Как използването на биткойн за парични преводи, може да промени всичко

Време за четене 4 мин

Преводите на парични средства, или прехвърлянето на пари от чуждестранни работници на техните семейства в родните им страни, играят жизненоважна роля в световната икономика.

През 2018 г. Световната банка изчисли, че паричните преводи към развиващите се страни са достигнали рекордно висок размер от 529 млрд. долара. Въпреки това традиционните методи за изпращане на парични преводи могат да бъдат скъпи, като някои услуги начисляват такси, достигащи 20% или повече от преведената сума.

Освен това тези методи могат да бъдат бавни, с време за обработка от няколко дни, и може да не са достъпни за всички, особено за тези, които нямат достъп до традиционните финансови институции.

Влезте в ролята на биткойн и криптовалута. Биткойн, първата и най-известна криптовалута, е създадена през 2009 г. като децентрализирана цифрова валута, която позволява транзакции от типа “peer-to-peer” без необходимост от посредници. След създаването му се появиха различни други криптовалути, всички от които използват блокчейн технология за защита и записване на трансакциите.

Биткойнът и криптовалутите имат потенциала да предизвикат революция в сектора на паричните преводи, като предложат по-ниски такси, по-кратки срокове за обработка, по-голяма достъпност и подобрена сигурност и поверителност.nces

Потенциалът на биткойн за парични преводи

По-ниски такси и по-бързо обработване: Едно от основните предимства на използването на биткойн и криптовалута за парични преводи е възможността за по-ниски такси.

Тъй като трансакциите с криптовалута не изискват посредници, като банки или компании за парични преводи, таксите, свързани с тези трансакции, могат да бъдат значително по-ниски.

Освен това времето за обработка на трансакциите с криптовалута често е много по-бързо от това на традиционните методи, като някои трансакции се извършват почти незабавно.

По-голяма достъпност: Биткойнът и криптовалутата могат също така да увеличат достъпността за лица, които може да нямат достъп до традиционните финансови институции. В развиващите се страни, например, липсата на достъп до банкови сметки и други финансови услуги може да затрудни получаването или изпращането на парични преводи от страна на лицата. Криптовалутата предоставя алтернативно средство за извършване на финансови трансакции, което не зависи от традиционните финансови институции.

Подобрена сигурност и защита на личните данни: Транзакциите с криптовалута са сигурни и поверителни, тъй като се потвърждават и записват в блокчейн – децентрализирана и прозрачна цифрова счетоводна книга. Това означава, че трансакциите не могат да бъдат променяни или фалшифицирани, а за трансакциите не се изисква лична информация.

Проучвания на използване на биткойн за парични преводи

биткойн монета

Вече има няколко примера за използване на биткойн и криптовалута за парични преводи.

Една от компаниите, BitPesa, е цифрова платформа за обмен на валута и плащания, която позволява на потребителите в Африка да изпращат и получават плащания в множество валути, включително биткойн.

Друга компания, Abra, предлага глобално инвестиционно приложение, което позволява на потребителите да купуват, продават и държат различни криптовалути, включително биткойн. Abra също така позволява на потребителите да изпращат пари до Филипините директно от приложението си, като използват криптовалута като средство за обмен.

Използването на биткойн за парични преводи обаче също има предизвикателства и ограничения. Цените на криптовалутите могат да бъдат нестабилни и съществува риск стойността на преведената сума да намалее, преди да бъде получена. Съществува и потенциал за измами или хакерски атаки, въпреки че използването на блокчейн технологията може да намали тези рискове.

Портфейлът Chivo в Ел Салвадор

Разглеждайки като пример Ел Салвадор, която прие Биткойн като законно платежно средство, можем да се спрем на редица предимства спрямо традиционните методи за парични преводи.

Едно от тези предимства е предлагането на безплатни биткойни на стойност 30 долара на всеки салвадорец в страната, който се регистрира за портфейла Chivo. Това не е малка сума в страна, в която минималната месечна заплата е 365 долара.

Паричните преводи от чужбина съставляват почти една четвърт от БВП на Ел Салвадор, а около 70% от населението ги получава редовно. Средният месечен превод на парични преводи е 195 долара, а за домакинствата, които получават парични преводи, те съставляват 50% от общия им доход. Така че превеждането на парични средства от чужбина обратно у дома в Ел Салвадор е от решаващо значение за оцеляването на по-голямата част от населението на страната.

По официални данни около 60 % от тези парични средства идват чрез компании за парични преводи, а 38 % – чрез банкови институции. Таксите варират в зависимост от компанията, но обикновено колкото по-малко е плащането, толкова по-голям процент отива за такси.

Например, ако човек иска да изпрати 10 долара на семейството си в Ел Салвадор, той ще плати над 3 долара, или над 30% комисиона на Western Union.

Ако обаче използва за трансакцията портфейл Chivo, който е предназначен за салвадорски граждани, живеещи в страната или в чужбина, транзакцията ще бъде безплатна. След като семейството му получи средствата, той може да отиде до някой от 200-те нови банкомата Chivo, които правителството въведе, и да изтегли щатски долари от виртуалния си портфейл.

Приемане и регулиране на биткойн за парични преводи

Приемането и регулирането на биткойн и криптовалута за парични преводи все още е в начален етап и е различно в отделните държави. Някои държави, като Япония и Швейцария, са издали насоки за регулиране на биткойн, но все още не са го признали за законно платежно средство. Други държави, като Китай и Виетнам, са забранили или силно ограничили използването на биткойн и криптовалута.

Въпреки тези предизвикателства потенциалните ползи от използването на биткойн и криптовалута за парични преводи са значителни.

В допълнение към по-ниските такси и по-кратките срокове за обработка, повишената достъпност и подобрената сигурност и поверителност, използването на биткойн за парични преводи би могло да окаже значително въздействие върху традиционната индустрия за парични преводи и върху лицата и развиващите се страни, които зависят от паричните преводи.

Заключение

Тъй като използването на биткойн и криптовалута за парични преводи става все по-широко разпространено, то има потенциала да окаже значително въздействие върху традиционната индустрия за парични преводи.

Това може да доведе до по-ниски такси и по-голяма конкуренция на пазара, което в крайна сметка може да бъде от полза за лицата и семействата, които разчитат на парични преводи, за да се издържат.

Освен това по-голямата достъпност и сигурност на биткойн и криптовалутите може да бъде от особена полза за развиващите се страни, където достъпът до финансови услуги може е силно ограничен, а традиционните методи за парични преводи са неефективни и скъпи.

Бъдещето на биткойн и криптовалутата за парични преводи все още не е сигурно, но те имат потенциала значително да подобрят скоростта, достъпността и сигурността на финансовите трансакции за хората по света.

Автор: Петър Красимиров

Петър е маниак по душа. След като завършва техническото си образование, той се превръща в задълбочен специалист в областта на блокчейн инженерството. Това го превръща в един от най-търсените професионалисти в неговата област на компетентност. Обича да работи по нови предизвикателства и да споделя знанията си с другите. В свободното си време Петър обича да играе шах и да прекарва време със семейството си.

Leave a Comment