Binance ще конвертира всички USDC на борсата в своя BUSD

Време за четене 2 мин

Обновено на 13/10/2022

Binance, най-големиата по обем крипто борса, ще започне да конвертира всички съществуващи потребителски салда и нови депозити на USD Coin (USDC), Pax Dollar (USDP) и True USD (TUSD) в собствения стейбъл койн на компанията, според изявление, публикувано в понеделник. Конвертирането е планирано да започне на 29 септември.

В понеделник Binance, най-голямата криптоборса в света, обяви, че въвежда “BUSD Auto-Conversion”, с която ще преобразува всички съществуващи потребителски баланси и нови депозити на USD Coin (USDC), Pax Dollar (USDP) и True USD (TUSD) в собствения си стейбъл койн BUSD в съотношение 1:1.

Този ход има за цел да повиши ликвидността и капиталовата ефективност за потребителите, се казва в изявление на компанията.

Това няма да се отрази на избора на потребителите за теглене: потребителите ще продължат да могат да теглят средства в USDC, USDP и TUSD в съотношение 1:1 спрямо салдото по сметката им, деноминирано в BUSD – се казва на официалния сайт на Бинанс.

Binance заяви, че ще премахне и прекрати всякаква търговия със спот двойки, които включват USDC, USDP и TUSD, a конвертирането ще започне на 29 септември.

USDC, която се управлява основно от Circle Internet Financial и е втората по големина стабилна валута, има пазарна капитализация от над 50 млрд. долара. Стабилната монета на Binance, BUSD, се оценява на около 19 млрд. долара, според доставчика на крипто данни CoinGecko.

Засегнатите продукти на USDC включват спестовни сметки, абонаменти за DeFi стейк и крипто заеми, които ще бъдат закрити и ликвидирани на 23 септември.

Binance мнения, ревю, такси и как се работи с борсата Бинанс

Решението е “доста смело и безпрецедентно”, казва Хаген Рук, партньор в адвокатската кантора Reed Smith LLP в Сингапур. “От търговска гледна точка това е умен ход за Binance, тъй като предлагането на услуги сега все повече ще се обединява около собствения ѝ продукт BUSD.”

Той допълни, че потребителите вероятно няма да останат “без пари”, тъй като всички участващи стабилни монети са предназначени да бъдат обвързани с долара. Конвертирането обаче може да разгневи потребителите, които желаят да използват своите стабилни монети на трети страни като USDC в приложения, които специално ги поддържат, например за генериране на доходност в децентрализиран протокол, каза Рук.

Настоящите продукти, предлагани от Binance в USDC, включват крипто заеми, които ще бъдат закрити и ликвидирани от 23 септември; спестовни сметки, деноминирани в USDC, DeFi залози, и ликвидния пул USDC/USDT.

Circle не отговори веднага на искането за коментар на съобщението на Binance.

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.

Leave a Comment