[Биткойн в цифри] Статистика за криптовалута №1

В света на криптовалутите и в частност на Биткойн има много интересни факти, статистика и цифри. Това се дължи на факта, че това има т.нар. Public Ledger, в който по публично достъпен начин се съдържат всички релевантни данни за транзакции, платени монети и портфейли и цялата биткойн статистика.

В тази статия разглеждаме селекция от тези цифри и ви предоставяме полезна информация. Категоризирахме ги, за да ви дадем по-добър преглед.

Биткойн фундаменти: Тук ще намерите интересни номера за общат доставка на Биткойн, разпространението му по света и информация за свързани с него ключови фигури с богат опит в тази сфера.

Цена на биткойн: В тази категория сме се посветили на (историческо) развитие на цените и бъдещи прогнозни цени на най-голямата криптовалута – биткойн.

Биткойн транзакции: Ако някога сте се чудили колко транзакции има в биткойн блокчейн на ден или какви такси са платени средно, вижте този раздел.

Майнинг на биткойн: Без миньорите Bitcoin нямаше да може да работи. Какви невероятни количества изчисления са нужни, ще научите и в тази статия.

Собственост на биткойн: Биткойн инвеститорите все още са едни от ранните участници в този нов клас активи. Вижте цифрите в тази категория, за да разберете колко точно са ранни!

Биткойн статистика – генерална информация

~17,7 милиона: Толкова много биткойни вече са в обращение, а появата на останалите става все по-трудна и по-трудна. Ако се изчисли в отделни блокове, човек стига до число от 580 378. Поради повтарящите се Halvings, при които степента на трудност при добив на биткойни се удвоява, периодът до изчерпване на максималното количество се удължава. И така до 2140 г. когато всички 21 милиона BTC ще бъдат добити и в обращение.

~3 милиона: Различни източници на биткойн статистика сочат, че около 3-4 милиона биткойна в обращение са загубени. Те включват много случаи, в които хора, закупили голямо количество биткойни по-рано, вече нямат достъп до тях, защото напр. хард дисковете им са изгорели или USB флашките им са били загубени. Макар това да е досадно за тези лица, други инвеститори могат да бъдат щастливи. Защото по-ниската обща доставка е потенциално добра за бъдещото развитие на цените.

850.000 BTC: Това е сумата от биткойни на най-големия хак на борса до момента (Mt. Gox). Към днешна дата много инвеститори все още чакат да получат поне малка част обратно. Тогава общата стойност на биткойните възлизаше на 473 000 000 долара. Това доказва още веднъж, че изборът на реномирана борса за биткойни е доста важен.

232 гигабайта: Това е размерът на Bitcoin Blockchain (от лятото на 2019). В началото на 2019 г. той беше „само“ 197 GB, добър показател за нарастващата употреба на биткойн. Сега, ако се чудите как нули и единици заемат толкова място за съхранение, трябва да сте наясно, че всяка транзакция се съхранява в блокчейна. Колкото повече транзакции се обработват, толкова повече памет е необходима. Следователно, може да отнеме дни, за да използвате локално съхранен криптовалутен портфейл, тъй като той трябва да бъде синхронизиран с целия блокчейн.

10.000 BTC: Денят 22 май 2010 г. е известен като „Ден на пица за биткойн“, когато Ласло Ханиец плати 10 000 биткойни за две пици от „Papa John“. Темата изникна във форума на Bitcointalk и днес е легендарен. Като се има предвид, че биткойн по това време струваше $ 0,01, не е била лоша сделка. Ласло тайно ще съжалява за тази покупка завинаги.

9.783 възела: Общият брой на възлите в биткойн мрежата е 9 783. САЩ заемат първите три места с 24,93%, Германия с 20,77% и Франция с 6,5%. Тези възли или nodes поддържат целостта на мрежата и следват всички правила, внедрени в системата. За работа с такъв пълен възел е необходим компютър, който разполага с около 200 GB пространство на твърдия диск със скорост на запис 100 MB/s. В допълнение, 2 GB оперативна памет, интернет с поне 50 KB/s скорост на качване и необходимата eлектроенергия, за да го стартирате 24 часа на ден, 365 дни в годината.

7.500 BTC: IT специалист от Обединеното кралство започна да добива биткойн на лаптопа си през 2009 г. Дори когато искаше да продаде лаптопа през 2013 г., той го разглоби и запази диска като предпазна мярка, в случай че биткойн ще достигне голяма стойност в бъдеще. Този твърд диск обаче се озова на боклука, докато собственика му чисти апартамента си през същата година. Съдържал е 7 500 биткойна, които достигна стойност от 150 милиона долара през 2017. Властите отказаха да търсят твърд диск на местното депо. По принцип е спорно дали след това време и при тези условия на съхранение той изобщо би бил проработил отново. Той предложи на властите дарение, ако разрешат издирването и това доведе до успех.

4.894 банкомата: През последните години броят на биткойн банкомати в световен мащаб се увеличи значително. Статистиката от Statista постави броя им на 4 984 през лятото на 2019 година. Очаква се през следващите години този брой да нарасне рязко като част от по-нататъшната политика / регулиране в различните страни.

113 страни: Биткойн е нерегулиран в 113 страни, което означава, че няма закони, които налагат какъвто и да било политически вид влияние или контрол.

10% жени: Жените представляват само 9,91% от общността на биткойн, което е само 2% през 2017 г. Очаква се тази тенденция да продължи и в бъдеще.

4.464 Lightning Network Nodes: На 10 юни имаше 4 644 LN възли с функциониращи канали за плащане, което вече се е удвоило от декември 2018 г. Lightning Network е решение, което работи на блокчейн и може да валидира транзакции в милисекундния диапазон. В него много биткойн инвеститори виждат голям потенциал, когато става въпрос за бъдещото използване на биткойн като платежно средство.

74% добив чрез възобновяема енергия: Изследователският институт Coinshares изчислява, че 74,1% от всички дейности по добив на биткойн ще бъдат реализирани чрез възобновяеми енергийни източници в последния му доклад за добив от 5 юни 2019 г. Това е по-висок дял, отколкото във всички други силно мащабирани индустрии по света.

Цена на Биткойн

1.000.000 щатски долара: Това е Биткойн прогнозната цена до 2020 г. за Биткойн от Джон Макафи, един от най-големите привърженици на криптовалутите. Първоначално той обяви, че до 2020 г. биткойн ще струва 500 000 долара. Поради огромното увеличение на цените през 2017 г. обаче той коригира ценовата си цел нагоре. Разбира се, към подобни прогнози трябва да се подхожда с повишено внимание, въпреки че McAfee нарича това консервативна ценова цел.

0,03 щатски долара: Когато Биткойн за първи път беше обявен на борса (bitcoinmarket.com), той стартира при $ 0,03. От днешна гледна точка е невероятно като се има предвид процентът на растеж, който последва. Обаче вероятно няма много хора по света, които са купували биткойн по онова време и продължават да го държат и до днес.

1.000%Увеличение на цената на акциите: На 12 юли 2010 г. имаше феноменално увеличение на цената с 1000%. Цената на биткойн нарасна от 0,008 до 0,08 долара и помогна за привличане на повече внимание към новата валута.

Bitcoin транзакции

500.000 BTC: Най-голямата биткойн транзакция, измерена в брой биткойни. Тя се случи през април 2015 г. и беше на стойност 100 милиона долара по това време. Транзакции като тези, които теоретично могат да се извършват през всички граници на страната, подчертават едно от най-големите предимства на Bitcoin.

14.654 транзакции: В период от 24 часа от 11-12 юни 2019 г. в биткойн мрежата имаше над 14 000 транзакции. Това е само част от транзакциите, които извършват големите банки или доставчици на платежни услуги като VISA. Но развитието се увеличава значително от началото на биткойн насам.

0.00031 BTC: Средната такса за транзакция за 14 654 транзакции възлиза на 0,00031 BTC (= 2,56 долара). Това число ясно показва предимството пред други платежни процеси като VISA / Mastercard, Western Union и Paypal.

3.71 BTC: За повече от 14 000 транзакции, средният размер на транзакцията беше 3,71 Bitcoin.

Биткойн майнинг

58.219.170 TH/s: Това число показва хеш скоростта на цялата биткойн мрежа в Тера Хаш / секунда от 10 юни 2019 г. Един TH / s е равен на трилион изпитани възможности в процеса на добив. Невероятно число, което не е осезаемо за човешкия мозък. Развитието на Hashrate ясно показва засиления интерес към биткойн.

1.800 BTC: Средно се откриват 144 блока на ден, с 12,5 биткойни на блок. Умножаването на двата фактора ви дава продукт от 1800 биткойни. Това е преди Halving през 2020 г., броя на биткойните, които се произвеждат всеки ден. Въпреки това, с увеличаване на хеширащата сила на миньорите, през последните години често се случват блокови времена от само 9,5 минути (вместо 10 минути), поради което броят им е малко по-голям в повечето дни.

Bitcoin притежание

2.782.036 BTC в топ 100 портфейли: Нашата биткойн статистика към днешна дата показва, че стоте най-големи Биткойн портфейла съдържат повече от 2,7 милиона биткойна. Много от тях показват постоянно увеличение на броя. Това са така наречените “китове”, които съхраняват биткойн, защото спекулират с дългосрочно увеличение на цените. Сред тях е портфейлът на Сатоши Накамото с 980 000 биткойни и братята Винклевос, които колективно притежават над 100 000 биткойни. За да оцените дългосрочната тенденция, е полезно да гледате тези портфейли.

34 Millionen+ BTC портфейла: Според проучване на Statista, това е броят на портфейлите на BTC през първото тримесечие на 2019 г.

34% активни Bitcoin потребители: Проучване на Chainanalysis разкри, че има 34% активни потребители на биткойни.

30% Hodlers: 30% от всички инвеститори в биткойн са инвестирани в дългосрочен план и според Chainanalysis не планират да продават своите биткойни в следващите няколко години. В абсолютно изражение това отговаря на 6,4 милиона. Очаква се този брой да се увеличи в дългосрочен план с нарастване на цените и променливостa.

13 Millionen+ клиента: Coinbase, едно от най-големите и най-известни места за търговия, има над 13 милиона регистрирани клиенти до 2019 г. Услугата е активна в 32 страни и е популярна сред новодошлите, които правят първата инвестиция в криптовалута.

5% американски Bitcoin Hodler: Проучване на Global Blockchain Council установи, че сред 5000 респонденти 60% вече притежават биткойн, а 5% са инвестирали в биткойн. Това би означавало, че в САЩ има около 16 милиона инвеститори в биткойн.

16.251 Tweets: Толкова туитове се видяха от 11-12 Юни позоваващи биткойн. За сравнение, Ethereum е имал 4 973 за същия период и само 507 за Bitcoin Cash. Рекордът за 2017 г. е повече от 100 000 туита на ден. Като източник на информация за криптовалутите, Twitter е точка номер едно.

1.048.776 потребители в Reddit: В допълнение към броя на туитовете, броят на хората, които се абонират за Bitcoin Subreddit е още по-голям. В началото на юни 2019 г. вече има повече от един милион потребители, които биха искали редовно да бъдат информирани за новини от света на биткойн.

Надяваме се, че след като прочетете всички тези числа и статистически данни, сте научили повече за Bitcoin и очакваме да ги използвате в бъдеще като основа за вашия анализ.

Ако вече сте решили да инвестирате в Биткойн или други криптовалути, за вас направихме Надълго и широкопреглед на най-авторитетните брокери и борси, от където можете да си купите крипто.

Накратко – победителите от детайлния ни преглед бяха eToro и Plus500.eToro

eToro

200€

Минимален депозит

България
посещение »

Предупреждение за риск 67% от частните инвеститорски сметки губят пари при търговия с CFD от този доставчик.


Plus500

100€

Минимален

България
посещение »

Предупреждение за риск - 76.4% от сметките на частните инвеститори губят пари при търговия с CFD от този доставчик.

запиши се за нашите имейл новини:
запиши се за имейл новини и получавай всичката нова информация в крипто пространството на твоя мейл 100% и без спам!

.