обратното, т.е. извличането на частния ключ от публичния ключ (вашия биткойн адрес).

Печелете Bitcoin

Ако не искате да купувате биткойни, но искате да се включите в blockchain, все още има начини да вземете първите си монети.

Първо, винаги има така наречените Биткойн кранове в Интернет. Кранчетата са уебсайтове, където можете например да изгледате 30 секунди реклама и да вземете за нея 0,10 EUR в Bitcoin. Не препоръчваме подобен сайт тук, тъй като те често се променят и всеки предпочита различен такъв.

Друг вариант е да получавате биткойн за предлагани услуги. Специално за фрийлансъри този вариант е подходящ.

Трето, можете да печелите биткойни, като направите вашата компютърна мощност достъпна за биткойн мрежата. Повече информация в следващият раздел за Bitcoin Mining.

Други известни методи, с които да печелите биткойн може да откриете в статията „4 прости метода за печелене на биткойн днес

Bitcoin Mining

Биткойните се генерират чрез добив. Намерените блокове се добавят към съществуващия Bitcoin Blockchain. Добивът е необходим, за да се предоставят нови биткойни за мрежата, както и за обработка на всички биткойн транзакциите.

Следователно извличането на Биткойн е от голямо значение за мрежата. В допълнение, той внася защитен компонент в мрежата, тъй като всеки намерен блок потвърждава предишните блокове в blockchain. По този начин намалява вероятността блоковете, които вече са намерени впоследствие да бъдат манипулирани.

За да може да съществува майнинга трябва да осигурите изчислителна мощност. След това тази изчислителна мощност се използва за решаване на криптографска задача, известна още като доказателство за работа (proof of work). Блоковете се генерират приблизително на всеки 10 минути. Трябва някой да реши тази задача за да намери блока. Като награда за находката, в момента миньорът получава 12,5 BTC (наполовина на всеки 4 години) и таксите от транзакциите, съдържащи се в блока.

Колкото повече изчислителна мощност в световен мащаб се използва за решаване на криптографската задача, толкова по-високо става нивото на трудност. Нивото на трудност се оценява от мрежата на всеки 2 седмици. Колкото по-високо е нивото на трудност, толкова по-висока е необходимата изчислителна мощност, колкото повече мощност е необходима, толкова по-високи са разходите за майнинга.

Bitcoin-Mining-Hardware
Bitcoin Mining хардуер, ASIC, свързани последователно.

Bitcoin майнинга печеливш ли е?

От предишния параграф веднага следва въпросът: Печеливш ли е биткойн майнинга? Преди време лесно можеше да се добива на компютър или лаптоп, защото споменатото ниво на трудност беше сравнително ниско. Днес нещата са различни.

В повечето случаи сметката за електроенергия на средно домакинство в България би била твърде висока, за да се плаща с възнагражденията за добив (12,5 BTC + транзакционни разходи на участниците). Съществуват обаче 2 сценария как да печелим биткойн.

Първо, ако разходите за електроенергия са изключително ниски, напр. в индустрията или живеете в страна с ниски разходи за енергия.

Второ, ако използвате специален хардуер за добив на биткойн. Добавя се още един момент, на който не можете да повлияете – цената на биткойн се повишава!

Bitcoin майнинг хардуер

Никой не използва своя компютър или лаптоп, за да майнва успешно и изгодно биткойни.

Използват се специални Bitcoin Mining машини или Bitcoin Generator, най-вече ASIC (специфични за приложение интегрални схеми). Решаващ за успеха на добива на ASIC Bitcoin Miners е Hashrate. Колкото по-висок, толкова по-добър е Bitcoin Generator. Често се посочва в Тера хеш за секунда, TH / s.

Ефективността на Bitcoin майнинг хардуера има друг важен момент. И това е колко добре може да се преобразува електричеството в изчислителна мощност, измерена във ватове на гигагерц, ват / GH. Не на последно място, двата фактора влияят върху цената.

Често срещан минен продукт като Antminer, може да струва между 100 и 1000 EUR.

Bitcoin Mining Pool

Можете да предложите вашата изчислителна мощност в пул от биткойн миньори. Получавате пропорционален на вашата компютърна мощност дял от възнаграждението при добив. Известни минни компании са напр. Bitmain, BitFury или Spondoolies Tech. В този контекст често се среща терминът “облачен добив”. Тук в центровете за данни се наемат специални сървъри за увеличаване на изчислителната мощност.

Bitcoin Fork

Какво е биткойн форк (вилица)? Често срещан въпрос, особено от 2017 година, през която бяха създадени множество известни биткойн Forks като Bitcoin Cash или Bitcoin Diamond.

Fork е подходящ термин, защото описва разделянето на блокчейн на две (или повече) блокчейна. Това може да стане, когато множество биткойн nodes (миньори) генерират валиден блок.

Ако останалите участници в мрежата получат повече от един валиден блок, те решават кой блок да приемат. Обикновено това е първият получен блок. В редки случаи обаче може да се случи и двата клона да продължат с валидни блокове. Веригата, която продължава най-дълго, продължава да бъде основната блокчейн. Повечето участници ги подкрепят.

Другата верига вече не е продължена и става безполезна в последователността. Независимо от това, втората верига все още може да получи подкрепа от миньорите. В този случай вилицата би била успешна и от този момент нататък има два блокчейна.

Често Forks се обявяват предварително и определени минни басейни дават своята подкрепа също предварително. Те поддържат Fork, защото искат да развият фрезования блокчейн, технически различен от основната верига. Това се случи в известния случай на Bitcoin Cash.

Bitcoin-Fork
Пример: Форкове на Bitcoin, биткойн, който знаем, е конкретно Bitcoin Core (Segwit 2x) в лилаво.

Данъци за биткойн

В България данъчното облагане на цифрови пари е разяснено официално от НАП през 2014г. Търговията между дигитални валути и притежаването им не подлежи на данъци. Доходите на физически лица от продажба или размяна на криптовалута се декларират с годишната данъчна декларация и върху печалбата се дължи 10% данък. С други думи доходите от продажба на криптовалути се третират като доходи от продажба на финансов актив. Облагаемият доход и данъчната основа е сумата от реализираните годишни печалби. На основание чл. 33, ал. 3 от ЗДДФЛ облагаемият доход от продажба или замяна на финансови активи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.

Доходите от сделки с цифрови валути се декларират в Част 1, Таблица 2 от Приложение № 5 на годишната данъчна декларация. Интересно е, че не става ясно законът да предвижда към данъчния формуляр да се прилагат специални документи, доказващи реализирания приход.

Добиването на криптовалути чрез майнинг обаче се облага по различен начин. Официалното становище на НАП е, че доходите от дейност по създаване и търгуване с биткойни и др. не са обособени като отделен вид доход. НАП казва, че “Закупуването на специални компютърни системи за създаване (добиване) на биткойни с цел да се реализира печалба от продажбата им е аргумент за това, че намерението е тази дейност да се превърне в постоянен източник на доход, т.е. ще се осъществява по занятие и в този смисъл физическото лице би могло да се третира като търговец по смисъла на Търговския закон”. В тези случаи облагаемият доход, респективно годишната данъчна основа и дължимият данък, се изчисляват в съответствие с правилата, разписани в данъчния закон за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец. Т.е. добиването на криптовалута, чрез майнинг може да се приеме като търговска дейност.

Bitcoin милионер

Може би сте разбрали за биткойн чрез популистки статии във вестника, по телевизията или чрез колеги. Често се описват произволни хора, които са инвестирали рано в биткойн, пазят си го по този начин стават богати чрез Bitcoin.

Да, има много милионери от Биткойн и дори няколко милиардера, които са тръгнали по този щастлив път навреме. Някои от тях са превърнали своите биткойни във долари или евро, но много от тях продължават да съхраняват своите биткойни. От една страна те смятат, че цената ще продължава да се увеличава, а от друга, че финансовата система на Bitcoin се установява и че след известно време всичко ще може да се плаща с Bitcoin.

Много от богатите притежатели на биткойн се наричат ​​на жаргон като биткойн китове. Те могат частично да повлияят на цената, особено на борсите с биткойн, които нямат голям обем на търговия. Много биткойн милионери също използваха разумно своите ресурси и работят за подобряване на биткойн или други криптовалути. Много от днешните платформи за търговия с биткойн и стартиращите блокчейн са основани от биткойн милионери.

Bitcoin ценова цел

Определянето на ценова цел за Bitcoin може да бъде само спекулативна тема. Никой не знае с по-голяма вероятност от 50% в каква посока биткойн курсът се развива в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

Има колоритни личности, като Джон Макафи (основателят на програмата McAfee AntiVirus), които не смятат ценовата цел за 100 000 долара за нереалистична в съвсем близко бъдеще. Ние от bitcoin-capital можем само да коментираме, че технологията може значително да промени дигиталното ни поведение. Вече се наблюдават многобройни случаи на приложение и реализация на криптовалути в различни сфери.

Биткойнът е входна точка за всеки инвеститор. До голяма степен технологията blockchain е отговорна за адаптацията, тъй като много гениални продукти са разработени върху нея, това неизбежно ще увеличи търсенето. Тъй като тук имаме работа със свободен пазар, цените се увеличават паралелно с повишаване на търсенето, особено на фона на това, че предлагането на биткойни е ограничено до 21 милиона.

Можем само да посъветваме инвеститорите, че Bitcoin има огромен потенциал и се справя добре във всеки диверсифициран портфейл.

“Биткойн цената до Луната.”

Фраза сред ентусиастите на биткойн, която все по-често се среща от известно време насам. На английски “Bitcoin to the mooooon”. Добро завършване на този раздел според нас.

Заключение

На първоначалния въпрос “какво е биткойн?” сега трябва да имате готов отговор. Биткойн е иновативна и революционна цифрова валута. Той има много положителни качества като децентрализация, свободна достъпност, неизменност, псевдонимност и ниски транзакционни разходи. Благодарение на криптографските методи може да се създаде блокчейн, който безопасно и независимо прехвърля биткойни. Цялата система може да се гледа в реално време по всяко време.

Очарованието на биткойн предлага се върти, около финансовия аспект – той служи като заместваща валута, а сега и като признат финансов инструмент. Много инвеститори добавят биткойн в портфолиото си, тъй като потенциалът е огромен и връзката му с други класове активи е ниска. Оптимално допълнение за находчивия инвеститор.

От друга страна, технологията на blockchain има потенциал да се превърне в интернет 2.0. Много процеси могат да бъдат ускорени и по-безопасни. Разходи могат да бъдат спестени от компании, които имат за цел да се възползват от повишаване на ефективността.

FAQ / Често задавани въпроси


 • Къде мога да намеря текущия курс за биткойн?

  Съветваме ви да проверявате текущите криптовалути на www.CoinMarketCap.com. Това е най-големият уебсайт, покриващ пазара на криптовалута.


 • Биткойн балон ли е?

  Цената на биткойн е много нестабилна. Екстремните минимуми могат да бъдат последвани от екстремни върхове. Инвестирането в криптовалути е много рисковано, обаче може да бъде и много печелившо. Всички са чували за биткойн милионери в контекста. Както при всеки финансов продукт, рискувайте само толкова, колкото сте готови да загубите.


 • Как съхраняват биткойни?

  За това ви е необходим биткойн портфейл. Първо, има онлайн вариант такъв. на www.BlockChain.info

  От друга страна, можете да изтеглите настолния Bitcoin Core Client или да използвате хардуерни портфейли под формата на USB стик, напр. Нано Леджър или Трезор.

Leave a Commentзапиши се за нашите имейл новини:
запиши се за имейл новини и получавай всичката нова информация в крипто пространството на твоя мейл 100% и без спам!

.