Binance се отказа от спасяването на FTX: Борсата е на ръба на колапс

Binance се отказва от плановете си да придобие FTX, съобщиха от компанията в сряда, оставяйки криптоимперията на Сам Банкман-Фрид на ръба на колапса.

Обратът идва един ден, след като главният изпълнителен директор на Binance Чангпенг Джао обяви, че най-голямата фирма за криптовалути в света е постигнала необвързваща сделка за закупуване на бизнесите на FTX извън САЩ за неразкрита сума, спасявайки компанията от ликвидна криза. По-рано тази година FTX беше оценена на 32 млрд. долара от частни инвеститори.

“В началото нашата надежда беше да можем да подкрепим клиентите на FTX, за да осигурим ликвидност”, заяви Binance в туитър в сряда. “Но проблемите са извън нашия контрол или възможност да помогнем”.

В понеделник вечерта, изправен пред недостиг на ликвидност, Банкман-Фрид се опита да събере пари от рискови капиталисти и други инвеститори, преди да отиде в Binance, според източници, запознати с въпроса. Първоначално Джао се съгласи да се намеси, но компанията му бързо промени курса, позовавайки се на съобщения за “неправилно управлявани средства на клиенти и предполагаеми разследвания на американски агенции”.

Не е ясно кой е следващият на опашката за закупуване на закъсалата криптоборса. Според запознат с въпроса Банкман-Фрид е казал на инвеститорите, че компанията е изправена пред недостиг от до 8 млрд. долара от искания за изтегляне и се нуждае от спешно финансиране.

SBF написа, че работи по следващите стъпки и прави всичко възможно, за да защити клиентите, служителите и инвеститорите. “Дълбоко съжалявам, че попаднахме на това място, както и за моята роля в него. Това е за моя сметка, и само за моя сметка, и е гадно, и съжалявам, без това да го прави по-добро.”

Освен всичко, известни институции, които са инвестирали в борсата, ще понесат потенциално големи загуби. Сред инвеститорите в набирането на 900 млн. долара миналата година бяха SoftBank Group Corp. , Sequoia Capital, хедж фондът Third Point и технологично ориентираната фирма за дялово инвестиране Thoma Bravo.

В писмо до своите инвеститори късно в сряда Sequoia заяви, че отписва 150 млн. долара, които един от нейните фондове е инвестирал в FTX, поради “риск за платежоспособността” на криптокомпанията. “Пълното естество и степента на този риск не са известни в момента”, се казва в писмото. “Въз основа на сегашното ни разбиране, намаляваме инвестицията си до 0 долара.”

Индивидуалните търговци също биха могли да загубят средства. FTX спря тегленията както на криптовалути, така и на фиатни валути от борсата, според прикачен пост в официалния й канал в Telegram.

Калоян Тодоров

Автор: Калоян Тодоров

Калоян се потапя в света на криптовалутите през 2017 г. Той е по-известен в различни онлайн форуми като “Cryptosummer”. Понастоящем онлайн маркетологът се намира в София и е предприемач и автор в света на криптовалутите. Той също така предоставя маркетингови услуги за блокчейн проекти и пише за няколко уебсайта, свързани с крипто.

Leave a Comment