Биткойн майнинг – 60% възвращаемост – все още възможно ли е?

Струва ли си да копая биткойни?

Отговор: Да, ако знаете как да го направите правилно!

Добив на биткойни на вашия личен компютър вече не е печеливш. Освен това добива на други криптовалути е силно конкурентен на този на биткойн.

Има начини обаче да продължите да бъдете в бизнеса. Bitcoin Mining Pools или дори Bitcoin Cloud Mining ви позволява да генерирате биткойни и други криптовалути с огромна компютърна мощност.

Мощният хардуер и софтуер за добив е от решаващо значение, но кой точно?

За да можете да участвате разумно в цифровата златна треска на 21-ви век, ние ви предоставяме всичко, което трябва да знаете за добив на биткойни в пакетна форма. Ако пък в края на статията решите, че копаенето на биткойн не е за вас, то може да прегледате опциите за търговия с криптовалути.

Звучи интересно?

Тогава нека започнем веднага:

Какво е биткойн майнинг?

Започваме с малко повторение. Основите на Bitcoin Mining:

Биткойните могат да се прехвърлят денонощно чрез блокчейн мрежата на Bitcoin. Тези транзакции се събират в “блок” и се обработват приблизително на всеки 10 минути.

Задачата на миньора на биткойни е да намери или „минира“ този блок. За това той трябва да осигури изчислителна сила и да разреши криптографски (математически) пъзел. Миньорът, който пръв реши пъзела за текущия блок, получава награда под формата на биткойни (BTC).

В момента наградата е 12,5 BTC, а от 2020 г. ще бъде намалена на 6,25 BTC.

Влезте в безплатната фейсбук група –  Биткойн и блокчейн за българи 

Майнинг или директна покупка?

Това е много добър и важен въпрос!

Тук трябва да решите дали искате сами да „произвеждате“ криптовалути чрез копаене, или е по-добре да заложите на директна инвестиция в криптовалути.

Според нас двойната стратегия се изплатища най-добре досега.

Това ще означава добиване на биткойн и в същото време директна покупка и търгуване на различни криптовалути при брокер, като eToro.

Има често срещано погрешно схващане, че ако сами правите майнинга, автоматично получавате по-добри печалби.

Трябва да се каже, че успехът на добив на Биткойн или добив на Ethereum зависи от различни фактори.

Например, ако сте инвестирали 1000 евро директно в топ 10 криптовалути през януари 2017 г. – сте реализирали значително по-големи печалби в сравнение с инвестиция от 1000 евро в добив.

Следователно двойна стратегия, купуване директно криптовалути, с придружаващ добив на биткойн или добив на други криптовалути (например Ethereum, Dash, Monero, ZCash, Litecoin) е добра стратегия.

За начало кратко обяснително видео (на англ.)

Поглед към предисторията – Какво трябва да знае за копаенето на биткойн?

6-те най-важни въпроса за Bitcoin Mining:

1. Колко биткойни са получени?

До момента са генерирани около 17 милиона биткойна. Общият брой на биткойните е ограничен до 21 милиона в биткойн код. По план през 2140 г. ще бъде генериран и последният биткойн. Един биткойн може да бъде разделен до 8 десетични знака. Най-малката единица, която е 0,00000001 BTC, също се нарича Сатоши (Satoshi).

Bitcoin крива на предлагането
Биткойн в обръщение, асимптотичен подход към максимум 21 милиона биткойни.

2. Каква е причината за добив на биткойни?

Биткойните са създадени така, че да са налични достатъчно единици, които да позволят използването на Bitcoin по целия свят за възможно най-много потребители и приложения.

Майнингът гарантира, че многобройните транзакции могат да бъдат обработени. Те се придвижват чрез новосъздадените блокове. В допълнение към приходите от добив за намиране на биткойни (12,5 BTC / блок), миньорът ще получи и всички такси за транзакции за всички потвърдени транзакции в блока.

В момента доходността за миньорите е по-висока с възнаграждението за блок (12,5 BTC) от таксите за транзакциите. Това постепенно ще се промени с Bitcoin Halving.

3. Какво е Bitcoin Halving?

На всеки 4 години наградата за намирането на биткойн блок се намалява наполовина. Следващото събитие е през 2020 г., тогава наградата за блок вече ще е 6,25 BTC вместо 12,5 BTC. До 2140 г. наградата ще спадне до нула. Тогава може да се предположи, че мините в крайна сметка нямат да имат смисъл. Това не е така, тъй като таксите за транзакциите ще се увеличават през периода, като по този начин компенсират елиминирането на блок-наградата.

Bitcoin добив видео карта FPGA ASIC
Милиони видео карти, FPGA и ASICs майнват биткойни и други криптовалути по целия свят.

4. Кой е правилният биткойн блокчейн?

След като бъде намерен блок за биткойни, той ще бъде наводнен до всички биткойн възли в мрежата като нов по-дълъг валиден Blockchain. Тъй като биткойн възлите по принцип не се доверяват един на друг, сега предизвикателството пред мрежата е кой от блоковете или кой блокчейн е правилният? Това се разбира и като проблем на византийските пълководци, тъй като няма централна инстанция, на която всички участници да се доверяват.

Правилната блокова верига е тази, на която мнозинството се доверява. Мнозинството се доверява на най-дългия блокчейн. Най-дългата блокчейн може да бъде създадена само от валидни блокове. Валидни блокове могат да бъдат създадени само с изчислително интензивен добив. Така че винаги печели този блокчейн, в който е инвестирана най-много изчислителна сила. На практика това е основната верига, в настоящата биткойн мрежа.

5. Какво е биткойн Proof-of-Work?

Проверката на работа биткойн (Proof of work – PoW) решава криптографска задача и се изпълнява чрез изчислителна мощност. По този начин има пряка връзка между генерирането на блокове и положените усилията.

Изчислителната мощност се захранва от електричество и в крайна сметка от пари. По този начин може да се изключи, че блокчейнът не може да бъде променен в ретроспектива чрез така наречената 51% атака. Защото, който притежава повече от 51% от общата изчислителна мощност на мрежата, може в последствие да променя блоковете.

Това едва ли е възможно от PoW, тъй като изчислителната мощност би била твърде висока и би било твърде скъпо да се сменят многобройни блокове със задна дата.

6. Каква е трудността да се добие биткойн чрез майнинг?

Все повече и повече хора копаят, което прави малко вероятно някой да намери следващия блок. Освен ако човек също не увеличи своята изчислителна мощ пропорционално на ново добавената изчислителна мощ на останалите участници в минното дело. Като миньор сте в конкуренция с други миньори и тяхната компютърна мощност.

Повече изчислителна мощност прави по-вероятно да се реши криптографският пъзел за следващия блок. За да се генерират блоковете приблизително на всеки 10 минути, нивото на трудност на този пъзел се коригира на всеки две седмици. По-голяма трудност означава, че трябва да харчите повече изчислителни мощности. Решения, които не са били разрешени с текущото ниво на трудност от кода на Bitcoin, няма да бъдат приемани.

Никой не може да бъде сигурен, дали ще изкопае следващия блог. Но не е нужно, защото изплащането е толкова високо, че можете да постигнете огромни печалби дори на всеки 100 блока.

Кой е най-добрият хардуер за добив на биткойни?

Какво са CPU и GPU Mining?

В началото биткойните бяха добивани с компютър (CPU). Последваха мини с по-мощни графични карти (GPU). Графичните процесори успяха да генерират около 50-100 пъти повече изчислителна мощност от процесорите, тъй като графичните карти могат да вършат работата паралелно. Освен това консумацията на енергия за мега хеш (MHash) в сравнение с тази на процесора е по-ниска.

Какво представлява майнването с видеокарти?

Всяка графична карта може да се използва за добив, но графичните процесори на AMD бяха най-добрите и икономически най-ефективни, дори преди тези от nVidia.

Bitcoin-Mining-видеокарта
Минно дело с видеокарти у дома.

Какво е FPGA Mining?

Графичните карти отстъпиха на FPGA (Field Programmable Gate Arrays) схеми, които са интегрирани в цифровата технология. Въпреки че не е имало 50-100-кратно увеличение на изчислителната мощност, както беше при преминаването от процесор към графичен процесор, енергийната ефективност беше допълнително подобрена около 2-5 пъти.

Какво е ASIC Mining?

Днес най-печелившите миньори минавха на ASICs (Application Specific Integrated Circuit). Това е чип с електронна схема, който е направен специално за добив на биткойни. От друга страна, FPGA могат да изпълняват и допълнителни задачи.

Хашрейта в секунда – единицата за изчислителна мощност, отново е 100 пъти по-високи при ASIC, отколкото при FPGA. ASICs са стандартът за добив и се разработват по-ефективно от поколение на поколение. Ефективността е консумацията на енергия на хеш. Няма признаци, че в близко бъдеще ASIC ще бъдат заменени с други продукти за добив.

Bitcoin-Mining-ASIC-Miner
ASIC Miner специално за добив на биткойни.

Когато купувате минен хардуер, трябва да обърнете внимание на консумацията на енергия във връзка с хешрейта. Също толкова важен е средният живот на продукта. В крайна сметка, колкото повече хашрейт имате, толкова повече власт имате. Колкото повече хашрейт, толкова по-големи са разходите за електроенергия. За да изчислите рентабилността на минното дело, трябва да сравните разходите за хардуер, разходи за електроенергия и хашрейт, заедно с текущите валутни курсове.

Кой е правилният софтуер за добив на биткойни?

Имате 2 възможности за участие в минното дело

 1. Самодобив
 2. Да бъдете член на минен басейн / майнинг пул

За да започнете процеса трябва да инсталирате софтуера на Bitcoin и настроите JSON-RPC връзка, ето ръководство за добив на биткойн от Bitcoin Wikipedia. Това отнема много време и скъпо, като трябва да притежавате и определено техническо ноу-хау.

Другата опция, достъпът до минен басейн за биткойн, е най-разпространеният и безпроблемен начин за копаене.

Как можете да участвате в такъв Bitcoin Mining Pool, може да научите тук:

Какво е пул за копаене на биткойн?

С пул за добив, изчислителната мощност се захранва централно от всеки участник. Блоковата награда за намирането на биткойн блок е пропорционално разделена между всички участници в пула. Основното предимство е, че получавате по-редовни, по-последователни изплащания от минния пул в сравнение със самодобива.

Какво е Bitcoin Cloud Mining?

Това е специален вид добиване на биткойни, при който самите вие не се нуждае от хардуерна техника, а я наемате или купувате от център за данни. Добивът се извършва дистанционно в облак. За инвеститорите това е безпроблемна алтернатива на минното дело или на минния пул, тъй като не трябва да се притеснявате за разходите за енергия, хардуер или софтуер.

Bitcoin-Mining-Farm-Cloud-Mining
Биткойн майнинг ферма в Исландия за облачен майнинг.

Сравнение на биткойн майнинг пулове

Разгледахме следните доставчици на облачен майнинг, сортирани по популярност:

Доставчик Страна Цена 1.000 GH/s Bitcoin Криптовалута Продължителност на договор
Genesis Mining Исландия 179 USD BTC, ETH, LTC, XMR, DASH, ZEC 24 месеца
IQMining Шотландия 100 USD BTC; ETH, LTC, DASH, ZEC 12 месеца
Hashflare Шотландия 80 USD BTC, ETH, DASH, ZEC 12 месеца

3-те партньора, споменати по-горе, са надеждни и са на пазара от дълго време. Нашият опит с тях, показва IQMining, като най-надежден до момента от изброените доставчици на облачен майнинг.

Какво е майнинг ферма за биткойн?

Майнинг фермите са разположени в географски благоприятни страни за добив.

Повечето от тези страни са прохладни, защото студът се използва за охлаждане на хардуера на ASIC Miner. Типични държави за минни ферми са Канада, Исландия, Русия, Финландия, Китай и Шотландия. Като допълнителен икономически фактор играят и цените на електроенергията.

Например, Genesis Mining е една от най-големите минни ферми. Смята се, че Genesis Mining е най-големият потребител на електроенергия в Исландия. Компанията, която съществува от 2014 г., практикува облачен добив.

Колко е изгодно да се копае биткойн?

Съотношението на следните параметри е от съществено значение за изчисляването на това колко изгодно е извличането на биткойни:

 • Хеширане на изчислителната мощност в хеш / секунда
 • Ниво на трудност на биткойн
 • Консумация на енергия във ватове
 • Енергийните разходи в kWh киловатчас
 • При майнинг пуловете – таксата за участие

Възвръщаемостта на добив не може да бъде изчислена на кратко. Това до голяма степен зависи от посочените параметри.

Не само биткойни могат да бъдат копани. Налични са и други криптовалути като Monero, Ethereum, Litecoin, Verge, Peercoin и др.

Заслугата може да бъде изчислена самостоятелно или с помощта на калкулатор за добив на биткойн.

Калкулатор за добив на биткойн

За да можете точно да изчислите печалбата или загубата, препоръчваме ви да посетите този калкулатор за биткойн.

Стейкинг: новият добив?

Биткойнът се основава на консенсусния алгоритъм Proof-of-Work (PoW). Той служи като защитен механизъм за биткойн мрежата, който всеки миньор трябва да спазва.

Въпреки това много от по-новите криптовалути се основават на механизъм, наречен доказателство за залог (PoS).

Примери за доказателство за залог са напр. Dash, NEO, QTUM, Tezos, Stratis, Loki, ALQO, PIVX, Blocknet и много други.

Тук депозирате, подобно на депозитна сметка в банка, монетите в съответната блок-верига. Колкото повече монети инвестирате, толкова по-голямо е претегленото произволно число, което можете да направите следващия блок.

За много блокчейн дължината на инвестицията на монети също е от решаващо значение. Често периодите на заключване са поне един месец.

Блок-търсачът, в този случай, играчът, не получава възнаграждение за блока, какъвто е случаят с добив на биткойни. Залагащият получава част от таксите за транзакцията.

Залагането е по-рентабилно от минното дело с доказателство за работа. Необходима е само част от изчислителната мощност, за да се поддържа възела да работи, което помага да се поддържат транзакциите на PoS мрежата.

Може да бъде много интересно да стартирате свой собствен Staking Node. Тук често са възможни добри годишни доходи. Просто трябва да притежавате съответната монета и да стартирате възел на сървър (или компютър, който постоянно работи).

В Masternodes Online можете да видите селекция от монети, годишната им възвръщаемост, минимална инвестиция и други.

Заключение

Добивът на биткойни на личния ви компютър в България за съжаление вече не си струва. Причината е твърде ниската изчислителна мощност и твърде високите разходи за електроенергия за средното българско домакинство.

Едва ли можете да промените разходите за електроенергия в България. Но това, което можете да промените, е начинът, по който добивате биткойни.

Можете да закупите мощни ASIC, специални чипове с електронна схема, предназначени само за добив на биткойни. Вероятността да намерите биткойни е ниска, вие сте в конкуренция с други миньори. Ето защо може да отнеме много време, за да получите вашата биткойн награда.

Има смисъл да свържете своя ASIC към минен пул. В този случай ще получите дял от биткойн наградата пропорционално на вашата компютърна мощност.

Ако не искате да купувате хардуер, можете да участвате в облачен добив. Доставчици като Genesis Mining отдават под наем или продават минен хардуер в майнинг ферма в чужбина. Тези доставчици са най-вече в хладни страни, съчетани с ниски разходи за енергия, като например Исландия или Канада.

Така че, за да постигате печалба, присъединете се към пул с добър хардуер или се ориентирайте  към облачен добив.
Най-добрите места за купуване на биткойн:

eToro

9.5

България флаг
Отвори сметка »

Крипто инвестирането се предлага от eToro (Europe) Ltd., а попечителството се осигурява от eToro Germany GmbH. Капиталът ви е изложен на риск.


Binance лого

9.1

България

Чести задавани въпроси


 • Как да започна с добив на биткойни?

  Ако искате да имате добър старт, препоръчваме ви първо да използвате утвърдения ASIC Miner, който можете да намерите в ибей.

  Друго, което може да си струва е да се присъедините към Bitcoin Mining Pool. Ако не искате да купувате хардуер, наемете или закупете в Bitcoin Mining Farm


 • Доходоностно ли е копането на биткойн?

  Това зависи от минното оборудване (CPU, GPU, графична карта, FPGA или ASIC) и тяхната изчислителна мощност (хеш / секунда) и ефективност (ватове). Освен това трябва да се вземат предвид разходите за електроенергия (KWh) и степента на трудност на мрежата. Ако се присъедините към минен басейн, тези разходи също са включени.


 • Какво е ASIC Miner?

  Биткойн ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) е специален хардуер за добив на биткойн. Често те се наричат и биткойн генератор. Тук от съществено значение са параметри като хеш-честота, консумация на енергия и цена. Най-популярните ASIC са тези на Antminer, Avalon и Jackson.

Редакцията на bitcoin-capital.bg

Автор: Редакцията на Биткойн Капитал

Авторският екип на Биткойн Капитал има опит в областта на биткойн, който датира от 2017 г. В следствие на редица проби и грешки, предоставяме изпитани ръководства и сравнения на доставчици за да можете да започнете сигурно, безопасно и успешно в този вълнуващ процес. Искаме да помогнем на всеки да открие потенциала на Биткойн и другите криптовалути сигурно, безопасно и успешно и се надяваме, че ще се присъедините към нас в това пътуване!