BNB за 570 млн бяха откраднати от Binance: “Funds are SAFU”

Време за четене 2 мин

Борсата за криптовалути Binance временно преустанови работата на блокчейн мрежата си Binance Smart Chain (BSC), след като хакери отмъкнаха BNB на стойност около 570 млн. долара.

Късно в четвъртък Binance съобщи, че мостът за кръстосана верига, свързващ се с нейната верига BNB, е бил обект на атака, което е позволило на хакерите да преместят BNB токени от мрежата. Така наречените cross-chain мостове са инструменти, които позволяват прехвърлянето на токени от една блокчейн верига в друга.

Два милиона токена BNB на стойност около 570 милиона долара бяха прехвърлени в новогенериран портфейл на адрес, който Tether включи в черния си списък. Включването в черния списък беше подчертано от бот на Tether в Twitter, което подхрани слуховете за един от най-големите хакове през годината.

 

Binance е най-голямата криптоборса в света по обем на търговията. Компанията заяви, че е работила с валидатори на трансакции, за да спре създаването на нови блокове в BSC, като е преустановила обработката на всички трансакции, докато екип от разработчици разследва пробива.

“Експлойтът в моста между веригите, BSC Token Hub, доведе до допълнителен брой BNB. Помолихме всички валидатори временно да преустановят дейността на BSC”, заяви Чангпенг Джао, главен изпълнителен директор на Binance, в туитър в четвъртък вечерта.

Оттогава веригата на BSC е възобновила дейността си.

Като цяло хакерите са източили 2 милиона токена BNB – около 570 милиона долара по текущи цени – от мрежата, съобщиха от BNB Chain в блог публикация на Binance в петък.

Експлойтът е бил възможен “чрез сложно подправяне на доказателствата от ниско ниво в една обща библиотека”, заявиха от BNB Chain.

Според по-ранна оценка на компанията общата изтеглена сума е в диапазона от 100 до 110 млн. долара.

Компанията съобщи, че е успяла да замрази средствата в размер на 7 млн. долара с помощта на партньорите си по сигурността.

Стойността на BNB потъна с повече от 3% в петък сутринта до 285 долара за монета.

Веригата BSC, първоначално известна като Binance Chain, беше разработена за първи път от Binance през 2019 г. Подобно на други блокчейн вериги, тя разполага със собствен токен, наречен BNB, който може да се търгува или използва в игри и други приложения.

Това е последният от поредицата големи хакове, насочени към кръстосаните верижни мостове, като случаите на небрежно инженерство ги превръщат в основна цел за киберпрестъпниците.

По данни на фирмата за блокчейн анализи Chainalysis от началото на 2022 г. досега са били загубени общо около 1,4 млрд. долара от пробиви в крос-чайн мостове.

Криптоиндустрията имаше тежка година, като стойността на около 2 трилиона долара беше изтрита от пика на стремителното рали от 2020 г. до 2021 г. Имплозията на блокчейн венчъра Terra на стойност 60 млрд. долара и влошаването на макроикономическата среда оказаха сериозно влияние върху пазарните нагласи.

Автор: Калоян Тодоров

Калоян се потапя в света на криптовалутите през 2017 г. Той е по-известен в различни онлайн форуми като “Cryptosummer”. Понастоящем онлайн маркетологът се намира в София и е предприемач и автор в света на криптовалутите. Той също така предоставя маркетингови услуги за блокчейн проекти и пише за няколко уебсайта, свързани с крипто.

Leave a Comment