Как да купя криптовалути или продам криптовалути?
Най-важната информация за Биткойн, Етериум, Рипъл и др.


Как да купя криптовалути?Как да купя криптовалути? Първият контакт с криптовалути може да бъде непосилен за много инвеститори.

Но купуването на първия ви биткойн (или инвестирането в други криптовалути) е много по-лесно, отколкото може да си представите.

Тук ще научите всичко, което всеки крипто начинаещ трябва да знае!Отиди към борсата

Съдържание

Къде мога да купя криптовалути?

Глава 1

Къде мога да купя криптовалути?

Какво представляват криптовалутите?

Глава 2

Какво представляват криптовалутите?

Защо да инвестирате в криптовалути?

Глава 3

Защо да инвестирате в криптовалути?

От кои криптовалути трябва да купя?

Глава 4

От кои криптовалути трябва да купя?

Какво представляват крипто борсите?

Глава 5

Какво представляват крипто борсите?

Портфейли - Как да запазя монетите в безопасност?

Глава 6

Портфейли – Как да запазя монетите в безопасност?

Накратко:

В 3 изречения: Какво е криптовалута?


Was sind Kryptowährungen?

Криптовалутите представляват дигитален клас активи, а са също така и средство за разплащане – начин за изпращане на пари по интернет.

Стойността на криптовалута възниква от една страна от търсенето и предлагането, от друга страна криптовалутите могат да се използват и като платежно средство за определени услуги, като напр. може да се използва cloud памет или разпределителна изчислителна мощност.

Технологията зад криптовалутите се нарича Distributed Ledger Technology. A особено технологията блокчейн се използва в много от крипто проектите.

Глава 1

Как да купя биткойн или други криптовалути?


Междувременно има различни начини да се инвестира в биткойн и други криптовалути. Можете:

  • Да търгувате крипто чрез брокер;
  • Да купите криптовалути на онлайн борса;
  • Да купите биткойни на частно от други хора.

Когато купувате онлайн чрез борса или брокер, можете да избирате от различни начини на плащане, като например: PayPal, банков превод или с карта.

Всеки начин на плащане има предимства и недостатъци. Банковият превод обикновено отнема няколко дни, кредитните карти имат по-високи такси, а PayPal се предлага само от няколко търговски платформи.

За да направим избора си малко по-лесен, ние създадохме инструкции стъпка по стъпка, които ви позволяват лесно и сигурно да инвестирате в криптовалути.

За насоки

Глава 2

Какво точно са криптовалутите?


Криптовалутите са цифрови платежни средства, базирани на софтуерен протокол.

Подобно на интернет с TCP / IP.

Така данните за транзакциите се съхраняват криптирани в книга за публични акаунти (“Книгата”).

От своя страна криптовалутите се съхраняват в софтуер, наречен портфейл.

Когато създава портфейл, потребителят създава частен ключ (private key), който му предоставя достъп до портфейла му.

Следователно портфейлът съхранява адреси, които могат да се използват за получаване или изпращане на монети.

В обобщение:

  • Криптовалути: Дигитални монети, които ви позволяват да изпращате пари по интернет без банка.
  • Портфейл: Там където се съхраняват криптовалутите.
  • Частен ключ (Private key): Парола за достъп до собствения ви портфейл.

Предимства на криптовалутите:

Какви предимства има инвестицията в криптовалути за толкова много експерти, които я хвалят като финансова революция? И как да купя криптовалути или да търгувам с тях?

В крайна сметка най-голямото предимство със сигурност е децентрализацията.

За разлика в миналото винаги сме имали трети страни като банки, PayPal и т.н. за да пратим пари от един човек на друг, с криптовалутите това вече не е така.

От една страна това спестява такси, от друга страна, вече не е нужно да поверявате парите си на никого и сте единствен собственик на парите си.

Така чрез технологията Blockchain цялата мрежа проверява транзакциите и гарантира, че подателят наистина е собственик на парите – и разбира се, че не може да харчи парите два пъти.

Но освен самото изпращане на парични стойности криптовалутите намират и други приложения, които в миналото бяха възможни само в научнофантастични филми.

Например проектът IOTA трябва да служи като основата на Интернет на нещата (internet of things) и да предостави на колите портфейл, така че да могат автоматично да плащат услуги без човешка намеса.

Криптовалутите и блокчейн технологиите обаче все още са в начален етап.

В резултат на това нестабилността на цените може да доведe до големи печалби или загуби за инвеститорите.

Все по-голямото приемане на все повече компании в икономиката и банковата индустрия предлага изключително положителни бъдещи перспективи, особено в сравнение с други (традиционни) класове активи.

Криптото е бъдещето, съгласни са много експерти.


Как възникват криптовалутите?

За да създадете криптовалути, имате следните опции:

Копаене

Kryptowährungen Mining Farm

Първият – и вероятно най-известният – е добивът.

Монетите се генерират от огромна изчислителна мощност. В резултата на което са се формирали големи майнинг пулове, които могат да бъфат и много печеливш бизнес. Тези майнинг пулове са съюзи на компании, които само и единствено преследват целта за генериране на нови криптовалути.

Най-големите миньорски басейни са специализирани в големи валути като Bitcoin и Ethereum и са съсредоточени в азиатския регион.

Те формират огромен хаш процент, който осигуряват на мрежата и това прави почти невъзможно частните инвеститори да печелят от минния бизнес.

ICO-та:

Kryptowährungen ICO

През 2018 г. се получи голямата ICO мания.

ICO означава първоначално предлагане на монети и може да бъде сравнено с IPO (ППП – Първично публично предлагане) от фондовия пазар.

ICO създава ограничен брой токени, които се съхраняват в интелигентен договор (smart contract) в съществуваща блокчейн мрежа, които по-късно се разпространяват.

Повечето от ICO се проведоха по веригата ethereum, която за кратко претовари блокчейн.

В ретроспекция се оказа, че ICO имат някои недостатъци за инвеститорите на дребно. Много компании вече са продали частно количество токени с отстъпки над 50% на предприятия за рисков капитал.

Веднага след като токените бяха изброени на борсите, имаше огромен натиск върху продажбите, което често доведе до лоши цени на акциите и разочарование на инвеститорите.

Инвеститорите могат да се защитят от подобен пропуск, като инвестират във вече установени криптовалути, като например Bitcoin, Ethereum или IOTA.

От 2019 г. STO набират популярност. Секюритизираните токенови предложения са допълнително развитие на ICO-тата. STO-та са регулирани оферти в крипто зоната. ICO за разлика обаче, бяха предимно напълно нерегулирани. Така инвеститорите в STO са с увеличена правна сигурност. Също така едва ли са възможни измамни оферти. В началото на 2019 г. BaFin вече одобри първите STO в Германия.

Глава 3

Защо да купувам или продавам криптовалути?


Между 2017 и 2018 г. основната причина за много инвеститори беше, че криптовалутите с високата си нестабилност, предлагат много апетитен спекулативен елемент.

Но след като големият балон се “спука” много крипто проекти разбраха, че не могат да продължат печалившия си бизнес модел.

Защо сега е моментът да инвестирам в криптовалути? Как да купя криптовалути?

Всъщност едно голямо предимство е изминалия мечи пазар (bear market) от 2018 г.:

След което много проекти, които не са разработени или чиято технология няма приложение, напълно изчезнаха от пазара. Съответно преобладават екипите, които успяха да създадат общност и да си партнират с по-големи компании.

Накратко, това са проектите, които могат да добавят стойност в реалната икономика.

Всъщност вече имаме изградена фундаментална основа в крипто сферата, която е с перскектива за инвестиране от банки или хедж фондове.

Институционалните инвеститори също чакат да се диверсифицират в криптовалути.

Научните проучвания показват, че добавянето на 2-7% от криптовалутите в момента е добра стратегия за всеки инвеститорски портфейл.

От една страна, в момента практически няма връзка между традиционните класове активи (като злато, DAX или фондове за недвижими имоти) с криптото.

А така можем да постигнем диверсификация надминаваща и най-добре диверсифицираните портфейли.

От друга страна, криптовалутите все още имат изключително асиметричен профил на риск, с оглед на малката си пазарна капитализация.

Малките наблюдавани цикли от домоментния етап на развитие показват, че дори и без институционални парични потоци те лесно могат да достигнат до 100 пъти по-висока капитализация.

Вече известно?

Това бихте спечелили, ако сте инвестирали в криптовалути през 2016 г.:

Инвестиция от 250 евро днес би струвала 5 892,85 евро.
Инвестиция от 1000 евро 23 571,43 евро.

Глава 4

В коя криптовалута да инвестирате?


Според нашия опит никой не може да каже коя криптовалута ще се представи най-добре през следващите месеци или години.

Съветваме ви да създадете възможно най-разнообразно портфолио.

По-специално 20-те най-големи криптовалути са съставени от солидни проекти и екипи зад тях с добри бъдещи перспективи.

Ето няколко от тези проекти, които бихме искали да ви представим тук:
(Забележка: опитваме се да опишем проектите възможно най-неутрално.) Възможно е авторът да е инвестирал в някои от изброените криптовалути.)


Bitcoin Logo


Bitcoin

Bitcoin (BTC) е първата криптовалута, базирана на блокчейн, на пазара. Протоколът за биткойн е публикуван през 2009 г. от неизвестно лице под псевдонима Сатоши Накамото. По това време сте били могли да закупите 1 биткойн за по-малко от долар.

През декември 2017 г. за първи път широката общественост се “запозна” с криптовалутата bitcoin. Големият приток на нови средства доведе до най-високия рейтинг на биткойна от малко под 20 000 долара.

Отиди към борсата

Ethereum Logo


Ethereum

Ethereum (ETH) е децентрализирана платформа за умни договори (smart contracts).

Той беше лансиран през 2015 г. от Vitalik Buterin и първоначално беше замислен като „световен компютър“. В бъдеще договорите могат да се сключват без нотариално удостоверяване от blockchain. Стандартът ERC-20 предоставя възможността за създаване на криптовалути в Ethereum Blockchain мрежата, което доводе до големия ICO hype през 2018 година. Цената на Ethereum достигна най-високата си стойност в началото на 2018 г., малко под 1500 долара.

Отиди към борсата

Ripple Logo

Ripple

Ripple (XRP) се счита за криптовалутата на банките. Това е протокол с отворен код, който позволява да се доставят токени XRP (валутата на Ripple) по целия свят на изключително ниски цени. Ripple съществува от 2012 г. и от тогава постоянно се класира в топ 5 на най-големите криптовалути. Най-висока стойност за всички времена беше достигната през януари 2018 г., когато токенът на XRP струваше $ 3.40. Това даде на Ripple пазарна капитализация от над 143 милиарда долара.

Отиди към борсата

IOTA Logo


IOTA

IOTA (MIOTA) е сравнително нов проект, стартирал през 2016 г. IOTA вече не се основава на блокчейн, а на DAG, наречен Tangle. IOTA беше първата криптовалута, която откри благотворителна фондация в Германия. Седалището на фондацията IOTA е в Берлин от 2018 г. IOTA трябва да стане валутата на машините в Интернет на нещата (IOT – internet of things). Това става възможно чрез безплатни транзакции и изключително висока мащабируемост. IOTA няма нужда от копаене, което изключително намалява консумацията на енергия на тази криптовалута. Най-високата цена достигна курса на IOTA през декември 2017 г., когато 1 MIOTA струваше 5,25 долара.

Отиди към борсата

Cardano Logo


Cardano

Cardano (ADA) се счита за основен конкурент на Ethereum. Основана е през 2015 г. с цел изследване и решаване на настоящите трудности на криптовалутите от учените. Оттогава около Кардано се е появила цяла екосистема, в която много изследователи и разработчици продължават да изследват криптовалутите. Малко след края на 2018 г. беше достигната най-високата цена на криптовалутата, а именно – 1,18 щатски долара.

Отиди към борсата

EOS Logo

EOS

EOS (EOS) е основана от Дан Лаример през 2017 г., като целта е да се създаде умна договорна платформа с изключително висока мащабируемост. EOS се основава на делегиран протокол за доказателство на залог, който в момента позволява повече от 10 000 транзакции в секунда. EOS успя да достигне най-високата си цена от 22,71 долара на пазара през 2018 г., противно на повечето други криптовалути.

Отиди към борсата

Глава 5

Какво представляват крипто борсите?


Крипто борсите са търговски платформи, които ви позволяват да обменяте криптовалути срещу пари – Fiat (т.е. щатски долари, крони и др.).

Bitcoin крива на предлагането
Платформата Plus500 е подходяща само за опитни търговци. Въпреки че Plus500 е много удобна за потребителя платформа, CFD са „сложни финансови продукти“, следователно платформата не е подходяща за начинаещи / неопитни търговци. Освен това, моля, не предполагайте, че човек може да се научи да търгува с платформата Plus500, за целта може да се използва нашата демо версия.

Колкото по-голяма е криптовалутата, толкова повече потребители попълват книгите за поръчки, в които се въвеждат оферти за покупка и продажба.

Борсите, на които можете да купувате физически монети разделяме на две – крипто търговски платформи и крипто брокерите, които предлагат търговия с крипто сертификати.

Физическите монети са идеални за тези, които искат да научат повече за технологията Blockchain и да отворят собствен портфейл.

Търговците, които искат да печелят от промяната на цените и не искат да се справят с мерките за сигурност на крипто портфейлите, често са в по-добри ръце с крипто брокер.

Точните предимства и недостатъци сме обобщили в нашите инструкции по-подробно.

Препоръчителни платформи за търговия за закупуване на криптовалутиeToro

eToro

200€

Минимален депозит

България
посещение »

Предупреждение за риск 67% от частните инвеститорски сметки губят пари при търговия с CFD от този доставчик.


Plus500

100€

Минимален

България
посещение »

Предупреждение за риск - 76.4% от сметките на частните инвеститори губят пари при търговия с CFD от този доставчик.Някои крипто борси, като например eToro, имат интегрирана платформа за социална търговия. Там можете да прегледате и копирате стратегиите на професионални търговци или големи фондове.

Ако искате да се запознаете с основите на търговските стратегии, разгледайте нашата статия за крипто търговските стратегии.


Как да купя криптовалути / биткойн?

Искате ли да търгувате криптовалути в евро?

Платформата Plus500 е подходяща за опитни търговци. Въпреки че Plus500 е много удобна за потребителя платформа, CFD са „сложни финансови продукти“, следователно платформата не е подходяща за начинаещи / неопитни търговци. Но човек може да се научи да търгува с платформата Plus500, за целта може да се използва наличната демо версия.

Основните най-големите брокери са обект на държавна регулация и предлагат на инвеститорите защита на депозитите на стойност до 20 000 евро. А конкретно Plus500 участва в Инвеститорския Компенсационен Фонд за клиенти на Инвеститорски Фирми.

За съжаление, много крипто борси все още са нерегулирани, което води до над 1,5 милиарда долара загуби от инвеститори спрямо фондовите борси в миналото. Наскоро Binance, една от най-големите борси за криптовалути, трябваше да признае, че повече от 42 милиона долара са били откраднати от неизвестен хакер.

Ново: eToro вече не е само брокер, но сега е и крипто борса за истински монети! Благодарение на регулацията имате възможност да купувате истински монети, включително със застраховка на депозитите.

Съветваме ви да не инвестирате цялата си сума само в една монета!

Разнообразете усилията си в 4-5 солидни проекта, които ви дават добри перспективи за бъдещето.

Разгледайте Top20 на всички криптовалути и разберете за проектите, които имат партньорства с големи компании и активни екипи за развитие.

Отиди към борсата

Глава 6

Крипто портфейли – Как да запазя монетите си в безопасност?


Вече знаете отговора на въпроса – Как да купя биткойн? Решихте ли да купувате физически монети вместо крипто CFD?

Тогава трябва да се уверите, че те са възможно най-добре обезопасени.

Онлайн портфейлите винаги крият риск от хакери и други престъпници, поради което много инвеститори използват свои собствени офлайн устройства, които съхраняват софтуера на Wallet-а.

Но не само от хакери трябва да си защитим монетите. Винаги може да се случи, че вашият компютър се повреди или данните от хард диска се загубят.

След като загубите личния си ключ, няма шанс да получите вашите монети обратно.

Ето защо е от съществено значение да създадете така наречения хартиен портфейл, един вид резервно копие върху лист хартия, който да съхранявате някъде.

За допълнителна сигурност можете да запишете личния си ключ, както и собственоръчно изписаните думи, за да можете при нужда да възстановите портфейла си.

Ако искате да се защитите напълно от хакери заложете на хардуерен портфейл.

Хардуерният портфейл е USB флашка, на който се съхранява вашият ключ. След като настроите хардуерния портфейл, можете да получите достъп до портфейла си само с тази USB флашка.

Междувременно тези USB портфейли вече се предлагат на много разумна цена. Например, най-използваният портфейл, Ledger Nano S, струва само €49.

Съвет:
Регистрирайте се в eToro, ако не искате да се притеснявате да настройвате собствен портфейл. Брокерът се грижи за сигурността на вашите монети и за администрирането на вашия портфейл. А освен това имате отговор на въпроса как да купя биткойн с eToro в стъпка по стъпка.

Актуални съвети за инвестиране в криптовалути през 2021


1: Утвърдени криптовалути

Инвестирайте само в криптовалути, които са солидни и вече утвърдени проекти с добър екип за развитие.
Проекти като IOTA, Ethereum, Ripple или Cardano са доказали в миналото, че са в състояние да си партнират с компании извън крипто света.

2: Диверсифицирай

Всяко здравословно портфолио има степен на диверсификация. Ако внезапно събитие унищожи стойността на дадена монета (coin), останалите ви монети все още ще могат да компенсират потенциалната загубата.

3: Фундаментален анализ

Не само наблюдавайте развитието на диаграмите, но и следете техническите разработки и партньорства на вашите проекти. Особено за дълъг инвестиционен хоризонт, проследяването на еволюцията на вашата криптовалута е изключително важно.

4: Рационални решения

Избягвайте FOMO и изпадайте в паника при FUD. FOMO (fear of missing out – страх от пропуск, страх да пропуснете нещо) и FUD (fear, uncertainty and doubt – страх, несигурност и съмнение) са два термина, извлечени от емоциите при човешката психология. Важен въпрос е, че винаги трябва да се опитвате да вземате рационални инвестиционни решения. Емоциите не са спечелили нищо на никой в търговията!

5: Стратегия-планиране

Следвайте стратегия. Независимо дали искате да купувате криптовалути чрез ежедневна търговия или инвестирате дългосрочно – планирайте предварително как искате да действате, ако целите ви бъдат постигнати. Особено при бързо нарастващите цени, както неведнъж сме наблюдавали с криптовалутите в миналото, лесно може да се случи, човек да стане алчен и да иска да извлече все повече и повече от своите инвестиции.

6: Крипто данък

Търговията с криптовалути се счита за бизнес в България. Това означава, че всяка една от вашите сделки трябва да се облага с данък върху доходите ви.


Хареса ли ви статията или все още ви липсва информация?
Какво научихте за инвестирането в криптовалути?

Кажете ни в коментарите!

Вашата редакция на bitcoin-capital.bg

Отиди към борсата


запиши се за нашите имейл новини:
запиши се за имейл новини и получавай всичката нова информация в крипто пространството на твоя мейл 100% и без спам!

.