Биткойн прогнози 2021 – 2025: Ще се увеличава ли цената на Биткойн?

Като най-голямата криптовалута на пазара, дългосрочните Биткойн прогнози са горещо обсъждана тема. Мненията и прогнозите не могат да бъдат по-разнопосочни.

Коя оценка е най-точна и как ще се развие цената на биткойн в бъдеще?

Прогнози за цените на биткойн от анализаторите

Американската банка JP Morgan отдавна се слави като критик на биткойн, но вече има своя позиция в Биткойн и дори работи върху собствената си криптовалута. Освен това в началото на 2021 г. JP Morgan публикува обширно проучване, описващо прогноза за бъдещото развитие на цените. Анализаторите на банката очакват увеличение до 146 000 щатски долара. Такава ситуация предполага, че милиарди долари ще се прехвърлят от злато към биткойн и други криптовалути. В този контекст анализаторът Николаос Панигиртцоглу обяснява, че се очаква конкуренция между златото и водещата дигитална валута.

Така че JP Morgan вижда следващото поколение млади инвеститори като важен фактор за развитието на криптовалутите. Биткойнът вече е част от инвестиционната стратегия на много от тези инвеститори. Броят на инвеститорите расте активно с криптовалутата, разработена от Сатоши Накамото и за тях „цифровото злато“ ще бъде добре дошла алтернатива на физическата суровина. Гореспоменатата цел от 146 000 USD се основава на изравняване на капитализацията на златото и BTC. Около 7 милиарда щатски долара са излезли от златни ETF от октомври 2020 г. През същия период само известният Bitcoin Trust на на Grayscale нарасна с 3 милиарда долара.

Нови големи инвеститори

Докладите за компанията MicroStrategy, която инвестира почти 1 милиард щатски долара в BTC, предизвикаха сензация през последните месеци. Първоначално софтуерният гигант прехвърли 450 милиона долара от резервите си в BTC. Освен това преди няколко седмици компанията от САЩ обяви, че емитира облигации за допълнителни 650 милиона долара. След което новият капитал също трябваше да се инвестира на големи части в BTC. Акциите на MicroStrategy нараснаха рязко в следствие на тези решения. Това се дължи главно на факта, че инвестиционната стратегия на отговорните за компанията вече е генерирала печалби в трицифрения милион.

Но не само софтуерната компания навлезе в BTC с голям размах. Една от най-големите американски застрахователни компании, MassMutual, последва примера на MicroStrategy. Основана през 1851 г., компанията инвестира 100 милиона долара в BTC. В този контекст MassMutual придоби дял в Нюйоркската дигитална инвестиционна група (NYDIG). NYDIG е доставчик на крипто попечителство за компания за управление на активи на Stone Ridge. MassMutual инвестира 5 милиона долара в NYDIG. В същото време доставчикът на попечителски услуги пое администрацията на новите крипто активи на застрахователната компания.

Нови партньорства

Новината от доставчика на платежни услуги PayPal, че иска да предложи собствена услуга за криптовалути, предизвика еуфория на крипто пазарите. За повечето хора това означава олесняване на достъпа до много криптовалути. В резултат на новината цената на биткойн се увеличи с 15%. Поради приемането от един от най-големите доставчици на платежни услуги и като цяло положителната обща среда, Джехан Чу, основател на Kenetic Capital, очакваше цените да надхвърлят 20 000 долара през 2020 г. Валутният стратег Джоел Крюгер от LMAX Digital също вярва в подобно увеличение и даде прогнозни цени от 30 000 до 40 000 щатски долара през 2021 година. Чиито стойности бяха надминати още в първите дни на 2021 г.

Общи факти за биткойн

Bitcoin (BTC) стартира своя блок Genesis през януари 2009 г. Проектът с отворен код е основан от неизвестно лице или група под името Сатоши Накамото. Целта на Bitcoin е да даде възможност на потребителите да пестят или прехвърлят пари, без да разчитат на централизирани трети страни, като финансови институции или правителства. Хората отново трябва да са в пълен контрол над богатството си.

Биткойн привлича много внимание от самото си създаване и е хвален за потенциала си да се конкурира с VISA като глобална възможност за плащане. След като стойността на биткойн нараства почти непрекъснато за 5 години, дойде първиата въпросителна. Постепенно стана ясно, че ограниченият капацитет на мрежата се превръща в проблем. Оттогава мащабируемостта, като много други блокчейн, е гореща тема. По време на пускането на бикове, таксите за транзакции също бързо се повишават, което прави Bitcoin по-малко привлекателен. По-специално в сектора на микроплащанията таксите, които понякога са 40 щатски долара, правят по-малките транзакции неизгодни.

Биткойн реши проблема с помоща на Segregated Witness (SegWit). На 23 август 2017 г. беше осъществено обновяването на мрежата SegWit (Segregated Witness). Това значително увеличи капацитета на биткойн блокчейна и подобри позицията му спрямо конкурентни технологии за високопроизводителни блокчейн. Биткойн също беше един от първите блокчейн, който внедри решение за мащабиране на второ ниво с мрежата Lightning. Мрежата Lightning обикновено се счита за втората половина на решението на проблемите с мащабирането на биткойн, първо адресирани със SegWit.

Биткойн прогнози: какво казват експертите?

Мненията за биткойн и дългосрочната прогноза за биткойн са много различни. Следва списък на някои (предполагаеми) специалисти по блокчейн и известни личности за развитието на цените на Bitcoin:

  • Bill Gates: Шефът на Microsoft никога не е пазил тайна за отношението си към биткойн. Гейтс не иска да посочва точни дати или номера, но вярва, че биткойн ще пристигне на $ 0 рано или късно. Въпреки това, той вярва, че цената ще на биткойн ще се срине. Неговите мотиви за тази радикална оценка са, че биткойнът като клас активи не произвежда нищо, което би оправдало неговия еквивалент. Затова в неговите очи става въпрос за спекулации, които в крайна сметка ще се изгубят.
  • Kenneth Rogoff: Рогоф е професор в Харвардския университет и бивш ръководител на Международния валутен фонд. В интервю за CNBC той коментира прогнозата за биткойн и даде лична оценка за 2028 г. Според него BTC до този момент ще струва около 100 долара. Той също спори подобно на Гейтс и основава прогнозата си за биткойн върху сравнително ограничените употреби като средство за транзакция. Според него биткойн едва ли би преминал като привлекателен инструмент за транзакции, с изключение на пране на пари или укриване на данъци.
  • Cameron Winklevoss: Близнаците Winklevoss Камерън и Тайлър са добре известни личности на биткойн сцената. За нула време те успяха да генерират нетна стойност над 1 милиард щатски долара. Камерън Уинклевос подозира, че цената на биткойн ще бъде 320 000 долара за 10 до 20 години.
  • John Pfeffer: Партньорът на Pfeffer Capital не даде точен график за прогнозата си за Bitcoin. Той смята, че ако BTC замени златото като склад на стойност, BTC може да надхвърли 700 000 долара. Той обясни в просто изчисление защо се появи тази цифра. Pfeffer предполага, че 1,6 трилиона долара златни кюлчета ще останат частни. Това контрастира с 18 милиона биткойна, които според него все още ще бъдат в обращение към този момент. Това би довело до минимална цена от 90 000 долара за биткойн. След това тази стойност може да продължи да нараства с времето, в крайна сметка да достигне 700 000 долара. Оценката на Pfeffer обаче ще се сбъдне само ако биткойн действително замени златото като склад за стойност.
  • John McAfee: Разработчикът на софтуер за сигурност Джон Макафи предизвика сензация с прогнозата си за биткойн за 2020 г. Не само неговата оценка за 1 милион долара за 1 BTC е много висока, но изглежда толкова убеден, че не е съгласен с всеки, който го нарича идиот. През следващите 1 до 2 години след това той дори може да си представи, че 1 BTC може да струва над 2,6 милиона долара. McAfee е критикуван често в миналото, особено агресивно оценявайки активите, които самия той търгува.
  • BayernLB: Изследване на Bayerische Landesbank от края на 2019 г. счита за възможно цената на биткойн да нарасне до 90 000 долара през следващата година. Това твърдение предизвика много внимание в света на криптовалутите, защото за първи път уважаван германски институт беше привлечен към прогноза за цената на биткойн. Основата на тази прогноза за цените лежи в техниката на анализ на суровините „Запаси към поток“. Очаква се халвинга на биткойн да увеличи цената на биткойн значително.

Биткойн прогнози 2021 – 2025

Сега, след като някои експерти и личности изказаха прогнозата си за биткойн, има оценка, базирана на математика и алгоритми:

  • Longforecast.com: Прогнозата за биткойн е дадена тук за период от 5 години. Според изчисленията цената на биткойн ще изпита някои колебания до 2023 г., но общата тенденция ще продължи да се увеличава. През юли 2023 г. 1 BTC ще струва до $ 60 369.
  • Walletinvestor.com: Тук изглежда, че тенденцията е точно обратна. Прогнозата за биткойн е значително по-негативна. Биткойн непрекъснато ще губи стойност през следващите 6 години. До юни 2024 г. цената на 1 BTC ще спадне до средно 660 долара.

Ако имате интерес към други криптовалути, подбрахме най-важните в Криптовалути прогнози за следващите няколко години.

Заключение относно прогнозата за биткойн

Никой не може да бъде сигурен къде се насочва или пада цената на биткойн. Прогнозите, направени от експерти и институции, са добре обосновани и разбираеми. В криптовалутите всичко е възможно, във всички посоки, в най-кратки срокове – всеки инвеститор винаги трябва да включва това в своето инвестиционно поведение. Ако искате да започнете да търгувате или купувате биткойн, вие сте на правилното място с нашия детайлен обзор на борси.eToro-Icon

eToro

200€

Минимален депозит

посещение »

Предупреждение за риск 67% от частните инвеститорски сметки губят пари при търговия с CFD от този доставчик.


Plus500

100€

Минимален депозит

посещение »

Предупреждение за риск - 76.4% от сметките на частните инвеститори губят пари при търговия с CFD от този доставчик.

Leave a Commentзапиши се за нашите имейл новини:
запиши се за имейл новини и получавай всичката нова информация в крипто пространството на твоя мейл 100% и без спам!

.