Байдън представи рамка за регулиране на криптовалутите

Време за четене 6 мин

Обновено на 12/03/2023

Белият дом на Байдън публикува първата си рамка за това как трябва да изглежда регулирането на биткойн и криптовалутите в САЩ.
Рамката очертава начините, по които трябва да се развива индустрията на финансовите услуги, за да се улеснят трансакциите без граници, както и как да се противодейства на измамите в сферата на цифровите активи.
Новите насоки следват издадената през март изпълнителна заповед, в която президентът Джо Байдън призова федералните агенции да проучат рисковете и ползите от криптовалутите и да издадат официални доклади за своите констатации.

През последните години пазарът на цифрови активи нарасна значително. Милиони хора по света, включително 16% от пълнолетните американци, са закупили цифрови активи – чиято пазарна капитализация достигна 3 трилиона долара в световен мащаб през ноември миналата година. Цифровите активи предоставят потенциални възможности за укрепване на водещата роля на САЩ в световната финансова система и за оставане на технологичната граница. Но те представляват и реални рискове, както показват неотдавнашните събития на криптопазарите. Сривът на т.нар. стабилкойн през май и последвалата вълна от фалити заличиха над 600 млрд. долара средства на инвеститори и потребители.

Изпълнителната заповед на президента Байдън от 9 март относно осигуряването на отговорно развитие на цифровите активи очертава първия цялостен правителствен подход за справяне с рисковете и използване на потенциалните ползи от цифровите активи и свързаните с тях технологии. През последните шест месеца агенциите в цялото правителство работиха съвместно за разработване на рамки и препоръки за политики, които подпомагат изпълнението на шестте ключови приоритета, посочени в ЕЗ: защита на потребителите и инвеститорите; насърчаване на финансовата стабилност; противодействие на незаконното финансиране; водеща роля на САЩ в световната финансова система и икономическа конкурентоспособност; финансово приобщаване и отговорни иновации.

Деветте доклада, представени на президента до момента, в съответствие с крайните срокове на ЕЗ, отразяват приноса и опита на различни заинтересовани страни от правителството, индустрията, академичните среди и гражданското общество. Заедно те формулират ясна рамка за отговорно развитие на цифровите активи и проправят пътя за по-нататъшни действия в страната и чужбина. Докладите призовават агенциите да насърчават иновациите, като дават тласък на научноизследователската и развойната дейност в частния сектор и помагат на авангардните американски фирми да намерят почва на световните пазари. В същото време те призовават за мерки за намаляване на рисковете от негативни последици, като например засилено прилагане на съществуващите закони и създаване на разумни стандарти за ефективност при добива на криптовалути. Като признават потенциалните ползи и рискове от цифровата валута на централната банка на САЩ (CBDC), докладите насърчават Федералния резерв да продължи текущите си изследвания, експерименти и оценки на CBDC и призовават за създаването на междуведомствена работна група, ръководена от Министерството на финансите, която да подкрепя усилията на Федералния резерв.

крипто престъпникБорба с незаконното финансиране

Един от разделите на новата рамка на Белия дом за крипторегулиране се фокусира върху премахването на незаконната дейност в индустрията – и предложените мерки изглежда имат реална сила.

“Президентът ще прецени дали да призове Конгреса да измени Закона за банковата тайна, законите за борба с измамите и законите срещу нелицензираното предаване на пари, така че да се прилагат изрично към доставчиците на услуги за цифрови активи – включително борсите за цифрови активи и платформите за незаменими токени (NFT)”, се казва в информационния лист на Белия дом.

Президентът също така проучва дали да настоява пред Конгреса за повишаване на наказанията за нелицензирано предаване на пари, както и за потенциално изменение на някои федерални закони, за да се позволи на Министерството на правосъдието да преследва престъпления, свързани с цифрови активи, във всяка юрисдикция, където е намерена жертва на тези престъпления.

Що се отнася до следващите стъпки, “Министерството на финансите ще завърши оценката на риска от незаконно финансиране на децентрализираните финанси до края на февруари 2023 г., а оценката на непаричните токени – до юли 2023 г.”, се казва в информационния лист.

Престъпността е широко разпространена в сектора на цифровите активи. Според проучване на Федералната търговска комисия от началото на 2021 г. над 1 млрд. долара в криптовалути са загубени в резултат на измами.

Миналия месец Комисията по ценни книжа и фондови борси заяви, че е повдигнала обвинения на 11 души за ролята им в създаването и популяризирането на измамна крипто пирамида и Понци схема, която е събрала над 300 млн. долара от милиони инвеститори на дребно по целия свят, включително в САЩ. Междувременно през февруари американските служители конфискуваха биткойни на стойност 3,6 млрд. долара – най-голямата конфискация на криптовалути досега – във връзка с хакването на криптоборсата Bitfinex през 2016 г.

Какви са мненията на крипто общността?

В същото време критиците на криптовалутите смятат, че регулаторният импулс е пирова победа. Някои защитници на потребителите разглеждат инициативите на Белия дом като задна вратичка за криптовалутите да задълбочат връзките си с финансовата система. И те се притесняват, че повече регулации само ще разширят привлекателността за инвеститорите на дребно, проправяйки пътя на повече инвеститори да загубят пари в токени и свързани с крипто компании.

Докладът на Белия дом за климата в областта на криптовалутите илюстрира пречките пред администрацията. Операциите по добив, при които компютрите работят 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата, консумират до 1,7 % от електроенергията в САЩ, а цялостната крипто дейност изхвърля в атмосферата до 0,8 % от емисиите на парникови газове в САЩ, се казва в доклада. Нищо от това не е съвместимо с целите на администрацията за намаляване на емисиите с до 52% до 2030 г.

И така, какво да се направи по въпроса? Белият дом предложи няколко действия, които ЕАОС и Министерството на енергетиката биха могли да предприемат. Най-драконовското от тях ще забрани добива на доказателства за работа – процесът, който използва мрежата на биткойн. Други големи блокови вериги, като Ethereum, преминаха към по-малко енергоемки системи, което прави Bitcoin изключение.

Но забраната на добива е и най-малко реалистичното решение; добивът просто ще се премести в други държави. А потенциалната забрана вече накара индустрията да обещае правни предизвикателства. “Белият дом е на съмнителна правна основа, ако някога се опита да забрани добива на биткойн”, написа в Туитър Лий Братчър, президент на Тексаския блокчейн съвет, търговска група, представляваща интересите на криптодобива в щата.

Това е само малък аспект от предизвикателствата пред администрацията. В петъчните доклади подробно се описват заплахите от криптовалутите за потребителите, финансовата стабилност и инструментите, които правителството използва за борба с незаконното финансиране. В един от докладите дори се казва, че Министерството на труда трябва да разследва поведението на спонсорите на 401(к)-планове, които предлагат криптовалута като инвестиция – подмятане по адрес на Fidelity Investments, която има за цел да предлага биткойн в пенсионните планове, които администрира. Fidelity заяви, че разглежда своя криптопродукт “като отговорно решение, което да отговори на изискванията на основния интерес”.

За много криптокомпании регулирането вече се разглежда като необходимост. Крипто възникна сред либертарианците, които не желаят държавна намеса; мнозина обявиха блокчейн технологията за устойчива на “цензура” и други форми на контрол. Въпреки това по-голямата част от финансирането ѝ сега идва от рисков капитал и банки, които вярват, че регулирането ще повиши оценките на крипто. Надзорът е неизбежен, като се има предвид размерът на пазара на токени, възлизащ на 1 трилион долара, и икономическите интереси в крипто от Уолстрийт до Силициевата долина.

Индустрията е изградила мощна лобистка сила и залива с вноски кандидатите, подкрепящи крипто. Търговската група Blockchain Association представи през изминалата седмица нов комитет за политически действия. Главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг също заяви през изминалата седмица, че компанията е интегрирала “усилията за криптополитика направо в нашето приложение”, включително рейтинги за политиците по скала за дружелюбност към криптовалутите. Макар че политическите му грижи надхвърлят крипто, основателят на FTX Сам Банкман-Фрид заяви наскоро, че може да похарчи 1 млрд. долара за изборите през 2024 г.

Индустрията вижда Конгреса като ключ към спечелването на благоприятни правила. Това е отчасти така, защото вероятно ще е необходим закон, който да уреди може би най-спорния въпрос: кои токени трябва да попаднат под надзора на SEC.

Председателят на SEC Гари Генслер, който е завел няколко изпълнителни дела срещу криптокомпании, заяви в изслушване в Сената по банкови въпроси в четвъртък, че според него “огромното мнозинство” токени са ценни книжа под юрисдикцията на агенцията и че борсите трябва да бъдат регистрирани.

Но поставянето на SEC под контрола на крипто далеч не е завършена сделка. Сенатската комисия по земеделие разглежда законопроект, който би поставил по-голямата част от криптовалутите под наблюдението на CFTC, която индустрията вижда като по-лек регулатор. Поддръжниците на криптовалутите умоляваха комисията тази седмица да добави разпоредби към закона, които да определят повечето криптовалути като стоки, което би отнело голяма част от правомощията на SEC за прилагане и създаване на правила.

С наближаването на междинните избори през ноември, законопроектът има малко време да стане закон през тази година. Но индустрията смята, че той може да напредне през 2023 г., независимо коя партия контролира Конгреса. “Агенциите са направили всичко, което могат, и ние наистина се нуждаем от намесата на Конгреса”, казва изпълнителният директор на Blockchain Association Кристин Смит.

Докато регулаторната инерция се натрупва, инвеститорите в криптоакции имат по-непосредствени притеснения. Биткойн се търгува малко под 20 000 щатски долара, което представлява спад от 72% спрямо ноемврийския му връх. Компаниите за добив може би не се притесняват толкова от забрана на дейността им, колкото от това да останат на повърхността на фона на дългата крипто зима, която унищожи печалбите и постави някои миньори на ръба на несъстоятелността.

Автор: Константин Костов

Константин е главен редактор на Биткойн Капитал. Един от водещите български източници на информация за блокчейн и цялостната биткойн икономика. Той е създал най-ценните статии на този уебсайт. Константин научава за биткойн и блокчейн за първи път през 2016 г. Обича да чете книги за финанси и бъдещи технологии, особено такива, които изследват въздействието на новите технологии върху обществото като цяло.

Leave a Comment