Централната банка на Индия планира CBDC с цифрова рупия

Време за четене 3 мин
Резервната банка на Индия (РБИ) в петък съобщи, че скоро ще започне пилотен проект пускане на електронна рупия за конкретни случаи на използване и също така публикува концепция за цифрова валута на централната банка (CBDC) която има за цел да повиши осведомеността за такива валути като цяло и за планираните характеристики на цифровата рупия в частност.

С разширяването на обхвата на тези пилотни проекти РБИ ще продължи да да информира за специфичните характеристики и предимства на цифровата рупия, от в изявлението си. “Електронната рупия ще предостави допълнителна възможност към наличните в момента форми пари. По същество тя не се различава от банкнотите, но тъй като е цифрова, тя вероятно ще бъде по-лесна, по-бърза и по-евтина. Тя също така има всички транзакционни предимствата на другите форми на цифрови пари”, заявиха от резервната банка на Индия.

РБИ заяви, че в широк смисъл определя CBDC като законно платежно средство, емитирано от централната банка в цифрова форма. То е подобно на суверенната хартиена валута, но има различен форма, може да се обменя наравно със съществуващата валута и се приема като платежно средство, законно платежно средство и сигурно средство за съхранение на стойността. CBDC ще се появяват като пасив в баланса на централната банка. CBDC ще бъде платежно средство, законно платежно средство и сигурно средство за съхранение на стойност за всички граждани, предприятия, правителства и други, които могат да го конвертират в банкови пари или пари в брой. Също така прочетете: Как ще работи цифровата валута на централната банка на РБИ (CBDC)?

taj mahal

В бюджета на Съюза за 2022-23 г. министърът на финансите беше заявил, че РБИ ще въведе цифров еквивалент на рупията през настоящата финансова година.

В интервю миналия месец заместник-управителят на РБИ Т Раби Санкар заяви, че централната банка ще стартира своята цифрова валута като пилотен проект тази година. CBDC е най-ефективната система за трансгранични плащания, каза той. Въпреки че, той повтори, че РБИ има за цел да предостави жизнеспособни алтернативи, а не да се стреми към безналично общество.

По-рано Санкар беше казал, че CBDC могат да “убият” всяко малко съществуващо дело за частни виртуални валути като биткойн. Индийската централна банка категорично се противопостави на криптовалутите като Биткойн и изрази сериозна загриженост относно криптовалутите. РБИ заяви, че те не нямат базова стойност за такива инструменти, които по същество са спекулативен характер. Въпреки това CBDC, като суверенна валута, притежава уникални предимства на парите на централните банки, а именно доверие, сигурност, ликвидност, окончателност на сетълмента и РБИ заяви, че те са в състояние да гарантират, че ще се справят с всички проблеми.

Министърът на финансите Нирмала Ситхараман по време на бюджетната си реч в февруари също така предложи 30% данък върху печалбите от търговия с цифрови активи, което беше въведено от 1 април. Въпреки това правителството все още не е изяснило позицията си относно това дали криптовалутите ще бъдат регулирани или забранени. Правителството твърди, че налагането на данъка не означава, признаване на тези активи и че те ще бъдат разглеждани отделно след интензивни консултации.

РБИ заяви днес, че последните иновации в технологичните решения за плащания накараха световните централни банки да проучат потенциалните ползи и рискове от за издаване на CBDC, така че да поддържат приемственост с настоящата тенденция в
иновации. По този начин РБИ също проучва плюсовете и минусите на въвеждането на CBDC от известно време и понастоящем е ангажирана с работата по поетапно въвеждане на стратегия за внедряване, преминавайки стъпка по стъпка през различни етапи на пилотни проекти последвано от окончателно въвеждане, и едновременно с това проучва случаите на използване с цел емитиране на собствена цифрова рупия, с минимални или никакви смущения за финансовата система.

“Понастоящем сме в челните редици на едно преломно движение в еволюцията на валутата, което решително ще промени самата природа на парите и тяхната функции.”

Що се отнася до последиците от CBDC за управлението на ликвидността, РБИ заяви, че промяната в формата на валутата (от физическа към цифрова) може да доведе до промяна в поведението на населението при държането на пари.

Продължаващото разработване на цифрова рупия вероятно ще включва по-нататъшно ангажиране на заинтересованите страни и повтарящо се проектиране, за да се създаде CBDC, който да отговаря на широк спектър от случаи на използване. Индийската централна банка също така подчерта намерението си CBDC да допълва настоящите форми на пари и да предоставя на потребителите допълнителни възможности за дигитални плащания.

 

Автор: Петър Красимиров

Петър е маниак по душа. След като завършва техническото си образование, той се превръща в задълбочен специалист в областта на блокчейн инженерството. Това го превръща в един от най-търсените професионалисти в неговата област на компетентност. Обича да работи по нови предизвикателства и да споделя знанията си с другите. В свободното си време Петър обича да играе шах и да прекарва време със семейството си.

Leave a Comment