Биткойн в цифри: Статистика за криптовалута №1

Калоян Тодоров 17 януари, 2023
Време за четене 7 мин

Ако се интересувате от Биткойн, ще се зарадвате да научите, че има налични многобройни интересни факти, статистики и цифри, свързани с него.

Една от причините за това е наличието на счетоводна книга, която представлява публично достъпна база данни, съдържаща цялата релевантна информация за транзакциите, платените монети, портфейлите и други важни статистически данни за Биткойн.

Така че, ако сте любопитни какво се случва в света на Биткойн, Public Ledger определено е нещо, което трябва да следите!

В тази статия разглеждаме селекция от тези цифри и ви предоставяме полезна информация. Категоризирахме ги, за да ви дадем по-добър преглед.

Биткойн въведение: Тук ще намерите интересни номера за общат доставка на Биткойн, разпространението му по света и информация за свързани с него ключови фигури с богат опит в тази сфера.

Цена на биткойн: В тази категория сме се посветили на (историческо) развитие на цените и бъдещи прогнозни цени на най-голямата криптовалута – биткойн.

Копаене на биткойн: Без миньорите Биткойн нямаше да може да работи. Какви невероятни количества изчисления са нужни, ще научите и в тази статия.

Съхранение на биткойн: Биткойн инвеститорите все още са едни от ранните участници в този нов клас активи. Вижте цифрите в тази категория, за да разберете колко точно са ранни!

Биткойн статистика – генерална информация

биткойн в цифри

~19 милиона: Толкова много биткойни вече са в обращение, а появата на останалите става все по-трудна и по-трудна. Ако се изчисли в отделни блокове, човек стига до число от 778,378. Поради повтарящите се Halving-и, при които степента на трудност при добив на биткойни се удвоява, периодът до изчерпване на максималното количество се удължава. И така до 2140 г. когато всички 21 милиона BTC ще бъдат добити и в обращение.

~3 милиона: Различни източници на биткойн статистика сочат, че около 3-4 милиона биткойна в обращение са загубени. Те включват много случаи, в които хора, закупили голямо количество биткойни по-рано, вече нямат достъп до тях, защото напр. хард дисковете им са изгорели или USB флашките им са били загубени. Макар това да е досадно за тези лица, други инвеститори могат да бъдат щастливи. Защото по-ниската обща доставка е потенциално добра за бъдещото развитие на цените.

850.000 BTC:

Това е броят на биткойните, откраднати по време на най-големия досега хак на борсата Mt. Gox. И до днес многобройни инвеститори все още чакат да възстановят дори част от средствата си. По време на хакването общата стойност на откраднатите биткойни е била зашеметяващите 473 млн. щатски долара. Това служи като сериозно напомняне, че изборът на надеждна борса за обмен на биткойни е от изключителна важност.

460 гигабайта: Това число представлява размерът на блокчейна на Биткойн към пролетта на 2023 г. В началото на 2019 г. например блокчейнът е бил с размер “само” 197 GB, което подчертава разширяващата се употреба на Биткойн. Ако ви е любопитно защо простият двоичен код (единици и нули) заема толкова много място в паметта, това е така, защото всяка транзакция с биткойн се записва и съхранява в блокчейна. С увеличаването на броя на обработваните транзакции се увеличава и необходимото количество памет. Ето защо използването на локално съхраняван портфейл с криптовалута може да отнеме няколко дни – той трябва да се синхронизира с цялата блокчейн.

10.000 BTC: Денят 22 май 2010 г. е известен като „Ден на пица за биткойн“, когато Ласло Ханиец плати 10 000 биткойни за две пици от „Papa John“. Темата изникна във форума на Bitcointalk и днес е легендарен. Като се има предвид, че биткойн по това време струваше $ 0,01, не е била лоша сделка. Ласло тайно ще съжалява за тази покупка завинаги.

16623 възела: Общият брой на възлите в биткойн мрежата е 16 623. Тези възли или nodes поддържат целостта на мрежата и следват всички правила, внедрени в системата. За работа с такъв пълен възел е необходим компютър, който разполага с около 200 GB пространство на твърдия диск със скорост на запис 100 MB/s. В допълнение, 2 GB оперативна памет, интернет с поне 50 KB/s скорост на качване и необходимата eлектроенергия, за да го стартирате 24 часа на ден, 365 дни в годината. Можете да проверите данните за възлите на Биткойн в реално време на уебсайта Bitnodes.

7.500 BTC: IT специалист от Обединеното кралство започна да добива биткойн на лаптопа си през 2009 г. Дори когато искаше да продаде лаптопа през 2013 г., той го разглоби и запази диска като предпазна мярка, в случай че биткойн ще достигне голяма стойност в бъдеще. Този твърд диск обаче се озова на боклука, докато собственика му чисти апартамента си през същата година. Съдържал е 7 500 биткойна, които достигна стойност от 150 милиона долара през 2017. Властите отказаха да търсят твърд диск на местното депо. По принцип е спорно дали след това време и при тези условия на съхранение той изобщо би бил проработил отново. Той предложи на властите дарение, ако разрешат издирването и това доведе до успех.

39 000 банкомата: През последните години броят на банкоматите за биткойни в света се увеличи значително. Статистическата фирма Statista изчислява, че през лятото на 2019 г. броят им е 4984 – число, което се е увеличило драстично през последните 4 години и се очаква да продължи да нараства през следващите години поради по-нататъшни политики и регулации в различни държави.

10% жени: Жените представляват само 9,91% от общността на биткойн, което е само 2% през 2017 г. Очаква се тази тенденция да продължи и в бъдеще.

17000 Lightning Network Nodes: На 10 юни имаше 4 644 LN възли с функциониращи канали за плащане, което вече се е удвоило от декември 2018 г. Lightning Network е решение, което работи на блокчейн и може да валидира транзакции в милисекундния диапазон. В него много биткойн инвеститори виждат голям потенциал, когато става въпрос за бъдещото използване на биткойн като платежно средство.

74% добив чрез възобновяема енергия: Изследователският институт Coinshares изчислява, че 74,1% от всички дейности по добив на биткойн ще бъдат реализирани чрез възобновяеми енергийни източници в последния му доклад за добив от 5 юни 2019 г. Това е по-висок дял, отколкото във всички други силно мащабирани индустрии по света.

Цена на Биткойн

1.000.000 щатски долара: Това е Биткойн прогнозната цена до 2020 г. за Биткойн от Джон Макафи, един от най-големите привърженици на криптовалутите. Първоначално той обяви, че до 2020 г. биткойн ще струва 500 000 долара. Поради огромното увеличение на цените през 2017 г. обаче той коригира ценовата си цел нагоре. Разбира се, към подобни прогнози трябва да се подхожда с повишено внимание, въпреки че McAfee нарича това консервативна ценова цел.

0,03 щатски долара: Когато Биткойн за първи път беше обявен на борса (bitcoinmarket.com), той стартира при $ 0,03. От днешна гледна точка е невероятно като се има предвид процентът на растеж, който последва. Обаче вероятно няма много хора по света, които са купували биткойн по онова време и продължават да го държат и до днес.

1.000%Увеличение на цената на акциите: На 12 юли 2010 г. имаше феноменално увеличение на цената с 1000%. Цената на биткойн нарасна от 0,008 до 0,08 долара и помогна за привличане на повече внимание към новата валута.

Bitcoin транзакции

500.000 BTC: Най-голямата биткойн транзакция, измерена в брой биткойни. Тя се случи през април 2015 г. и беше на стойност 100 милиона долара по това време. Транзакции като тези, които теоретично могат да се извършват през всички граници на страната, подчертават едно от най-големите предимства на Bitcoin.

490 000 транзакции: за 24 часа на 14 декември 2017 г. в мрежата на Биткойн са извършени над 490 000 трансакции. Това е само малка част от трансакциите, извършени от големи банки или доставчици на платежни услуги като VISA. Това развитие обаче се е увеличило значително след раждането на биткойн.

0.00031 BTC: Средната такса за транзакция за 14 654 транзакции възлиза на 0,00031 BTC (= 2,56 долара). Това число ясно показва предимството пред други платежни процеси като VISA / Mastercard, Western Union и Paypal.

Копаене на Биткойн

58.219.170 TH/s: Това число показва хеш скоростта на цялата биткойн мрежа в Тера Хаш / секунда от 10 юни 2019 г. Един TH / s е равен на трилион изпитани възможности в процеса на добив. Невероятно число, което не е осезаемо за човешкия мозък. Развитието на Hashrate ясно показва засиления интерес към биткойн.

1.800 BTC: Средно се откриват 144 блока на ден, с 12,5 биткойни на блок. Умножаването на двата фактора ви дава продукт от 1800 биткойни. Това е преди Halving през 2020 г., броя на биткойните, които се произвеждат всеки ден. Въпреки това, с увеличаване на хеширащата сила на миньорите, през последните години често се случват блокови времена от само 9,5 минути (вместо 10 минути), поради което броят им е малко по-голям в повечето дни.

Bitcoin притежание

2.782.036 BTC в топ 100 портфейли: Нашата биткойн статистика към днешна дата показва, че стоте най-големи Биткойн портфейла съдържат повече от 2,7 милиона биткойна. Много от тях показват постоянно увеличение на броя. Това са така наречените “китове”, които съхраняват биткойн, защото спекулират с дългосрочно увеличение на цените. Сред тях е портфейлът на Сатоши Накамото с 980 000 биткойни и братята Винклевос, които колективно притежават над 100 000 биткойни. За да оцените дългосрочната тенденция, е полезно да гледате тези портфейли.

34 милиона BTC портфейла: Според проучване на Statista, това е броят на портфейлите на BTC през първото тримесечие на 2019 г.

34% активни Bitcoin потребители: Проучване на Chainanalysis разкри, че има 34% активни потребители на биткойни.

30% Hodlers: 30% от всички инвеститори в биткойн са инвестирани в дългосрочен план и според Chainanalysis не планират да продават своите биткойни в следващите няколко години. В абсолютно изражение това отговаря на 6,4 милиона. Очаква се този брой да се увеличи в дългосрочен план с нарастване на цените и променливостa.

25 M+ клиента: eToro, една от най-големите и известни платформи за търговия, има повече от 25 милиона регистрирани клиенти през 2022 г. Услугата работи в над 100 държави и е популярна сред новодошлите, които правят първите си инвестиции в криптовалути.

5% американски Hodler-и: Проучване на Global Blockchain Council установи, че сред 5000 респонденти 60% вече притежават биткойн, а 5% са инвестирали в биткойн. Това би означавало, че в САЩ има около 16 милиона инвеститори в биткойн.

16.251 Tweets: Толкова туитове се видяха от 11-12 Юни позоваващи биткойн. За сравнение, Ethereum е имал 4 973 за същия период и само 507 за Bitcoin Cash. Рекордът за 2017 г. е повече от 100 000 туита на ден. Като източник на информация за криптовалутите, Twitter е точка номер едно.

1.048.776 потребители в Reddit: В допълнение към броя на туитовете, броят на хората, които се абонират за Bitcoin Subreddit е още по-голям. В началото на юни 2019 г. вече има повече от един милион потребители, които биха искали редовно да бъдат информирани за новини от света на биткойн.

Надяваме се, че след като прочетете всички тези числа и статистически данни, сте научили повече за Bitcoin и очакваме да ги използвате в бъдеще като основа за вашия анализ.

Ако вече сте решили да инвестирате в Биткойн или други криптовалути, за вас направихме Надълго и широко преглед на най-авторитетните брокери и борси за купуване на биткойн, от където можете да си купите крипто.

Автор: Калоян Тодоров

Калоян се потапя в света на криптовалутите през 2017 г. Той е по-известен в различни онлайн форуми като “Cryptosummer”. Понастоящем онлайн маркетологът се намира в София и е предприемач и автор в света на криптовалутите. Той също така предоставя маркетингови услуги за блокчейн проекти и пише за няколко уебсайта, свързани с крипто.